انواع سقف شیروانی و نحوه قیمت دهی آن چگونه است؟

سقف‌های شیروانی بهترین گزینه برای استفاده در مناطقی هستند که بارش برف و باران در آن‌ها زیاد است. طی سال‌های گذشته در سقف‌های شیروانی از گل یا بتن استفاده می‌شد، اما در حال حاضر سقف‌های شیروانی فلزی به دلیل مزایای بی‌شماری که دارند، مورد استقبال سازندگان ساختمان‌ها قرار گرفته‌اند.

What are the types of gable roofs and their pricing?

What are the types of gable roofs and their pricing?

مدل‌های سقف شیروانی ساده

مدل‌های سقف شیروانی ساده، اغلب به عنوان سازه‌های سقفی استفاده می‌شوند که به صورت مستقیم بر روی دیوارها یا پایه‌های ساختمان قرار می‌گیرند و برای پوشش سقف استفاده می‌شوند. این نوع سقف‌ها به دلیل سادگی و اقتصادی بودن، برای ساختمان‌های کوچک و متوسط با استفاده از مصالح چوبی یا فلزی بسیار محبوب هستند.

سقف شیروانی متساوی: در این مدل، تیرها و میانگین‌ها به صورت متساوی از یک طرف به طرف دیگر ساخته شده‌اند و پوشش سقف توسط شیروانی‌ها انجام می‌شود.

سقف شیروانی تک پشته: در این مدل، یک تیر مرکزی بلندتر از سایر تیرها قرار می‌گیرد و شیروانی‌ها به سمت هر دو طرف از آن شیب می‌گیرند.

سقف شیروانی دو پشته: در این مدل، دو تیر مرکزی با ارتفاع‌های متفاوت قرار می‌گیرند و شیروانی‌ها به سمت هر دو طرف از این تیرها شیب می‌گیرند.

سقف شیروانی معکوس: در این مدل، تیرها به صورت معکوس وارونه قرار می‌گیرند و شیروانی‌ها بین آنها پوشش داده می‌شوند.

سقف شیروانی تک تیره: در این مدل، تنها یک تیر مرکزی قرار می‌گیرد که بالای آن شیروانی‌ها قرار می‌گیرند.

سقف سبک شیروانی

سقف سبک شیروانی یک نوع سقف شیروانی است که اغلب با استفاده از مصالح سبک و با توجه به اصول طراحی سازه‌ای سبک، ساخته می‌شود. این نوع سقف معمولاً برای ساختمان‌های کوچک و متوسط که به دلیل وزن کمتر و قابلیت ساخت و نصب آسان مورد نیاز هستند، استفاده می‌شود.

سقف سبک شیروانی فولادی: در این نوع سقف، تیرها و شیروانی‌ها از مصالح فولادی سبک ساخته می‌شوند. از جمله رایج‌ترین روش‌های ساخت این نوع سقف، استفاده از پروفیل‌های فولادی سبک مانند C و Z است که به همراه شیروانی‌های معمولاً گچی، سنگین‌ترین بارهای ساختمان را تحمل می‌کنند و در عین حال وزن سقف را کاهش می‌دهند.

سقف سبک شیروانی چوبی: در این نوع سقف، تیرها و شیروانی‌ها از مصالح چوبی ساخته می‌شوند. از جمله رایج‌ترین روش‌های ساخت این نوع سقف، استفاده از تیرها و ستون‌های چوبی سبک مانند برجسته‌ها (truss) است که با استفاده از قوانین مهندسی سازه، طراحی و تولید می‌شوند.سقف سبک شیروانی پیش‌ساخته: در این نوع سقف، سازه‌های سبک شیروانی به صورت پیش‌ساخته و آماده نصب تولید می‌شوند. این سازه‌ها ممکن است شامل پروفیل‌ها، شیروانی‌ها و اتصالات پیش‌ساخته باشند که به روش‌های مختلف مونتاژ شده‌اند.

تاریخچه سقف شیروانی

در سال‌های گذشته، استفاده از سقف‌های شیروانی از جنس گل رایج بوده است. پس از گذشت مدتی و پیشرفت فناوری، سقف‌های شیروانی بتونی جایگزین سقف‌های گلی شدند، اما سقف‌های بتنی وزن زیادی داشته و نصب آنها نیز ساده نبود. در حال حاضر استفاده از سقف‌های شیروانی فلزی جایگزین سقف‌های قبلی شده است. این سقف‌ها وزن کمی داشته و نصب و حمل و نقل آنها نیز به سهولت انجام می‌گیرد. لازم به ذکر است که عمر مفید انواع سقف شیروانی فلزی کاملا قابل قبول است.

وزن سقف شیروانی

وزن سقف شیروانی وابسته به نوع مصالح و روش ساخت آن است. سقف شیروانی ممکن است از مصالح چوبی، فولادی یا بتنی ساخته شود و از ترکیبی از تیرها، شیروانی‌ها و ستون‌ها تشکیل شده باشد. وزن سقف شیروانی در واقع وزن تمامی مصالح، تیرها، شیروانی‌ها، اتصالات و همچنین بارهای زنده (مثل برف و بار باد) و بارهای مرده (وزن خود سقف و وزن مصالح ساختمان) را شامل می‌شود.برای محاسبه وزن سقف ، باید از اطلاعات دقیقی در مورد نوع مصالح، ابعاد تیرها و شیروانی‌ها، فاصله بین آنها، ارتفاع ساختمان و بارهای زنده و مرده مورد استفاده در طراحی سقف بهره برد.

از این اطلاعات به عنوان ورودی برای محاسبه بارهای سازه‌ای استفاده می‌شود و سپس با استفاده از قوانین مهندسی سازه و برنامه‌های کامپیوتری مرتبط، وزن سقف شیروانی به طور دقیق محاسبه می‌شود. به طور کلی، سقف سبک شیروانی (مانند سقف سبک شیروانی فولادی یا چوبی) به دلیل استفاده از مصالح سبک و استفاده از سازه‌های سبک معمولاً وزن کمتری نسبت به سقف‌های سنتی و سنگین دارد. این موضوع می‌تواند برای ساختمان‌هایی که نیاز به کاهش وزن و افزایش سبکی ساختار دارند، مزیت باشد.

شیروانی ویلا

سقف شیروانی ویلا به عنوان یک سقف سبک استفاده می‌شود که برای ویلای مسکونی، باغ‌ها، یا ساختمان‌های کوچک دیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد. شیروانی‌ها پوشش‌های سقفی هستند که از تیرها، شیروانی‌ها و اتصالات تشکیل شده‌اند و به صورت خطوط متوالی از یک سر به سر دیگر برای پوشش دادن به سطح سقف استفاده می‌شوند. شیروانی‌ها در واقع نوعی از تیرهای افقی هستند که از چوب، فولاد، یا مواد دیگر تهیه می‌شوند و به عنوان سازه‌های اصلی سقف شیروانی استفاده می‌شوند.

مزایای استفاده از سقف شیروانی در ویلا

ظاهر زیبا و جذاب: شیروانی‌ها به دلیل الگوی طراحی خاص و زیبا به سقف ویلا جلوه‌ای خاص می‌بخشند.سبک و وزن کم: استفاده از سازه‌های سبک شیروانی در ساختار سقف، باعث کاهش وزن کلی ساختمان و کاهش بارهای اعمالی بر سازه می‌شود.

سرعت و آسانی نصب: ساختار ساده و سبک شیروانی‌ها، موجب سرعت و آسانی در نصب و اجرای سقف می‌شود.امکان پوشش دهی به سطوح با شیب‌های مختلف: شیروانی‌ها امکان پوشش دادن به سطوح با شیب‌های مختلف را دارند، از جمله سقف‌های با شیب بالا که در ویلاها ممکن است برای جلوگیری از انباشت برف و باران مورد استفاده قرار گیرد.

انواع شیروانی فلزی

همان‌طور که پیش از این اشاره کردیم، از ورق گالوانیزه به عنوان یکی از رایج ترین انواع پوشش سقف شیبدار فلزی استفاده می‌شود اما ورق‌های گالوانیزه نیز خود به دو نوع سفالی و شادولین تقسیم می‌شوند. لازم به ذکر است که نوع اول این ورق‌ها از جنس سفال نیستند و تنها به شکل سفال تولید و به بازار عرضه شده‌اند. ورق‌های پالرمو، جنوا و پرچین جزو این دسته محسوب می‌شوند. نوع دوم یعنی ورق‌های شادولین شامل سقف‌های شیروانی ذوزنقه‌ای، سینوسی می‌شوند.

سقف شیروانی چیست و چه مزایایی دارد؟

سقف یکی از مهمترین بخش‌های یک ساختمان به حساب می‌آید. سقف شیروانی نوعی سقف شیبدار است که در مناطق پر بارش مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربردهای سقف‌های شیروانی بسیار متنوع است.  مهمترین مزیت سقف‌های شیروانی، هدایت آب از سقف به سمت زمین و در نتیجه کاهش خسارات وارده به سقف است. علاوه بر این، تنوع بالا نیز یکی دیگر از مزایای سقف‌های شیروانی به حساب می‌آید که سبب شده این محصولات در حوزه‌های مختلف کاربرد داشته باشند.

از جمله مهمترین انواع سقف شیروانی می‌توان به سقف‌های شیبدار فلزی، کامپوزیتی، سفالی و … اشاره کرد.در کنار این موارد، هزینه پایین خرید و نصب سقف شیروانی هم یکی دیگر از مهمترین مزایای این دسته از مصالح ساختمانی به حساب می‌آید. همچنین فرایند اجرای سقف‌های شیروانی فرایندی بسیار سریع است. وزن مناسب هم یکی دیگر از مزایای سقف‌های شیروانی به حساب می‌آید.

لازم به ذکر است که ورق‌های شیروانی با استفاده از پوشش گالوانیزه تولید می‌شوند و مقاومت به خوردگی بسیار بالایی دارند. در نتیجه همین موضوع سبب می‌شود که این ورق‌ها طول عمر بالایی داشته باشند. همچنین سقف‌های شیروانی در برابر زلزله از مقاومت بالایی برخوردارند که یکی دیگر از مهمترین مزایای آن‌ها به حساب می‌آید.

اطلاعاتی درباره انواع سقف‌های شیروانی

از نظر جنس و خصوصیات ظاهری، سقف‌های شیروانی دارای انواع مختلفی هستند که از جمله مهمترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • سقف‌های شیروانی کامپوزیتی: این دسته از سقف‌های شیروانی از جنس آسفالت هستند. لذا از آن‌ها با نام سقف شیروانی آسفالتی هم یاد می‌شود. سقف‌های کامپوزیتی بیشتر در کشور آمریکا مورد استفاده قرار می‌گیرند. قیمت مناسب و نصب ساده به همراه تنوع طرح و رنگ از جمله مهمترین مزایای سقف‌های شیروانی کامپوزیتی به حساب می‌آید.
  • سقف‌های شیروانی سفالی: سقف‌های سفالی یکی از مهمترین انواع سقف‌‌های شیروانی هستند که هم از کیفیت مناسبی برخوردارند و هم ظاهری زیبا دارد. استفاده از سقف‌های شیروانی سفالی بیشتر برای ساختمان‌هایی با نمای قدیمی مناسب است.
  • سقف‌های شیروانی با تایل بتنی: این دسته از سقف‌های شیروانی از لحاظ شکل ظاهری به سقف‌های شیروانی سفالی شباهت زیادی دارند. با این وجود تایل‌های بتنی نسبت به سقف‌های شیروانی سفالی از قیمت پایین‌تری برخورداند. سقف شیروانی بتنی استحکام بالایی دارد اما وزن آن‌ها نسبتا زیاد است.
  • سقف‌های شیروانی توفال چوبی: توفال‌های چوبی یکی از متریالی بودند که در گذشته در سقف‌های شیروانی استفاده می‌شدند ولی این روزها کمتر از آن‌ها استفاده می‌شود. این توفال‌ها طرح‌های جذابی دارند اما به دلیل باد کردن در اثر نفوذ آب، کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • سقف شیروانی فلزی: این سقف‌ها از ورق‌های استیل گالوانیزه تولید شده و از مقاومت به خوردگی بالایی برخوردارند. از طرفی وزن سبک و مقاومت و استحکام بالایی دارند. طرح و نقش زیبای سقف‌های شیروانی فلزی در کنار دیگر مزایای این ورق‌ها باعث شده تا یکی از محبوب‌ترین انواع ورق‌های شیروانی به حساب بیایند.
  • سقف شیروانی با پنل خورشیدی: جدیدترین و یکی از بهترین انواع سقف‌های شیروانی، پنل‌های خورشیدی هستند. اولا این پنل‌ها از کیفیت بالایی برخوردارند و نصب آن‌ها بسیار ساده است. ثانیا با تولید برق با این پنل‌ها می‌توان درآمد خوبی هم کسب کرد. در نتیجه امروزه استفاده از سقف‌های شیروانی با پنل خورشیدی رواج زیادی پیدا کرده است.

آشنایی با شیوه نصب سقف شیروانی

در این قسمت با روش نصب سقف شیروانی آشنا می‌شویم. نصب سقف شیروانی یک پروسه چند مرحله‌ای است. در اولین مرحله باید خرپای فلزی را بر روی سازه نصب کنید تا بتوانید ورق‌های شیروانی را بر روی آن نصب کنید. بعد از آن، برای اینکه بتوانید یک بستر خوب برای نشستن ورق‌های شیروانی ایجاد کنید، باید از قوطی‌ها و پروفیل‌های فولادی استفاده کنید. فاصله‌ی بین پروفیل‌های زیر سقف باید با توجه به عرض تایل‌های سقف شیروانی تعیین شود ولی به صورت معمول فواصل قوطی‌ها 1 متر است.

در مرحله بعدی، باید آبروها را با استفاده از جوش و پرچ بر روی سازه نصب کنید. آبروها وظیفه هدایت آب از شیروانی به سطح زمین را بر عهده دارند. پس از این مرحله نیز باید توری فلزی یا پلاستیکی را بر روی سطح سقف پهن کرد و آن را با استفاده از سیم به قوطی‌ها متصل نمود.

بعد از آن، نوبت به عایق بندی سقف شیروانی می‌رسد. در این مرحله از پشم شیشه، پشم سنگ و فوم برای عایق بندی سقف استفاده می‌شود. در اینجا نصاب سقف شیروانی، پشم شیشه را به صورت یکنواخت و کامل بر روی تمام قسمت‌های توری پخش کرده و آن را فیکس می‌کند.سپس برای نمای زیرین سقف از ورق لمبه استفاده می‌شود تا سطح زیر سقف ظاهر زیباتری داشته باشد. بعد از آن نوبت به پخش و نصب ورق‌های شیروانی بر روی سقف می‌شود. در این مرحله طبق برداشت اولیه و محاسبات انجام شده، ورق‌ها نصب می‌شوند. در آخرین مرحله هم پالونی‌ها برای هدایت آب باران بر روی سقف نصب می‌شوند.

نکاتی مهم درباره مصالح سقف شیروانی

هر کدام از ورق‌ها و سقف‌های شیروانی ذکر شده دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. به عنوان مثال ورق‌های شیروانی دارای پنل خورشیدی، از کیفیت بالایی برخوردارند و همچنین می‌توانند باعث درآمدزایی شوند. با این وجود، این ورق‌ها نسبت به دیگر ورق‌های شیروانی قیمت بالاتری دارند.در نتیجه در هنگام انتخاب مصالح سقف شیروانی باید تمامی پارامترهای مهم از قبیل مزایا و معایب سقف‌های شیروانی، قیمت سقف شیروانی، باری که به سازه وارد می‌کند، طول عمر و کیفیت ورق و پارامترهایی از این دست را مد نظر قرار داد و پس از آن بهترین گزینه را انتخاب کرد.

 

دکمه بازگشت به بالا