10 نکته مهم قبل از کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنت چیست؟ ایمپلنت بهترین روش کاشت دندان برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. کاشت ایمپلنت دندانی به دلیل مزیتهای زیادی که دارد توسط متخصص ایمپلنت رشت توصیه میشود. اگر تصمیم دارید که از ایمپلنت دندانی استفاده کنید، این مطلب از سایت را تا پایان بخوانید.
نکات مهم قبل از کاشت ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان در طی دههی گذشته، پیشرفت زیادی داشته و امروزه کاشت ایمپلنت دندان بسیار ساده تر و سریعتر شده است. اما قبل از ایمپلنت کردن دندان چند نکته وجود دارد که خوب است بدانید.
1. انتخاب دندانپزشک
اگر از دندانپزشکی قبلاً خدمات گرفتهاید و از نحوه خدمات رسانی رضایت دارید، میتوانید ایمپلنت دندان را نیز پیش همان دندانپزشک انجام دهید. اما اگر برای کاشت دندان بدنبال دندانپزشک هستید، باید با حوصله و بدون عجله به چند دندانپزشک مراجعه کنید تا قبل از انجام ایمپلنت از سوالات خودتان را بپرسید.
خوب است که نمونه کارهای ایمپلنت دندانپزشک را ببینید و در مورد نحوه انجام ایمپلنت، قیمت، مراقبتهای بعد از ایمپلنت، خدمات بعد از کاشت دندان سوال بپرسد. دندانپزشک باید با حوصله به سوالهای شما پاسخ دهد و احساس کنید که برایتان زمان میگذارد.
2. اطلاع از قیمت ایمپلنت دندان
ایمپلنت هیچ وقت جای دندان اصلی را نمیگیرد! و نباید احساس کنید که با هر قیمتی که ایمپلنت کنید، دیگر راحت شدهاید. جنس ایمپلنت دندان هرچقدر بهتر باشد، قیمت بیشتری هم دارد. اگر برایتان بسیار مهم است، از چند دندانپزشک مختلف جنس و قیمت هر واحد ایمپلنت را بپرسید.
3. دانستن مدت زمان ایمپلنت دندان
مدت زمان انجام ایمپلنت دندان نسبتا کم است و اکثر افراد میتوانند در طی یک روز دندانهای خود را ایمپلنت کنند. این مدت زمان کم به این دلیل است که فقط کمی زنجیر به دندانهای شما اضافه میشود و هیچکدام از دندانهای شما جابجا نمیشوند. هنگامی که ایمپلنت دندان انجام میشود، شما بصورت طبیعی شروع به پوشاندن ایمپلنت با فسفات کلسیم میکند و این مادهی سازندهی استخوانها و دندانهای شماست. و در مدت زمان حدود چهار ماه به اندازهی کافی به فک شما چسبانده میشود. سرعت این فرآیند میتواند با توجه به سرعت رشد استخوانهای شما افزایش پیدا کند.
معمولا بعد از قرار دادن پیچ ایمپلنت با توجه به شرایط بین 2 تا 4 ماه (و در برخی شرایط تا 6 ماه) باید صبر کرد تا استخوان اطراف ایمپلنت کاملا شکل بگیرد. با این حال در برخی شرایط امکان دارد که در صورت مناسب بودن استخوان فک “بهخصوص در مورد دندانهای قدامی که در ناحیه زیبایی هستند” همزمان با قرار دادن ایمپلنت بتوان روکش موقت یا دائم را روی آن قرار داد.
4. ایمپلنت به استخوان فک آسیب نمیزند
ایمپلنتها از جنس تیتانیوم هستند که در محیط بدن کاملا خنثی است و در شرایط طبیعی نهتنها هیچ واکنش مضری برای بدن انسان ایجاد نمیکند بلکه با تغییرات سطحی ایجاد شده روی آنها، به شدت تمایل دارند جذب استخوان فک شوند. همچنین ایمپلنت مانع ادامه تحلیل استخوان فک میشود. قرار دادن ایمپلنتها مگر در شرایط بسیار نادر باعث هیچ واکنشی در استخوان نمیشود.
5. مراحل کاشت ایمپلنت درد و ناراحتی ایجاد نمیکند
قرار دادن ایمپلنت در علم دندانپزشکی جراحی محسوب میشود که باید در محیطی استریل انجام شود. در مقایسه با سایر جراحیهای محیط دهان، میزان درد و ناراحتی جراحی ایمپلنت بسیار کمتر است و با رعایت دستورات دندانپزشک اغلب بدون ناراحتی تمام میشود.
6. بعضی از بیماران نباید ایمپلنت دندان بگذارند
ایمپلنت موارد عدم تجویز محدودی دارد، بیماران مبتلا به دیابت کنترلنشده، بیماران تحت رادیوتراپی بهخصوص در ناحیه فک و صورت و بیمارانی که طولانیمدت تحتدرمان بیسفسفونات بودهاند، نباید ایمپلنت بگذارند. تجویز کردن یا نکردن ایمپلنت به تشخیص دندانپزشک بستگی دارد.
7. ایمپلنت در چند مرحله انجام میشود!
درمان ایمپلنت را میتوان به چهار مرحله برنامهریزی درمان، جایگذاری ایمپلنت، جایگذاری روکش و نگهداری و مراقبتهای بهداشتی، تقسیم کرد.
8. قبل از انجام ایمپلنت درباره تاریخچه پزشکی خود، با دندانپزشک صحبت کنید
توجه داشته باشید که برخی مشکلات پزشکی کنترل نشده ممکن است شانس درمانی ایمپلنتهای دندانی را کاهش دهند. بنابراین قبل از شروع درمان باید تاریخچه پزشکی خود را با جراح خود به طور کامل در میان بگذارید. نتیجه درمان، رابطه مستقیم با وضعیت فیزیکی هر متقاضی دارد و ممکن است نتیجه متفاوتی برای دو شخص متقاضی داشته باشد. تنها دندانپزشک متخصص میتواند بهترین برنامه درمانی را به شما پیشنهاد دهد.
9. قبل و بعد از ایمپلنت دندان، رعایت بهداشت الزامی است!
مهمترین نقش افراد در صورت انجام ایمپلنت، رعایت بهداشت است که در نتیجه کار بسیار موثر است. بهداشت دهان و دندان در دوره کار گذاری ایمپلنت بسیارمهم میباشد. مراقبت صحیح و توصیههای دندانپزشک بعد از درمان دررابطه با نحوه استفاده از مسواک و نخ دندان در ناحیه ایمپلنت میتوانند رضایت افراد را به صورت مادام العمر فراهم نماید.
10. حتماً قبل از تصمیم نهایی، با دندانپزشک خود مشورت کنید
در صورت نیازبه انجام ایمپلنت دندانی حتما از دندانپزشک خود بخواهید که مزایا و اثرات آن را بطور کامل برایتان توضیح دهد تا بتوانید تصمیم بگیرید که ایمپلنت، درمانی راهحل مناسبی برای جایگزینی دندان از دست رفته شما است یا خیر.
مراحل و مدت زمان ایمپلنت دندان
از زمانیکه تصمیم به کاشت ایمپلنت دندان بگیرید و به دندانپزشک مراجعه کنید، در 3 مرحله کاشت ایمپلنت انجام خواهد. البته در بعضی مواقع ممکن است برای انجام ایمپلنت نباز باشد که 3 الی 4 جلسه به دندانپزشک مراجعه کنید.
مراحل کاشت ایمپلنت عبارتند از:
- مراجعه به دندانپزشک جهت معاینه پیش از جراحی؛
- جراحی و کاشت ایمپلنت؛
- قرار دادن پروتز.
لازم به ذکر است که مرحله آخر از مراحل ایمپلنت دندان، قرار دادن پروتز و سرتاج میباشد. وقتی قطعه ایمپلنت در استخوان قرار داده شد، بسته به فرد باید 3 تا 5 ماه تاخیر زمانی رعایت شود و بعد از آن پروتز و سر تاج روی قطعه قرار خواهد گرفت. در این مرحله لازم است تا جراح دهان و دندان شما را بررسی کند. ممکن است در طول 3 تا 5 ماه نیاز به مراجعات محدودی برای چکاپ وضعیت ایمپلنت و لثه داشته باشید. پس از اتصال سر تاج، بافت لثه بسته می شود. همچنین در این مرحله توجه شود تا بعد از گذاشتن پروتز، باید به لثه حدود 2 هفته زمان برای بهبود فرصت دهید.
مراقبهای قبل از ایمپلنت دندان
- بیمارانی که داروهای رقیق کننده خون (مانند: آسپرین یا وارفارین) استفاده میکنند بایستی 3 الی 5 روز قبل از عمل جراحی تحت نظر پزشک معالج خود دارو را قطع کنند. یک ساعت قبل از جراحی باید مسکن قوی(مثل دو عدد قرص ژلوفن 400 میلیگرم) استفاده شود.
- استفاده از دهانشویه کلرهگزیدین سه بار در روز از سه روز قبل از کاشت ایمپلنت دندان (روش استفاده: پس از میل کردن هر وعده غذایی مسواک بزنید و پسازآن بهاندازه یک درب دهانشویه بدون رقیق کردن به مدت یک دقیقه دردهان بچرخانید و تا یک ساعت پسازآن دهانتان را آب نزنید و غذایی میل نکنید.)
- استفاده از آنتیبیوتیک در صورت تجویز توسط دندانپزشکان
- در نظر گرفتن تورم احتمالی ناحیه ایمپلنت دندان از روز بعد از کاشت ایمپلنت به مدت 5 روز (البته این تورم بدون درد است.)
قبل از جراحی به چه نکاتی باید توجه کنم؟
- در صورتیکه استرس دارید میتوانید شب قبل از جراحی ایمپلنت دندان و یا یک ساعت قبل از جراحی ایمپلنت دندانی قرص آرام بخش مصرف کنید. اما حتما در این مورد با پزشکتان مشورت کنید.
- در صورتی که بیماری گوارشی ندارید میتوانید یک ساعت قبل از انجام جراحی ایمپلنت دندان از قرص ژلوفن 400 میلی گرم استفاده نمایید.
- در صورت نبود هیچگونه بیماری گوارشی یک ساعت قبل از انجام جراحی ایمپلنت چهار کپسول آموکسی سیلین 500 میلی گرم استفاده نمایید.
- در هنگام مراجعه برای کاشت ایمپلنت دندان حتما آزمایشات و رادیوگرافی حود را همراه داشته باشید.
- در صورتی که از داروی خاصی استفاده میکنید قبل از جراحی و کاشت دندان داروها را به همراه خود ببرید.
- اگر مشاوره پزشکی انجام دادهاید و بیماری خاصی دارید قبل از انجام کاشت ایمپلنت این موضوع را با پزشکتان درمیان بگذارید.
- قبل از مراجعه به دندانپزشک جهت انجام ایمپلنت دندان حتما مسواک بزنید و موارد بهداشتی را رعایت نمایید.
مراقبت بعد از ایمپلنت دندان
ایمپلنت دندان گاهی اوقات نیاز به مراقبت بعد از عمل دارد و گاهی اوقات هم نیاز به مراقبت بعد از عمل ندارد. در حین ایمپلنت کردن دندان، به بیمار بیهوشی موضعی تزریق میشود تا بیمار در هنگام ایمپلنت دندان احساس درد یا احساس بدی نکند. پس از ایمپلنت دندان، بسیاری از بیماران نیاز به تجویز داروی ضد درد برای کنترل درد پس از جراحی دهان ندارند، زیرا درد بسیار کمی دارد یا اصلا درد ندارد. در مواردی نادر، بیمار ممکن است حساسیتهای مرتبط با درد داشته باشد، اما این حساسیت طی یکی دو روز از بین میرود.
مراقبت ایمپلنت دندان – دورهای
- معمولاً دو ماه پس از کاشت ایمپلنت دندان جهت قالبگیری روکش اصلی وقت گذاشته میشود که حدود سه جلسه به طول میانجامد.
- سه ماه پس از تحویل روکش، جهت مراقبت ایمپلنت بهمنظور عدم گیر غذایی و همچنین عدم اعمال فشارهای نابجا روی ایمپلنت دندان به کلینیک مراجعه فرمایید.
- مراجعات بعدی هر 6 ماه یا هر یک سال (همانند چکاپ سالیانه دندانهای طبیعی)میباشد.
سوالات متداول درباره ایمپلنت دندان
در کنار نکاتی که در بالا گفته شد، برخی سوالات درباره ایمپلنت دندان به دفعات پرسیده شده است که در ادامه آنها را بررسی کردهایم:
هزینه ایمپلنت چقدر است؟
به نوع برندی که استفاده میشود ارتباط دارد. دندانپزشکان ایرانی معمولا از انواع ایمپلنتهای کرهای، اروپایی و آمریکایی استفاده میشود. اما کشور سازنده ایمپلنت تنها فاکتور مداخله کننده در کیفیت آن محسوب نمیشود. ایمپلنتهای کرهای خود به چندین گروه تقسیم میشوند. همین طور بسیاری از ایمپلنتهای اروپایی هم در بازار وجود دارند که قیمت و کیفیت آنها حتی کمتر از محصولات کرهای میباشد. تشخیص ایمپلنت مناسب و آگاهی از کیفیت برندهای مختلف برای مریض امری دشوار است و لازم است حتما از نوع برند و معتبر بودن آن آگاهی حاصل گردد.
برای انجام ایمپلنت دندان بیشتر روی انتخاب دندانپزشک وسواس بخرج دهید و سپس این دندانپزشک است که با توجه به میزان تجربه خود و همچنین بودجه شما ایمپلنت مناسب را با رعایت انصاف به شما معرفی خواهد کرد. اگر ایمپلنت گذاشته شده ضمانت گردد و در صورت Fail شدن یک ایمپلنت دیگر بدون هزینه برای شما گذاشته شود و هزینههای جانبی ایمپلنت مانند پودر استخوان و … نیز برای بار دوم از شما دریافت نگردد بر قیمت ایمپلنت موثر است. در صورتی که بهترین برند ایمپلنت هم توسط فردی غیر متخصص برای شما مورد استفاده قرار گیرد ممکن است عواقب ناخوشایندی را برای شما به همراه داشته باشد.
آیا ایمپلنت دندان همیشه خوب است؟
درصد موفقیت ایمپلنت دندان به عوامل مختلفی بستگی دارد که در بیماران مختلف متفاوت است. حتی این مسئله در مورد ایمپلنت فک بالا و پایین نیز تفاوت دارد. به طور متوسط میزان موفقیت ایمپلنت دندان 95% گزارش شده است. بهترین حالت قرار دادن ایمپلنت قرار دادن ایمپلنت بلافاصله پس از کشیدن دندان است.
در صورتی که دندان از دست رفته، عفونی نباشد و مقدار زیادی استخوان در اثر عفونت از دست نرفته باشد، شانس زیادی برای برای جایگزینی همزمان ایمپلنت دندان وجود دارد. در مورد دندانهایی خلفی که معمولاً چند ریشه هستند و مخصوصاً اولین دندانهای خلفی بزرگ که دو یا سه ریشه است، جایگزین همزمان دندان کشیده و ایمپلنت معمولاً مقدور نیست و بهتر است حدود 6 هفته صبر کرد.
معمولاً پس از کشیدن دندان، مقداری تحلیل استخوان اتفاق میافتد، دندانپزشک تا حد امکان سعی میکند بلافاصله پس از کشیدن دندان اگر شرایط فراهم باشد، ایمپلنت را در حفره ی دندان کشیده شده جایگزین کند.
ارتودنسی قبل یا پس از ایمپلنت دندان؟
گاهی ارتودنسی لازمه کاشت ایمپلنت است، بریس یا پلاک و دیگر وسایل ارتودنسی بسته به نیازهای بیمار قبل یا بعد از ایمپلنت دندان مورد استفاده قرار میگیرد. تشخیص این امر که ارتودنسی قبل یا پس از ایمپلنت دندان باید انجام شود بر عهده دندان پزشک متخصص می باشد.
آیا ایمپلنت مانند دندان واقعی است؟
دندانهای جدید شما نهتنها ظاهراً شبیه دندان است و طبیعی به نظر میرسد بلکه ازنظر عملکرد هم مانند دندان طبیعی قوی است. پس شما قادرید که گاز بگیرید هر نوع غذایی را که دوست دارید!