اقتصادی

70 میلیارد دلار ارز ترجیحی در 4 سال گذشته مانع ا‌فزایش قیمت‌‌ها نشد‌

به گزارش شفاف، اقتصاد ایران در سال‌های اخیر با تصمیم‌های عجیبی روبه‌رو شده است، تصمیم‌هایی که به دلیل رعایت نکردن دقیق آن به معضلی بزرگ برای اقتصاد کشور تبدیل شده و در نهایت نارضایتی عمومی را به همراه داشته است.

«تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی» یکی از سیاست های عجیب اقتصادی دولت قبل بود که تبعات آن همچنان گریبانگیر کشور است. در اصل در سال 1997. در اردیبهشت ماه عنوان شد که ارز برای تمامی نیازهای ارزی کشور از جمله تمامی کالاهای وارداتی و حتی سفرهای خارج از کشور به راحتی تامین می شود، اما با تمام شدن تدریجی منابع ارزی، تنها ۲۵ قلم کالای اساسی تخصیص یافت. .

به همین ترتیب، ارز 4200 تومانی یا همان ارز ترجیحی برای کاهش فشارهای فزاینده قیمت کالاها بر دهک های پایین جامعه طراحی شد و اکنون پس از گذشت 4 سال، می توان گفت که چیزی جز فساد، ناکارآمدی و تبعیض ایجاد نکرده است.

دولت قبلی که تا حد زیادی این کشور را به روابط با غرب مرتبط کرده بود، از خروج آمریکا از برجام به دلیل عدم تمرکز بر توانمندی های کشور کاملا غافلگیر شده بود و واقعاً راه حل ها و الزامات متناسب با شرایط را در نظر نمی گرفت. . تحریم ها.

*در زمان دولت قبل صف های متعددی در خواربارفروشی ها تشکیل شد

همزمان با انفعال دولت، نارضایتی مردم افزایش یافت و صف های زیادی در خواربارفروشی ها تشکیل شد.

* 70 میلیارد دلار ارز ترجیحی طی 4 سال گذشته اجازه A.افزایش دادن قیمت گذاری انجام نشد

بررسی ها نشان می دهد که در چهار سال گذشته حدود 70 میلیارد یورو برای کالاهای اساسی هزینه شده است.

تنها در 1400 سال واردات کالاهای اساسی مانند گندم، مواد اولیه دامی و دانه های روغنی بیش از 15.6 میلیارد دلار ارز ترجیحی یا همان ارزهای 4200 تومانی بوده است و بازار التهابی این محصولات در سال گذشته به وضوح شکست خورده است. این سیاست ها

به طور کلی با توجه به میانگین نرخ خرید دلار در سامانه نیما مبهتفاوت نزدیک به 300 هزار میلیارد تومان یارانه به واردکنندگان و واسطه ها رسید و تنها بخش کوچکی از این یارانه بزرگ به دست مصرف کنندگان و اقشار آسیب پذیر رسید. بازار کالا در طول سال متاثر از نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد بود.

*قاچاق معکوس کالاهای اساسی ارجحیت دارد

اگرچه اولویت تنها به برخی از کالاهای اساسی است، اما موضوع دارو و گندم در میان این کالاها از حساسیت بیشتری برخوردار است. در واقع برخی کارشناسان مدت هاست بر این باورند که حذف ارز ترجیحی می تواند باعث افزایش قیمت دارو و نان شود و در روزهای اخیر می توان ماکارونی را دلیل بر این اظهار نظر قرار داد.

البته نباید فراموش کرد که مهمترین اتفاقات شناخته شده جنگ اوکراین و روسیه و افزایش قیمت جهانی گندم، قاچاق معکوس آرد، فروش آرد یارانه ای به قیمت آزاد، صادرات ماکارونی با آرد یارانه ای است. عوامل افزایش قیمت ماکارونی

در واقع هر چند حذف ارز ترجیحی مدت هاست که افزایش قیمت ها را پیش بینی می کند، اما تجربه نشان می دهد تداوم تخصیص ارز 4200 ارز تضمین کننده ثبات قیمت ها و حتی سود اقتصادی ناشی از قاچاق کالاهای خارجی و حتی صادرات نیست. این امر یارانه ها را افزایش می دهد، همانطور که گزارش های نشت قاچاق در ماه های اخیر نشان می دهد.

* چشم طمع 4200 ارزی به دنبال 25 میلیارد دلار دیگر است.

با وجود تخصیص ناکارآمد ارز ترجیحی به واردات کالاهای اساسی به منظور کنترل قیمت این کالاها و تامین معیشت دهک های پایین تر، پیش بینی می شود تعداد ارز گیرندگان 4200 تومانی در سال 1401 افزایش یابد. با افزایش قیمت جهانی مواد غذایی افزایش خواهد یافت. و پیامدهای جنگ روسیه و اوکراین علاوه بر 70 میلیارد دلار قبلی، 25 میلیارد دلار دیگر اضافه کنید که دولت با انتقال یارانه ها از ابتدای زنجیره به نقطه پایانی – عموم مردم، از آن جلوگیری کرد.

البته طبق قانون بودجه شماره. تبصره 1401 بند پ نمایندگان مجلس شورای اسلامی به دولت اجازه دادند در صورتی که در سال جاری قصد حذف ارز ترجیحی را دارد، رفاه مصرف کننده را از منابع حذف کند. مبهتفاوت ارز مورد نظر خود و نیمی از ارز را با استفاده از کاربرگ های الکترونیکی تهیه کنید تا قیمت کالاها با همان قیمت سال 1400 به دست مصرف کنندگان برسد. سپتامبر.

پیش از این محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز گفته بود که بر اساس طرح کالابرگو به محض اجرای آن، مقدار مشخصی کالاهای اساسی مانند مرغ، تخم مرغ، روغن و پنیر تامین می شود. برای هر نفر در ماه. باید در نظر داشت که مردم باید به همین میزان با کالابرگ بخرند، همان مقدار در سال 1400. به عنوان مثال در شهریور ماه برای یک خانواده 5 نفره از 8 تا 10 کیلوگرم مرغ در هر 30 تا کیلویی 35 هزار تومان نگهداری می شود. اگر فردی بیشتر از این سهمیه خرید کند باید قیمت بازار را بپردازد.

*دولت باید چه کند؟

اقناع افکار عمومی و پاسخگویی به شبهات مردم در اجرای دقیق این طرح مهم و اولویت است که متاسفانه تاکنون به درستی انجام نشده است. نظرات تناقضاتی بین مسئولان در دستگاه های مختلف اجرایی وجود دارد که البته تنها مورد توجه عموم مردم است.

علاوه بر کمک‌های نقدی، «تأمین زیرساخت‌های لازم برای توزیع کاربرگ‌ها به افراد» از دیگر مواردی است که در این زمینه باید مورد توجه قرار گیرد.

بی شک یکی دیگر از نکات مهمی که دولت باید به آن توجه کند، شناسایی دقیق دهک های درآمدی است که متأسفانه در گذشته به درستی شناسایی نشده بود و موضوع معیشتی با بنزین و عدالت مصداق بارز آن است. بعضی ها این سوال را دوست نداشتند.

برای فعال کردن نظارت موثر بر زنجیره تامین و توزیع و قابلیت ردیابی «ترکیب کالاها از طریق سامانه‌های هوشمند و داده‌های دستگاه‌های مختلف از طریق سامانه جامع معاملات» از جمله عواملی هستند که التهاب احتمالی ناشی از حذف ارز مورد نظر را تا حد امکان مدیریت می‌کنند.

دکمه بازگشت به بالا