عمومیکسب و کار ایرانی برتر

چه مواردی نشان‌دهنده بروز مشکل در گیربکس اتوماتیک می باشد؟

رایج ترین مشکلات گیربکس اتومات خودرو

گیربکس چه از نوع دستی باشد و چه از نوع اتومات، نقش بسزایی را در سیستم حرکت خودرو ایفا می کند و بدون آن عملا خودرو قادر به حرکت نخواهد بود. در سال های اخیر با پیشرفت صنعت خودروسازی، اکثر ماشین های لوکس با گیربکس های اتومات تولید و روانه بازار می شوند و رفته رفته از محبوبیت گیربکس های دستی کاسته می شود. قبل از اینکه قصد خرید خودرو با دنده اتوماتیک را داشته باشید بهتر است با مشکلات گیربکس اتومات و نحوه تعمیر گیربکس اتومات آشنا باشید.

برخی از افراد تصور می کنند که گیربکس های اتومات خیلی زود خراب می شوند و قدرت حرکت ماشین گیربکس دستی به مراتب بیشتر از اتومات می باشد. بایستی گفت که این طرز فکر کاملا اشتباه بوده و همه چیز به کیفیت قطعات به کار رفته در خودرو بستگی دارد. دقت داشته باشید تعویض گیربکس اتوماتیک در برخی از موارد ممکن است بیشتر از تعویض موتور هزینه داشته باشد، از این رو بهتر است با تمامی مشکلات گیربکس اتومات آشنا باشید تا در صورت مواجه شدن با اختلال در عملکرد آن، برای تعمیر دنده اتومات اقدام نمایید. در ادامه مطلب به مشکلات رایج گیربکس اتومات می پردازیم.

وظیفه و عملکرد گیربکس اتومات

قبل از اینکه به مشکلات گیربکس اتومات اشاره داشته باشیم، بهتر است در ابتدا با وظیفه و عملکرد آن آشنا شوید. به طور کلی گیربکس اتوماتیک به چرخ های خودرو قدرت لازم را جهت حرکت و توقف می دهد. این کار سبب می شود تا موتور خودرو با سرعت بهینه تری نه خیلی کم و نه خیلی زیاد بچرخد.

عملکرد صحیح گیربکس اتومات باعث افزایش طول عمر موتور خودرو نیز می شود. همچنین با وجود گیربکس، خودرو قادر خواهد بود جهت حرکت به جلو و عقب را کنترل کرده و دور موتور را با تعویض دنده می توان افزایش داد. گیربکس ها از قطعات متعددی تشکیل شده اند. اصلی ترین بخش یک گیربکس، چرخ دنده ها هستند که بسته به نوع گیربکس دسته ای و اتومات در اشکال و جنس های متفاوتی تولید می شوند.

بنابراین گیربکس ها از تعداد زیادی چرخ دنده تشکیل شده اند که بر روی یکدیگر سوار می شوند و با توجه به نوع فعالیت، میزان قدرت و گشتاور انتقالی از موتور به چرخ ها مشخص می شود. اگر در حوزه مکانیک فعالیت می کنید و قصد دارید مهارت خود را در تعمیر انواع گیربکس اتومات افزایش بدهید، توصیه می کنیم در دوره آموزش گیربکس اتوماتیک شرکت کنید و مهارت و دانش خود را در این حوزه پولساز ارتقا دهید.

علائم وجود اختلال در عملکرد گیربکس اتومات

  • تعویض دنده به سختی انجام می شود
  • حرارت بالا گیربکس
  • احساس لرزش در جعبه دنده
  • چراغ اخطار موتور خودرو روشن است
  • پایین بودن سطح روغن
  • نشت روغن از گیربکس
  • صدای ناهنجار داخل گیربکس
  • تغییر رنگ روغن گیربکس

تعویض دنده به سختی انجام می شود

یکی از رایج ترین مشکلات گیربکس اتومات ، وجود اشکال حین تعویض دنده می باشد که خودرو از تعویض دنده اجتناب می کند و یا تعویض دنده به سختی همراه با صدای بلند زوزه انجام می شود. با مواجه شدن با این علائم می توان یافت که خودرو دچار مشکل شده است. کم بدون سطح روغن گیربکس یا استفاده از روغن های بی کیفیت می تواند سبب این مشکل شده باشد. از آنجایی که هزینه تعمیر گیربکس اتومات نسبت به تعویض آن بسیار مقرون به صرفه تر می باشد، با مواجه شدن با هر مشکلی در گیربکس اتومات فورا اقدام به تعمیر آن نمایید.

حرارت بالا گیربکس

از جمله مشکلات گیربکس اتومات حرارت بالا گیربکس بوده که در صورت نادیده گرفتن این موضوع سبب خرد شدن چرخ دنده های گیربکس اتومات می شود. کثیفی، سوختگی و پایین بودن سطح روغن در گیربکس می تواند از مهمترین دلایل به وجود آمدن این مشکل باشد. بنابراین سعی کنید روغن گیربکس را هر چند یکبار تعویض کنید و از باکیفیت بودن آن اطمینان حاصل فرمایید.

احساس لرزش در گیربکس

در حالت عادی گیربکس اتوماتیک معمولا هنگام تغییر دنده روان عمل می کند. اما اگر در حین تغییر دنده متوجه لرزش، لغزش و یا ضربه شده اید، اختلالی در عملکرد گیربکس اتوماتیک ایجاد شده است. این علائم ممکن است در ابتدا ناچیز و قابل چشم پوشی به نظر برسد، اما بهتر است به هر حال به یک مکانیک کار ماهر مراجعه کرده و از سلامت گیربکس خودرو خود اطمینان حاصل فرمایید. در غیر این صورت علائمی همچون لرزش و لغزش در گیربکس می تواند منجر به مشکلات جدی تری شود.

روشن شدن چراغ اخطار موتور

روشن شدن چراغ اخطار خودرو می تواند دلایل متعددی داشته باشد. بنابراین وقتی با این مورد روبرو شده اید، صرفا به معنی وجود مشکل در گیربکس اتومات نمی باشد. اما این چراغ می تواند نشانگر احتمال وجود مشکل در سیستم های گوناگونی از خودرو باشد که بایستی به سرعت منشا روشن شدن چراغ موتور خودرو را بررسی کنید و برای رفع آن اقدام کنید. در برخی از موارد ممکن است برای ECU خودرو مشکل کوچکی رخ داده و به همین دلیل چراغ موتور ماشین روشن می شود.

کم بدون سطح روغن

یکی دیگر از مشکلات گیربکس اتومات که سبب خرد شدن چرخ دنده ها می شود، کم بدون سطح روغن گیربکس می باشد. برای اینکه گیربکس عملکرد درستی داشته باشد، بایستی هر چند وقت یکبار روغن آن را تعویض کنید. همان طور که در ابتدا گفته شد بروز مشکلاتی همچون افزایش حرارت، احساس لرزش حین تعویض دنده همگی بیانگر کم بدون سطح روغن می باشد. گاهی اوقات این نشتی روغن گیربکس است که سبب به وجود آمدن چنین مشکلاتی می شود.

نشت روغن از گیربکس

یکی دیگر از مشکلات گیربکس اتومات نشت روغن است که سبب کاهش سطح روغن خواهد شد. اغلب اوقات وجود شکاف در گیربکس منجر به نشت روغن می شود. معمولا تشتک روغن، واشرها و کابل های هم محور معیوب شده اند که سبب نشت روغن می شود. در چنین شرایطی بایستی منشا نشت روغن تشخیص داده شود وسریعا تعویض گردد.

صدای ناهنجار گیربکس

صداهای زوزه مانندی که از گیربکس به گوش می رسد می تواند نشان دهنده فرسودگی یاتاقان و یا سایر قطعات چرخان گیربکس باشد. در صورت اینکه با این مورد از مشکلات گیربکس اتومات مواجه شدید، بهتر است برای پیدا کردن منشا این مشکل به مکانیک کار ماهر مراجعه کرده و هر چه سریع تر این مشکل را برطرف کنید.

تغییر رنگ روغن گیربکس

در نهایت آخرین مشکلات گیربکس اتومات ، تغییر رنگ روغن گیربکس می باشد. روغن گیربکس برای به راه انداختن تسمه ها و کلاچ جهت تغییر دنده مورد استفاده قرار می گیرد. به طور کلی باید روغن گیربکس را ماهی یکبار مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز آن را تعویض کنید. در حالت عادی روغن گیربکس صورتی و شفاف است. اما روغن سوخته به رنگ قهوه ای و سیاه در می آید. علاوه بر این مورد، بوی سوختگی روغن بیانگر این موضوع است که زمان تعویض آن فرا رسیده است.

جمع بندی

به طور کلی گیربکس های اتومات نیاز بیشتری به مراقبت و نگهداری دارند زیرا که فرایند رانندگی را بسیار ساده تر و روان تر می کنند. از آنجایی که تعویض کلی گیربکس اتومات بسیار هزینه سنگینی را به همراه دارد، توصیه می شود در صورت مواجه شدن با علائم و مشکلات گیربکس اتومات سریعا اقدام به تعمیر آن نمایید.

دکمه بازگشت به بالا