لب کارون… چه خشک، چه تاول، چه تشنه…

ترندونی / خوزستان پرآب ترین ، بزرگترین و طولانی ترین رودخانه ایران؛ از رودخانه کارون ، رودخانه ای که طی سالهای گذشته آنقدر مرطوب و خشک شده است ، تعابیر وجود دارد که اگر از گذشته اطلاعاتی نداشته باشید ، این تفاسیر می تواند کمی دور باشد.

لب کارون... چه خشک، چه تاول، چه تشنه...

به گزارش ترندونی ، رودخانه کارون به طول تقریبی 950 کیلومتر از زردکوه در استان های چهارمحال و بهتیاری سرچشمه می گیرد ، از قلب خوزستان می گذرد و به خلیج فارس می ریزد ، اما شاید بهتر از هر جای دیگر از شهر اهواز عبور کند. جایی که شهر را به دو قسمت تقسیم می کند ، 10 پل از آن عبور می کنند و البته “لب های تاج ، چه گل بارانی” کجاست.

چندین سال است که کارونا دچار خشکسالی شده و شایعات انتقال آب به فلات مرکزی بسیار زیاد شده است. به نظر می رسد که او در حال مرگ است. برای آنها غیرممکن است ، اگر ممکن بود ، روی زمین کارونو سیمان بریزند ، آن را کاشی کنند ، ماهی بگذارند و بگویند که این نیز از کارونو است. خوشحال باش.

وضعیت رودخانه کارونی ، با همه آشفتگی هایش ، به جایی رسید که ساکنان اهواز از وسط راه می رفتند ، ماشین آلات سنگینی در شیار آن حفر می کردند ، ته آن توسط کشاورزان کاشته می شد و البته قایق ها بین رودخانه گیر کردند. . گل و لجن؛ جای تعجب نیست که اگر آنها چند بار دیگر به بزرگراه بروند ، بالاخره هیچ یک از آنها از طول و عرض خوبی برخوردار نیستند!

شرایط نامساعد بارندگی در سال آبی جاری و کاهش 44 درصدی بارندگی در حوضه کارون بزرگ نسبت به سال عادی ، شرایط تاج را بیش از هر زمان دیگری بحرانی کرده است. اینکه آب از قسمت بالای کارون منتقل می شود و به رگهای خشک کارون آبی نمی رسد ، وخامت اوضاع را دو چندان می کند.

امروزه رودخانه کارون خشک تر و ناخوشایندتر از هر زمان دیگری است. زمین خشک و شیب دار ، نیزارهای زرد رنگ سر به فلک کشیده ، آوارهای زیادی و بوی فاضلاب که به آسمان می رود. باید دید آسمان چه آرزویی برای کارون دارد.

رودخانه کارون در امتداد اهواز

در حال حاضر ، انتشارات کارون در بخش اهواز کمتر از یک چهارم شرایط طبیعی است

محمد درویش ، رئیس بخش محیط زیست اداره بهداشت اجتماعی و تحقیقات محیطی یونسکو ، وی در مصاحبه با ترندونی در مورد وضعیت رودخانه کارون گفت: “متوسط ​​بارندگی در حوضه کارون بزرگ در سال آبی جاری حدود 40-44٪ کاهش یافته است که باعث کاهش متوسط ​​رواناب رودخانه کارون در مقایسه با به رودخانه آن به طور متوسط ​​بلند مدت

او افزود: در طی سیل آوریل ، در تقاطع پل سفید اهواز ، رودخانه کارون با بیش از 3000 متر مکعب در ثانیه تخلیه شد و در حال حاضر جریان آب در کارون حدود 210 متر مکعب است. در ثانیه و به دلیل بستر وسیع این رودخانه ، با عبور از چنین مقداری آب ، کارون جو باریکی ایجاد کرد.

یک فعال محیط زیست با بیان اینکه کارون همچنان پرآب ترین رودخانه ایران است ، افزود: در میان 93 رودخانه دائمی این کشور ، کارون همچنان با 210 متر مکعب در ثانیه ثروتمندترین رودخانه ایران است. البته پس از مطالعه حوضه کارون بزرگ و فرض اینکه در صورت عدم اجرای سد و انتقال آب ، کارون باید تحت همان شرایط خشکسالی و بارندگی حدود 800 متر مکعب آب در ثانیه در بخش اهواز را تحت پوشش قرار دهد.

درویش گفت: ساخت مشترک سدها ، پروژه های انتقال آب و پر کردن آب در چوزاران بالا در استان های چهارمحال و بختیاری ، کهگیلویه و بویراحمد منجر به تخلیه کارون در نوار اهواز به کمتر از یک چهارم وضعیت طبیعی آن شده است.

وی افزود: “اگر این دبی کمتر از 150 متر مکعب در ثانیه باشد ، با فاجعه بزرگی روبرو خواهیم شد ، زیرا آب نمک مد روز در خلیج فارس وارد نخلستان های خوزستان می شود و می تواند بسیاری از زمین های کشاورزی را از بین ببرد. . “به هیچ وجه مسئولان آب خوزستان نباید اجازه دهند جریان آب رودخانه کارون کمتر از 150 متر مکعب در ثانیه باشد.

به گزارش ترندونی ، علاوه بر خشکسالی و بارندگی کم در سال جاری ، رسوبات وارد شده به رودخانه کارون در سال 1998 در طی سیل آوریل ، مقدار آن هنوز دیده نشده بود. با تجمع این رسوبات ، جزایر بزرگ و کوچک در بستر رودخانه کارونو ظاهر شدند. جزایری که آنقدر از آب خارج شده اند که امکان لایروبی وجود ندارد.

البته عدم لایروبی در سالهای مختلف یا لایروبی جزئی که در بعضی از نقاط در کارونو انجام می شود ، نیز دلیلی است که به طور روزانه شاهد رشد جزایر جدید در رودخانه هستیم.

رودخانه کارون در امتداد اهواز

سازه های مختلف کارونو ، یکی از مهمترین عوامل رسوبات رودخانه ها

عبدالله سردسته ، مدیر لایروبی و اجرای پروژه های مدیریت رودخانه در سازمان آب و برق خوزستان وی در گفت وگو با ترندونی در مورد لایروبی رودخانه گفت: در سال گذشته حدود 963 هزار کار در رودخانه کارون انجام شده است. لایروبی متر مکعب کار می کند. طبق گزارش بخش مهندسی رودخانه سازمان آب و برق ، ما در حال کار برای انجام کارهای لایروبی در رودخانه کارون به عرض تقریبی 60 متر هستیم ، جایی که دستگاه کاتتریزاسیون عملکرد و عمق خوبی دارد.

وی با بیان اینکه وجود سازه های مختلف در رودخانه کارونی یکی از مهمترین عوامل رسوب این رودخانه است ، افزود: رژیم جریان و قدرت رودخانه کارونی و وجود سازه های مختلف در آن به گونه ای است که هر لایروبی در کارون انجام می شود. رسوب دوباره ظاهر می شود و شدت رسوب در این رودخانه همیشه زیاد است.

رودخانه کارون در امتداد اهواز

آزاد کردن آب بیشتر در کارون غیرممکن است

فراز ربیعی ، معاون مطالعات اساسی و برنامه های جامع منابع آب برای سازمان آب و برق خوزستان وی در مصاحبه با ترندونی ، با بیان اینکه 58 درصد سدها در استان خوزستان خالی است ، گفت: “امسال یکی از خشک ترین و خشک ترین سالهای آماری است ، بنابراین تخلیه رودخانه کارون همان نیست. مانند سالهای گذشته.

وی افزود: برنامه های تخلیه رودخانه کارونا در قسمت اهواز به دلیل شرایط خشکسالی حدود 200 متر مکعب در ثانیه جریان آب از این رودخانه است و اکنون تخلیه رودخانه کارونو در قسمت اهواز نیز به همین صورت است.

معاون مطالعات اساسی و برنامه های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان اظهار داشت: وضعیت کنونی خوزستان خشکسالی است و تخلیه آب بیشتر در رودخانه کارون غیرممکن است.

ربیعی با بیان اینکه در زمستان و بهار برای بهبود تأمین آب خوزستان بارندگی مثری نداشته ایم ، گفت: در حال حاضر وضعیت در مسیر درست است و اگر همه مصرف کنندگان به این برنامه متعهد باشند ، کارون دبی کمتر از وضعیت فعلی نخواهد بود. “

وی افزود: “برداشت غیرقانونی در جلوی رودخانه بدون شک رواناب رودخانه کارون در بخش اهواز را کاهش می دهد ، زیرا وضعیت کارون به گونه ای است که عدم رعایت برنامه های تصفیه آب مشکلات زیادی را برای کارون ایجاد می کند.

رودخانه کارون در امتداد اهواز

در شرایط فعلی نمی توان کارونو را رودخانه خواند

“وقتی از کنار کارونا عبور می کنم ، ویرانه های تاج من را نابود می کنند”؛ این را یک شهروند در وسط رودخانه گفت.

منظره رودخانه ای مانند کارون می تواند شهر را زیبا کند و احساس خوبی را در مردم ایجاد کند. البته رودخانه ای که آب دارد این روزها تاج اهواز نیست که به جاده ای خاکی تبدیل شده است که مردم می توانند در آن قدم بزنند و طعم آن خشک تر از همیشه است. به نظر می رسد که اگر ولیعهد نبود ، بهتر بود قلب روی زمین او خونین باشد.

ابراهیماس نوشادی ، شهردار اهواز وی در گفت وگو با ترندونی در مورد این موضوع اظهار داشت: شهرهایی که رودخانه از آنها می گذرد ، تمام زیبایی آنها همان رودخانه است و رودخانه می تواند شرایط بسیار ویژه ای را برای شهر ایجاد کند. عبور تاج از اهواز نیز یک فرصت طلایی است اما به هر حال امکان استفاده از این فرصت خدادادی در اهواز وجود نداشت.

وی افزود: ناهماهنگی بین دستگاه های متولی ، وجود قوانین و مقررات مختلف و عدم مدیریت واحد شهری استفاده از ظرفیت رودخانه طلای کارون در اهواز را برای ما غیرممکن کرده است. مسئله انتقال آب کارونی و تخلیه فاضلاب در رودخانه نیز مشکلات زیادی را برای این رودخانه ایجاد کرده است.

نوشادی گفت: در شرایط فعلی نامگذاری رودخانه کارون غیرممکن است ؛ رودخانه ای با آب معنی را می فهمد و وقتی رودخانه ای بدون آب باشد معنی و زیبایی خود را از دست می دهد. کم بودن جریان رودخانه ، بوی فاضلاب در اطراف کارونا بسیار شدید و پر بودن فاضلاب از رودخانه در شهر کاملاً تأسف آور است.

رودخانه کارون در امتداد اهواز

با ادامه خشکسالی در خوزستان ، مطمئناً تاج خشک تر خواهد شد

دکتر. مهدی قمشی ، عضو گروه آب ، دانشگاه شهید چمران ، اهواز وی در مصاحبه با ترندونی در مورد خشک شدن تاج رودخانه گفت: سال گذشته علی رغم طبیعی بودن بارندگی در ابتدای سال ، بخشی از مشکل تامین انرژی زمستان تأمین آب سد خوزستان و امیدوارم باران در آوریل سال آینده آزاد شود.

وی افزود: متاسفانه بارندگی های سال آینده طبیعی نبودند و به دلیل کمبود بارندگی در سدهای خوزستان اکنون نیروهای خالی زیادی وجود دارد و به نظر می رسد رودخانه هایی مانند کارون در وضعیت خشک قرار دارند.

یک مدرس گروه آب در دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: به دلیل محدودیت منابع آب ، مصرف آب قبل از اهواز بسیار زیاد است و بر اساس رژیم غذایی پیش بینی شده ، تخلیه آب بسیار محدود است و همه این مسائل با هم ، این وضعیت فعلی را ایجاد می کند رودخانه کارون در اهواز.

وی افزود: “پیش بینی های آب و هوایی نیز سال خشک و سال آینده را پیش بینی کرده اند و در این شرایط ، سهمیه بندی آب ادامه خواهد داشت و مسئولان در مورد تخلیه آب به بخشهای اصلی استفاده از آب ، یعنی آب آشامیدنی ، آب کشاورزی و آب صنعتی بسیار محتاط هستند. . “شما سال آینده مشکلی ندارید.

قمشی افزود: اگر روند خشکسالی در خوزستان ادامه یابد ، قطعاً رودخانه کارون خشک تر از اکنون است و این یک هشدار است.

وی افزود: بر اساس سیگنال های حاصل از پیش بینی هواشناسی به نظر می رسد سال آینده از نظر بارش طبیعی نخواهد بود و بدون شک این موضوع تأثیر جدی بر وضعیت کارون خواهد داشت.

یک مدرس گروه آب دانشگاه شهید چمران اهواز با بیان اینکه پروژه های انتقال آب در مقابل رودخانه کارون و در سرشاخه است ، گفت: “همه این پروژه ها در حوضه هایی هستند که پایدارترین و پایدارترین آب کارون از آنها است. عرضه می شود . “وقتی این پروژه ها در بالادست انجام می شوند ، یعنی آب به قسمت های مختلف این شاخه ها تأمین می شود و آب باقیمانده وارد کارون در خوزستان و اهواز می شود.

وی افزود: سالانه حدود 1.3 میلیارد متر مکعب آب از سرشاخه های کارون و دز منتقل می شود و اگر چیزی باقی بماند ، وارد حوضه کارون می شود. البته ، مصرف آب در حوزه کارونو ، جلد 1 در استانهای لرستان ، چهارمحال و بختیاری ، کهگیلویه و بویراحمد ، کمبود آب در رودخانه کاروز در استان خوزستان را به حدود 4 میلیارد افزایش داد. متر مکعب در سال در مقایسه با تاریخچه تاریخی کارونو.

قمشی گفت: این واقعیت که سالانه 4 میلیارد متر مکعب آب کمتر از تاریخ تاریخی کارون وارد این رودخانه می شود ، کارون را قادر به پایین آمدن به اهواز کرده است و وضعیت به گونه ای خواهد بود که اکنون در اهواز شاهد آن هستیم.

رودخانه کارون در امتداد اهواز

“تاج زندگی اهواز است ؛ به زندگی ما رحم نکن.” این را یکی از مردم شهر گفته است؛ چند کلمه حساب و البته جمله ای اعلام کننده بدترین روزهای آینده.

شاید باید منتظر روز تشنه کارون بود و تصور کرد که این رودخانه باشکوه خشک تر از همیشه باشد. اما وضعیت فعلی کارونو مانند ماهی است که در ته قایق لنگیده و در حال مرگ صید شده است.

گزارش: شایان حاجی نجف – خبرنگار ترندونی خوزستان

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا