سیلر یکی از پرکاربردترین مواد برای استفاده در رنگ چوب است. چوب دارای منافذ و خلل و فرجی است که باید اشباع شود تا رنگ را به خود جذب نکنند. سیلر کاری یکی از بخشهای بسیار مهم در رنگکاری چوب است که برای پوشش خللوفرج یا همان منافذ چوب مورداستفاده قرار میگیرد.همچنین ازبینبردن پرزها و الیاف بسیار ریز سطح چوب هم با استفاده از سیلر و سنبادهکاری بعد از آن صورت میپذیرد. در این نوشته به معرفی سیلر و کارکرد آن در رنگکاری چوب میپردازیم. با ما در ادامه همراه باشید.
سیلر سلولزی چیست؟
سلولز جزء اصلی دیواره سلولی همه گیاهان و عمدهترین پلیمر موجود در طبیعت است. منبع اصلی سلولز صنعتی چوب و الیاف کتان است. سلولز مادهای است نامحلول ولی بسیار از مشتقات آن محلولاند و در صنایع رنگ مانند لاکهای سلولزی به کار برده میشوند.
نیترات سلولز یا به عبارتی همان نیتروسلولز از واکنش اسید نیتریک و سولفوریک با سلولز و آبکافت (هیدرولیز) در حرارت و فشار بالا تهیه میشود. این محصول از واکنش تحتفشار با اتانول آبگیری میشود تا مادهای تولید کند که دارای یازده تا دوازده درصد نیتروژن و پنج درصد آب و سی درصد الکل است. تینر چیست؟ تینر که با نام تینر فوری یا تینر نقاشی هم شناخته می شود، از ماده ای به نام سنتزی تشکیل شده و یک ماده حل کننده و رقیق کننده در صنعت رنگ می باشد
حال باتوجهبه تعریف نیتروسلولز و شناخت ساختار مولکولی آن به تعریف سیلر میپردازیم: این پوشش در واقع یک نوع بتونه مایع بیرنگ جهت پر کردن خللوفرج و منافذ بسیار ریز چوب هست که با چشم غیرمسلح قابل دید نیست و تقریباً رنگ کهربایی یا عسلی شکلی دارد که در ظرفهای یک و چهار و بیست کیلویی به بازار عرضه میشود. شرکتهای تولیدکننده زیادی در زمینه تولید و عرضه سیلر به بازار فعالیت دارند.
مواد تشکیل دهنده سیلر چیست؟
ساختار شیمی و مواد اولیه ساخت سیلر عبارت است از: زینک استئارات روی، رزین سویدا ویل سویا، رزین نیتروسلولز یا همان لاک نیتروسلولز، حلال وایلن بوتیل استات…
البته گاهی از اوقات به علت بالابودن قیمت زینک استئارات روی، بعضی از شرکتها مبادرت به استفاده از کربنات کلسیم میکنند. استفاده از کربنات کلسیم هم موجب افت کیفیت سیلر شده و نهایتاً پس از استفاده و اجرا باعث شده تا پس از مدت کوتاهی این محصول دچار ترکخوردگی و پوستهشدن شود. پس از آشنایی با ساختار شیمی و ریز مولکولی سیلر به روشهای استفاده و اجرای آن میپردازیم که مهمترین بخش مطلب آموزشی ما هست.
تینر مناسب سیلر چیست؟
تینر مناسب برای مخلوطکردن با سیلر، تینر ۱۵٫۰۰۰ است. البته این بستگی به نوع تینر و یا نوع سیلر هم دارد. برخی اساتید در فصل زمستان باتوجهبه سرد بودن هوا از ۲۰.۰۰۰ استفاده میکنند. برخی شرکتهای تولیدکننده هم تینرهای بیکیفیت تولید می کننده که در نهایت نتیجه خوبی را برای شما در برنخواهد داشت.پیشنهاد میکنیم از برای حلکردن سیلر از تینر همان شرکت استفاده کنید. در حالت عادی و در فصل گرم سال، از تینر ۱۵۰۰۰ استفاده کنید. تینر ۱۲۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ مناسب سیلر نیست و از کیفیت کار شما کم خواهد شد.
نسبت ترکیب سیلر با تینر چقدر است؟
همانطور که در بالا توضیح دادیم، شما باید باتوجهبه نوع کاربرد و روش اجرا، نسبت ترکیب سیلر و تینر را مشخص کنید. سیلر معمولاً با استفاده پیستوله اجرا میشود. همانطور که میدانید غلظت رنگ و هر نوع مایع دیگری برای اجرا با پیستوله باید درست و اصولی باشد.
اگر غلظت سیلر بیش از حد زیاد باشد از پیستوله بهسادگی خارج نمیشود و به اصلاح تف پاش میشود. همچنین اگر سیلر با غلظت کمی ساخته شود و بهاصطلاح آبکی شود، بعد از اجرا بهراحتی شره میکند.
معمولاً سیلر نسبت به یا غلظت بیشتری دارد و باید تینر بیشتری برای حلکردن آن استفاده کنید. برای پاشش سیلر با پیستوله معمولاً نسبت ترکیب، یکبهدو هست. یعنی یک کیلو سیلر را با دو لیتر تینر باید ترکیب کنید. البته مقدار استاندارد معمولاً توسط شرکت تولیدکننده بر روی قوطی درج میرنگ ننشود. نسبت ترکیب سیلر با تینر برای اجرا با قلممو کمی متفاوت است. معمولاً برای قلممو کمی سیلر را غلیظتر میسازند.
بهترین روش برای اجرای سیلر چیست؟
سیلر با کاردک، قلممو، غلتک و پیستوله قابلاجرا هست؛ اما شما نمیتوانید از این ابزارها در هر جایی استفاده کنید. به همین دلیل به نظر ما بهترین روش برای اجرای اصولی سیلر سلولوزی، پیستوله بادی است. اگر روی چوب آستری شاپان یا جوهر استفاده کرده باشید، اجرای سیلر با قلممو با غلتک موجب جداشدن رنگ آستری از چوب خواهد شد.
سیلر باتوجهبه خاصیت برندگی بسیار بالای تینر ۱۵۰۰۰، رنگ زیرین را از بین میبرد و به عبارتی میتوان گفت بخش زیادی از رنگ آستری را پاک میکند. اگر قرار است چوب را بهصورت خودرنگ، رنگ کنید و یا اینکه از آستری استفاده نمیکنید، امکان اجرای سیلر سلولوزی با قلممو را خواهید داشت.
زمان خشک شدن سیلر چند ساعت است؟
سیلر پس از اجرا حدود ۱۰ تا ۳۰ دقیقه برای خشکشدن سطحی زمان نیاز دارد که این زمان بستگی به دمای هوای کارگاه دارد. باتوجهبه تجربه ما، باید به سیلر بین ۴ تا ۸ ساعت زمان دهید که بخارهای آن تخلیه شود و چوب در بهترین حالت برای سنبادهکاری قرار گیرد.عجله در سیلر کاری عواقبی مانند ایجاد بخار در سیلر دستدوم خواهید داشت. چون بخار سیلر دستاول فرصتی برای خروج نداشته است.
آیا سیلر را با کیلر ترکیب کنیم؟
همانطور که قبلاً ذکر شد سیلر باخاصیت نفوذکنندگی در خللوفرج ریز چوب و حالت پرکنندگی عمل میکند. برخی معتقدند مخلوطکردن کیلر با سیلر علاوه بر آنکه هیچ خاصیت مفیدی ندارد، فقط باعث میشود تا اصلیترین ماده سازنده سیلر همان زینک استئارات روی به حالت دیاکتیو یا غیرفعال تبدیل شود.
ریتارد اصلیترین ماده سازنده کیلر است که درصورتیکه با سیلر مخلوط شود سبب میشود تا زینک استئارات روی، حالت الاستیکی خود را ازدستداده و به یکلایه شیشهای خشک تبدیل شود به زبان سادهتر مخلوطکردن کیلر با سیلر سبب میشود تا حالت تلورانس سیلر از بین برود و عمر مفید آن از بین برود پس بهخاطر داشته باشید که از مخلوطکردن سیلر با کیلر پرهیز نموده که انجام این کار هیچ سودی برای شما نخواهد داشت.
سیلر را به مقدار مورد نیازتان بسازید!
نکتهٔ مهمی که در مورد سیلر باید بدانید این است که هیچگاه سیلر را بیشتر از نیاز خود با تینر حل نکنید. ماده اصلی سیلر اگر بیشتر از دو روز در ظرف باقی بماند، در زیر ظرف بهصورت گچ تهنشین خواهد شد و در این زمان این مایع هیچ خاصیتی ندارد.
برخی اساتید فکر میکنند با ترکیب دوباره این ماده گچی با مایع مانده در ظرف، دوباره محلول قابلاستفاده است؛ اما در واقع این مایع، خاصیت سیلر تازه حل شده را ندارد. همچنین بهعنوان یکرنگ کار همیشه باید مراقب تاریخ انقضا رنگ باشید. بیشتر رنگهای سلولزی دارای یک سال تاریخ انقضا هستند.
بهمرور و باگذشت زمان محققین باتکیهبر خودباوری و دانش بومی موفق به تولید زینک استئارات روی شدند که با انجام تحقیقات چند ساله و ارزشیابیهای متعدد خوشبختانه از ابتدای سال جاری رسماً واحد تولید زینک استئارات روی در پتروشیمی شیراز افتتاح گردید و چند ماهی است که این ماده اولیه در اختیار شرکتهای رنگسازی قرار گرفته که امیدواریم بهزودی شاهد افزایش کیفیت در این محصول خواهیم بود.
نکته قابلتوجه بعد آن است که بهخاطر داشته باشیم مصرف سیلر با هر وسیلهای بهصورت غلیظ کار اشتباهی است و اینکه در میان عدهای این فرضیه اشتباه جاافتاده بهشدت کار اشتباهی است سیلر هر چه رقیقتر باشد خاصیت نفوذپذیری بیشتری داشته و نهایتاً سبب استحکام بیشتر کار میشود.
امیدواریم این اطلاعات مورد توجه شما قرار گرفته باشد. لطفاً هرگونه پرسشی در مورد سیلر و مشکلات کار با سیلر در را با ما در میان گذارید. البته امیدواریم قبل از طرح پرسش، کل متن را مطسیلر چیست؟ صنایع شیمیایی فاتح فام سپاهان تولید کننده انواع تینر و صادرکننده و فروشنده انواع حلال شیمیایی تینر و می باشد
سیلر رنگ شفافی است که برای پر کردن منافذ چوب و جلوگیری از نفوذ به داخل چوب به کار میرود. نوع استفاده از سیلر به جنس و بافت چوب بستگی داشته و برای استفاده از آن روی چوبهای صاف و همواری مثل راش میتوان از پیستوله استفاده کرد.
چه زمانی که میخواهید پروژههای چوبی خود را رنگ آمیزی کنید یا از آنها به صورت خام استفاده کنید، باید همیشه برای محافظت از آن در مقابل فرسودگی از پوشش مناسب چوب مانند سیلر، کیلر و پلی استر استفاده کنید.با خواندن مطلب زیر و راهنمای قدم به قدم سیلر و کیلر زدن میتوانید هر نوع وسیله چوبی، از دربهای چوبی گرفته تا میز دست ساز چوبی را به راحتی رنگ آمیزی کنید.
مراحل رنگ کاری چوب
مرحله اول: آمادهسازی سطح کار
مهمترین کار قبل از به کار بردن سیلر روی چوب، آمادهسازی آن است. سطح چوب را با استفاده از کاغذ سنباده، سنباده زده تا منافذ آن باز شده و سیلر جذب چوب شود. سپس با دستمال سطح چوب را کاملا تمیز کنید.
مرحله دوم: رنگآمیزی چوب
با استفاده از قلم مو چند لایه رنگ روی چوب بزنید. البته فراموش نکنید که تعداد لایهها به میزان کدری رنگ بستگی دارد. قبل از لایه دوم اجاازه دهید لایه اول کمی خشک شده و حالت چسبندگی داشته باشد.
رنگ استین کمی از رنگ رقیقتر است. بسته به محصولی که استفاده میکنید، بعضی از رنگها باید با دستمال نخی یا دستمال نرمتری روی چوب استعمال شوند. پس دستورالعمل محصول را بخوانید و مطابق آن عمل کنید.
مرحله سوم: استفاده از سیلر
یکی از پرکاربردترین مواد برای رنگ آمیزی و پرداخت چوب سیلر است که از آن برای اشباع چوب استفاده میشود. از آنجا که بافت چوب منافذی دارد که باید اشباع شود تا رنگ را به خوبی جذب کند باید از مادهای مناسب برای اشباع آن استفاده کرد. همچنین با استفاده از سیلر و سنباده زدن پس از آن میتوان الیاف و پرزهای ریز روی سطح چوب را از بین برد.
هنگامی که رنگ روی چوب کاملا خشک شد، از قلمویی دیگری برای زدن سیلر استفاده کنید. قلم مو را داخل مایع سیلر فرو کرده و آن را بتکانید تا اضافههای سیلر روی قلم مو باقی نماند. از مرکز قطعه چوب شروع کنید و قلمو را به کنارهها بکشید. سپس قلم مو را پشت و رو کرده و به همین منوال ادامه دهید. مراقب باقی ماندن جای قلمو روی چوب باشید. ممکن است بعد از استفاده از سیلر سطح چوب کمی زبر شود. میتوان زبری آن را با کمی سنباده برطرف کرد.
نکته: Paint thinner مناسب برای کار با سیلر تینر 15000 است اما در فصل زمستان میتوانید از تینر 20000 هم استفاده کنید اما دقت داشته باشید که تینر 12000 یا 10000 به هیچ عنوان برای کار با سیلر مناسب نیست و باعث کاهش کیفیت کار میشود.