انواع حامل های تصویر (سیلندر، پلیت و یا استنسیل) را می توان با نوردهی فیلم مونتاژ شده روی پلیت یا حکاکی روی سیلندر با سیستم لیزری و دیجیتال و یا انتقال شیمیایی، برای چاپ آماده ساخت. سطح تصویر دار و یا چاپ شونده را با فرآیند مکانیکی و یا شیمیایی دریافت می کند و سطح بدون چاپ خاصیت دفع مركب را داشته و با مرکب را دریافت نمی کند. همچنین کلمه Print که به شکل ناخوانا روی سیلندر لاستیک ظاهر شده است و پس از عبور کاغذ از بین سیلندر لاستیک و سیلندر چاپ به شکل خوانا بر روی کاغذ چاپ می شود. با برقراری فشار لازم بین سیلندر لاستیک و سیلندر چاپ صورت می گیرد.
جهت سفارش جعبه سیب زمینی قیفی و دیدن تصاویر جعبه سیب زمینی پینترست و ویدئو جعبه سیب زمینی یوتیوب به سایت ایرانیان پک مراجعه نمایید.
انواع مختلف چاپ چیست؟
شاید این سوال شما باشد. شناخت انواع چاپ برای اغلب افرادی که نیاز به متخصص شدن در زمینه دارند یا کسانی که نیاز به یا دیگر اقلام چاپی دارند یا برای گرافیست هایی که باید یا طراحی اقلام چاپی را انجام دهند، امری ضروری به حساب میآید. برای اغلب افرادی که میخواهند جنس خود را کنند و روی آن یا برند خود را چاپ کنند، شناخت برای محاسبه قیمت تمام شده کارشان و پایین آوردن آن بسیار مهم است. مثلا افرادی که میخواهند مواد غذایی تولیدی خود را بسته بندی کنند و نمیدانند بهترین متریال برای بسته بندی تولیداتشان، باید کاغذی باشد یا پلاستیکی یا شیشه ای یا مقوایی و فلزی و بهترین روش چاپ برای آنها کدام است .
ضرورت شناخت انواع چاپ
بسیاری از مردم با واژههایی مانند ، ، چاپ لیزر و غیره آشنا هستند. اما آیا میدانید که آنها چه هستند؟ ممکن است که از در دفتر کار یا در خانه استفاده کنیم اما برای کار بازاریابی مانند ، دفترچه، و یا آگهیها، ما نیاز داریم تا از یک شرکت چاپ حرفهای استفاده کنیم. وقتی صحبت از فرآیندهای چاپ میشود، سه نوع اصلی وجود دارد:
- یا لیتوگرافی
- چاپ دیجیتال
- چاپ اسکرین
تفاوت بین آنها چیست؟ در زیر نگاهی به این سه میاندازیم.
فرآیند چاپ افست چیست؟
با چاپ افست یا لیتوگرافی، تصویر یا طرح به پلیتهای فلزی منتقل میشود و سپس از پلیتها به پوشش پلاستیکی منتقل میشود. سپس پوشش جوهری، تصویر را به روی کاغذ منتقل میکند. به این فرآیند، آفست میگویند چرا که جوهر در ابتدا به روی ، سپس به پوشش منتقل میشود به جای اینکه مستقیما به روی کاغذ منتقل شود. به دلیل زمان و هزینهی مورد نیاز برای راهاندازی، ایجاد پلیت و جوهر پیش از چاپ، چاپ افست برای تعداد چاپ کمتر مقرون به صرفه نیست و تنها برای تعداد بالای چاپ مورد استفاده قرار میگیرد.
فرآیند چاپ دیجیتال چیست؟
چاپ دیجیتال به جای جوهرهای معمولی از تونر استفاده میکند و با فرآیند چاپ دیجیتال، طرح شما مستقیما از فایل پیدیاف چاپ میشود. چاپ دیجیتال فوری نمیتواند با کیفیت چاپ ۴ رنگ نمیتواند رقابت کند. با این حال، پیشرفتهای عظیم در تکنولوژی در چند دهه گذشته منجر به چاپ دیجیتال شدهاست که غیرممکن است تفاوت آن را با چاپ لیتوگرافی متوجه شوید. از آنجایی که هیچ هزینهی راهاندازی یا محدودیت تعداد چاپ وجود ندارد، چاپ دیجیتال نیز برای تعداد پایین چاپ (چه ۹ عدد، چه ۹۰۰ عدد) و برای چاپهای سفارشی و شخصی، مناسب است.
فرآیند چاپ اسکرین چیست؟
همانطور که میدانیم، چاپ اسکرین از اوایل قرن بیستم برای ، چوپ، شیشه، صفحات تبلیغاتی و غیره مورد استفاده قرار گرفته است. تصویر به یک سطح مشبک منتقل میشود و نواحی خالی مانده با لایهای پوشیده میشود. فرآیند چاپ شامل فشردن جوهر به این صفحه مشبک و در نهایت بر روی متریال چاپی میباشد.
چاپ تعداد بالا چیست؟
چاب تعداد بالا به با تعداد صدها و هزاران تعداد اشاره دارد. زمانی که این مقدار چاپ میشود، هزینهی هر نسخهی چاپی کاهش مییابد. (شایان ذکر است که هیچ چاپگری سیاست بازپرداخت هزینه یا برگشت چاپ را ندارد چرا که اگر ۱۰ هزار دفترچه را چاپ کرده و بعد متوجه شوید که تنها ۱۰۰۰ عدد از آن را نیاز داشته اید، بنابراین تنها به یک سطح بازیافت بزرگ نیاز خواهید داشت.)
اصول اساسی چهار روش عمده چاپ
روش چاپ افست چگونه است ؟
آماده سازی چاپ سنگی و را لیتوگرافی گویند . فرم چاپ آماده شده برای چاپ افست، است. در این روش قسمت های چاپ شونده و بدون چاپ روی پلیت، هر دو در یک سطح صاف و به صورت مسطح قرار دارند و لاستیک در تماس با کل سطح پلیت قرار می گیرد. سطح پلیت یا زینک قابلیت جذب مركب و انتقال آن به لاستیک را دارد. بقیه سطح پلیت که قسمت های بدون چاپ آن را تشکیل می دهد، مرکب را دفع می کند. قسمت های بدون چاپ پلیت به وسیله محلول مرطوب کننده مثل آب مرطوب می شود، تغذیه مرکب و آب به صورت همزمان انجام می شود. چاپ افست یا چاپ لیتوگرافی نمونه ای از روش چاپ همسطح است.
روش چاپ برجسته چگونه است ؟
سطح چاپ شونده روی فرم چاپی در این روش، برجسته تر از سطح بدون چاپ است. قسمت برجسته، مرکبی می شود و سپس آن را در اثر فشار به کاغذ یا سطح کار چاپی منتقل می کند. هم نوردهای مرکب و هم ، تنها با قسمت برجسته تماس پیدا می کنند. و نمونه هایی از چاپ برجسته هستند.
روش چاپ گود چگونه است ؟
در این روش قسمت های چاپ شونده پایین تر و یا گودتر از قسمت بدون چاپ قرار دارد. قسمت گود با مرکب پر شده و مرکب اضافی از سطح سیلندر پاک می شود. سپس سیلندر چاپ با فشار با سطح کاغذ یا سطح کار چاپی تماس می گیرد و مرکب را روی آن منتقل می کند.
روش چاپ استنسیل چگونه است ؟
در این روش قسمت های چاپ شونده و بدون چاپ بر روی یک صفحه توری با شبکه های بسیار ریز قرار می گیرند. قسمت های چاپ شونده به صورت باز (بلوک نشده) بر روی توری شکل می گیرند و قسمت های بدون چاپ به شکل بسته (بلوک شده) هستند، در مرحله چاپ کاغذ یا دیگر مواد چاپ شونده مثل پارچه در تماس با توری آماده شده، قرار میگیرد و مرکب از قسمتهای باز آن با فشار کاردک بر روی کاغذ یا پارچه چاپ میشود. نوعی از چاپ استنسیل به شمار میرود.
تعریف چهار روش عمده چاپ
چاپ افست که به آن چاپ لیتوگرافی نیز گفته می شود، براساس روش چاپ همسطح بوده و امروزه پر استفاده ترین روش چاپی است و این مساله به دلیل ویژگی های خاص این روش است که ترکیبی از استحکام، سرعت، کیفیت و صرفه جویی اقتصادی را در رابطه با بخش وسیعی از کارهای چاپی دارد.
۱. آب و چربی با یکدیگر ترکیب نمی شوند.
۲. واکنش طبیعی ماده ای مثل سنگ در برابر آب و چربی.
لیتوگرافی (یا چاپ سنگی) در شکل اولیه آن به این صورت بود که طرح مورد نظر روی لوح سنگی کشیده می شد، سپس سطح سنگ با استفاده از آب و صمغ عربی شست و شو داده می شد. قبل از چاپ، سنگ را با آب مرطوب می کردند و در نتیجه قسمت های چرب شده سنگ، آب را دفع کرده سپس به لوح سنگی مرکب زده می شد که این مرکب فقط به قسمت های قابل چاپ که قبلا چرب شده بود می چسبید و قسمت های آب خورده آن مرکب را دفع کرده و سپس با قرار دادن کاغذ بر روی سنگ و وارد کردن کمی فشار، تصویر مرکب خورده به روی کاغذ منتقل می شد.
کاربرد عکاسی در لیتوگرافی امکان انتقال مستقیم تصویر را بدون نیاز به طراحی و یا انتقال با دست ممکن ساخت. این روش باعث شد تا لیتوگرافی در سطح وسیعی مورد استفاده قرار گیرد، چون در این صورت است که می توان متن و تصویر را بدون نیاز به طراح زبردست و با دقت بیشتری نسبت به کار با دست، تولید کرد. لوح سنگی به علت حجم زیاد آن کم کم جای خود را به صفحات نازک فلزی و قابل انعطاف داد، که بعدها در اثر پیشرفت تکنولوژی، پلیت هایی از جنس و کاغذ نیز عرضه شد.
چاپ لیتوگرافی مستقیم، یعنی چاپ مستقیم از طریق یک پلیت و بدون استفاده از لاستیک، در آغاز توسط هنرمندان برای چاپ آثاری به تعداد اندک مورد استفاده قرار می گرفت. از اوایل قرن بیستم لیتوگرافی مستقیم کم کم جای خود را به لیتوگرافی افست داد، که در آن تصویر چاپ شونده به صورت غیر مستقیم و با واسطه (لاستیک) بر روی کاغذ چاپ می شود. یعنی طرح چاپ شونده به شکل ناخوانا (معکوس) بر روی واسطه ای به نام لاستیک (افست) شده و مجددا به صورت خوانا بر روی کاغذ چاپ می شود.
بنابراین در چاپ افست تصویر به شکل خوانا (مستقیم بر روی پلیت منعکس می شود، سپس به حالت ناخوانا (معکوس) بر روی لاستیک افست شده و در نهایت به شکل خوانا بر روی کاغذ چاپ می شود. چاپ افست قبل از این که بر روی کاغذ و مقوا انجام شود به عنوان یک روش مناسب برای چاپ حلب مورد استفاده قرار می گرفت. پیشرفت های فراوانی در تکنولوژی چاپ افست صورت گرفته که این روش را به عنوان یکی از مهم ترین و پراستفاده ترین روش های چاپی مطرح کرده است.
۱. پیدایش پلیت فلزی نازک (زینک) به سازندگان ماشین های چاپ این امکان را داد تا ماشین های چاپ سیلندری را که سرعت چاپ آن ها دو تا سه برابر ماشین های مسطح است تولید کنند.
۲. عمر پلیت های فلزی افزایش یافت، چون دیگر نیازی به تماس مستقیم پلیت با مواد زبری مثل کاغذ و یا مقوا نبود. پیدایش واسطه ای به نام لاستیک سیلندر این مشکل را حل کرد.
۳. استفاده از لاستیک سیلندر به عنوان واسطه بین پلیت و کاغذ، امکان چاپ تصاویر بسیار ریز و دقیق را فراهم نمود، زیرا مرکب نیز با حداقل فشار ممکن بر روی کاغذ منتقل می شود.
۴. ادامه پیشرفت در تکنولوژی ساخت مواد و شیمی، باعث پیشرفت های مهمی در تولید موادی مثل فیلم، پلیت، مرکب و کاغذ شد که به وسیله آن امکان چاپ افست با کیفیت بالا و سرعت زیاد فراهم آمد.
تنوع بسیار زیاد است؛ از ماشین های افست ورقی کوچک در ابعاد ۵۰۰ به ۳۷۵ میلی متر یا کمتر تا ماشین ورقی بزرگ تر از ۱۶۰۰ × ۱۲۰۰ میلی متر و به صورت چند رنگ. امروزه ماشین های رول از نوع کوچک و کم عرض تا بزرگ و پهن با قطر سیلندر بسیار بزرگ به صورت ۸ رنگ و بالاتر در دسترس قرار دارند.
انعطاف پذیری روش ، امکان چاپ بسیاری از محصولات متنوع را فراهم ساخته است. ماشین های افست کوچک برای کارهایی مثل ، ، انواع فرم های تجاری، دفترچه، کتابچه، انواع صورت حساب و ، بسیار ایده آل است. محدوده کار این نوع ماشین ها اغلب از چاپ یک رنگ شروع شده و تا چاپ چهار رنگ ادامه پیدا می کند. در این ماشین ها امکانات اضافی برای شماره زئی، پرفراژ و خط زنی نیز وجود دارد.
- ماشین های افست رول کوچک
- مخصوص چاپ رول های کم عرض
- برای چاپ فرم های تجاری (فرم پیوسته)
که به صورت سیاه و سفید و رنگی که به صورت ماشین های تک رنگ یا چند رنگ عرضه می شوند. این ماشین ها در قسمت خروجی ممکن است رول به رول یا رول به ورق تحویل دهند.
ماشین های چاپ افست رول بزرگ به دو گروه اصلی تقسیم می شوند:
- ماشین های چاپ افست رول هیت ست (Heatset)
- ماشین های چاپ افست رول گلدست (Coldset)
هیت ست ماشینی است دارای خشک کن حرارتی که مرکب در آن با استفاده از گرما، بر روی کاغذ خشک می شود و کلدست یا بدون خشک کن، ماشینی است که مرکب با نفوذ به سطح کاغذ و بدون حرارت خشک می شود. معمولا از روش کلدست برای و تولیداتی از آن قبیل – که بیشتر حالت سیاه و سفید و با یک رنگ اضافی و یا به شکل چهار رنگ چاپ می شوند، استفاده می کنند.
در روش هیت ست (حرارتی) همان طور که از نامش پیداست، برای خشک کردن مرکب بر روی کاغذ از حرارت استفاده می شود و برای تولیداتی با کیفیت بالا کاربرد دارد. از این روش برای چاپ محصولات با کیفیت بالا و در تیراژ زیاد مثل مجلات پر تیراژ، کاتالوگ و بروشورهای تجاری استفاده می کنند. لترپرس، یکی از روش های چاپ برجسته، از قدیمی ترین روش های چاپی است و تا اوایل سال های ۱۹۷۰ عمده ترین روش چاپی بود که در سطح وسیعی مورد استفاده قرار می گرفت.
پیدایش چاپ افست و دیگر به دلایل زیادی که شامل سرعت بیشتر و کیفیت بهتر و هزینه کمتر است جایگزین چاپ برجسته با لترپرس شده تا آن جا که مشخص شده است، شکل اولیه این روش با کنده کاری بر روی قطعات چوب انجام می شده، به صورتی که پس از کنده کاری و تراشیدن چوب، تصویر مورد نظر به شکل برجسته ظاهر شود. سپس با قرار دادن کاغذ بر روی لوح چوبی که به آن مرکب زده شده و وارد کردن فشار، عمل انجام می گرفته است. بعدها حروف چاپی از جنس چوب تراشیده می شد که پس از آن حروف سربی متحرک اختراع شده و جایگزین چوب گردید.