اهداف عربستان از گسترش روابط با ارمنستان/ ریاض به رقیب ایران در قفقاز تبدیل شد؟

به گزارش ترندونی آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان در مصاحبه اختصاصی با روزنامه عربستانی عرب نیوز درباره روابط ارمنستان و عربستان صحبت کرد. وی گفت: «ما از نظر تاریخی روابط دوستانه ای با جهان عرب داشته ایم. این روابط شامل همه کشورهای عربی می شود و بر اساس روابط دوستانه، تاریخی و سنتی بین مردم ارمنستان و جهان عرب بوده است». او ادامه داد: «نباید فراموش کرد که بسیاری از کشورهای عربی به محل اقامت پناهدگان ارمنی و بازماندگان نسل کشی ارامنه تبدیل شده اند».

اهداف عربستان از گسترش روابط با ارمنستان/ ریاض به رقیب ایران در قفقاز تبدیل شد؟

میرزویان ضمن اشاره به روابط فرهنگی بین ارمنستان و کشورهای عربی گفت که در چنین فضائی اندکی عجیب بود که بین جمهوری ارمنستان و عربستان سعودی، حتی روابط دیپلماتیک وجود نداشت.

وزیر خارجه ارمنستان، همکاری دو کشور در آینده را امیدبخش توصیف و ادامه داد: «صادقانه بگویم هیچ محدودیتی برای همکاری دو کشور در زمینه های، آموزش، علوم، فناوری پیشرفته، توسعه شهری، کشاورزی، گردشگری، ارتباطات مردمی، سرمایه گذاری تجاری و زیرساخت ها وجود ندارد». میرزویان تاکید کرد که باید همکاری بسیار خوب و نزدیکی با عربستان، نه تنها در زمینه مسائل منطقه ای، بلکه در حوزه بین المللی ایجاد شود.

اهداف عربستان از گسترش روابط با ارمنستان/ ریاض به رقیب ایران در قفقاز تبدیل شد؟

گفتنی است آرارات میرزویان در روز ۲۹ فروردین به عربستان سفر و در ریاض با فیصل بن فرحان آل سعود وزیر امور خارجه پادشاهی عربستان سعودی دیدار و گفتگو کرد.
در این دیدار طرفین با ابراز خرسندی از توسعه روابط سیاسی بین ارمنستان و عربستان سعودی،

بر تمایل به ارتقای توسعه همکاری ها در زمینه های مورد علاقه طرفین تاکید کرده و به چشم انداز توسعه همکاری ها در زمینه های تجاری و اقتصادی، گردشگری، آموزشی، فناوری اطلاعات همچنین به ارتقای ارتباطات مردمی و روابط تجاری پرداختند.

آرارات میرزویان و فیصل بن فرحان آل سعود همچنین در مورد موضوعات همکاری در چارچوب سازمان های بین المللی در بسترهای چند جانبه از جمله در زمینه برگزاری «اکسپوی جهانی ۲۰۳۰» گفتگو کردند.

آغاز رسمی روابط دیپلماتیک عربستان و ارمنستان

عربستان سعودی برای چندین دهه از برقراری روابط دیپلماتیک با ارمنستان به دلیل درگیری با جمهوری آذربایجان بر سر منطقه مورد مناقشه قره باغ خودداری کرده بود. در واقع عربستان سال‌ها به‌دلیل مناقشه قره باغ نمی‌خواست با ارمنستان روابط دیپلماتیک برقرار کند. این کشور در چارچوب همبستگی اسلامی از آذربایجان حمایت و سال‌ها از مواضع باکو در کنفرانس همکاری‌های اسلامی دفاع کرد؛ اما این سیاست از سال ۲۰۲۱ تغییر کرد. تا اینکه بالاخره یخ روابط این دو کشور در آذرماه سال ۱۴۰۲ آب شد و ایروان و ریاض روابط دیپلماتیک رسمی برقرار کردند.

به همین مناسبت وزارت امور خارجه ارمنستان در بیانیه‌ای اعلام کرد: «دو کشور با هدف تقویت روابط دوجانبه و گسترش دامنه همکاری‌ها و همچنین حمایت از امنیت و صلح بین المللی روابط دیپلماتیک برقرار کردند». در این بیانیه آمده بود که پروتکل برقراری روابط در ابوظبی توسط کارن گریگوریان سفیر ارمنستان در امارات و سلطان بن عبدالله العنقری سفیر عربستان در امارات متحده عربی امضا شد.

بعد از این بیانیه آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان به عربستان سعودی سفر کرد که این اولین سفر عالی رتبه دو کشور پس از برقراری روابط دیپلماتیک در نوامبر ۲۰۲۳ بود.

چرائی اهمیت ارمنستان برای عربستان

عربستان سعودی در سال های اخیر تلاش کرده است تا نقش پررنگ تری در منطقه داشته باشد. یکی از مناقشاتی که توجه عربستان را به خود معطوف کرده و این کشور تلاش دارد در آن به ایفای نقش بپردازد اختلاف آذربایجان وارمنستان است. ریاض سعی دارد تا در مناقشه بین ایروان و باکو میانجیگری کند و به این واسطه به کشوری تاثیر گذار در مناسبات منطقه ای تبدیل شود. علاوه بر این عربستان در توسعه روابط خود با ایروان به جنبه اقتصادی این تعاملات تاکید فراوانی دارد و ارمنستان را کشوری مناسب برای توسعه سرمایه گذاری های خود میبیند.

همچنین عربستان سعودی که به دلیل رقابت های سیاسی، از قدرت ترکیه و ایران در منطقه هراسان است نسبت به نقش تعیین کننده این دو کشور در مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان حساس است به همین دلیل سعی دارد تا با میانجیگری بین این دو کشور نقش آنکارا و تهران در این مسئله را کمرنگ تر کند. برای طرف ارمنستانی نیز بهبود روابط با عربستان و تقویت روابط طرفین می تواند مفید باشد و اقدامات ترکیه و آذربایجان برای منزوی کردن ارمنستان را خنثی ‌کند.

۳۱۱۳۱۱

دکمه بازگشت به بالا