بر اساس گزارشها ۵۵ درصد تعاونیهای کشور در بخش کشاورزی فعالیت دارند.تعاونیهای تولیدی بهترین ابزار برای بهبود وضع کشاورزی،ایجاد اشتغال پویا و مولد،تنظیم بازار و کاهش هزینههای دولتی به شمار میروند.
به گزارش ترندونی، امروزه با توجه به توسعه روستایی برای دستیابی به امنیت غذایی و پیشرفت جوامع محلی، لازم است اقشار مختلف کشاورزان در قالب گروهها و تشکلهای مختلف محلی سازماندهی شوند.
تعاونیها تشکلهای مستقل و متشکل از افرادی هستند که به طور داوطلبانه برای تأمین نیازهای مشترک اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی اعضاء ایجاد میشوند و فعالیت خود را با مشارکت و با مدیریتی دموکراتیک به اجرا در میآورند.
تعاونیهای تولید روستایی به کشاورزان خردهپا کمک میکنند تا ظرفیت تولیدی و بازاررسانی خود را افزایش دهند.این تشکلها قدرت چانهزنی بهرهبرداران را افزایش داده و هزینههای مربوط به تولید، حمل و نقل، بازاریابی و فرآوری محصول را کاهش میدهند.
در حال حاضر تعاونیها یک اهرم مناسب برای توسعه اقتصادی هستند که میتوانند همگام با سیاستهای دولت، در بهبود شرایط و وضعیت اقتصادی و اجتماعی مردم مؤثر باشند و هزینههای دولت را در حد بسیار زیادی کاهش دهند.بر این اساس ضرورت پرداختن به مقوله حساس کارآفرینی و نقش تعاونیهای کشاورزی در توسعه و ترویج آن در شرایط کنونی جامعه بیش از پیش احساس میشود.
در همین راستا بهمن عبدالهی ـ رئیس اتاق تعاون ایران معتقد است: اگر چه تعاونیها در بخشهای مختلفی همچون صنعت، خدمات و بازرگانی فعالیت دارند ولی بیشترین اقدامات مشترک آنها با بخش کشاورزی انجام میشود، به نحوی که طبق گزارشها ۵۵ درصد تعاونیهای کشور در بخش کشاورزی مشغول فعالیت هستند.
به گفته وی در حال حاضر ۷۰ درصد تولیدات کل کشاورزی در اختیار بخش تعاون قرار دارد، ۳۵ درصد در بخش محصولات باغی است و بخش مهمی از تامین نهادههای کشاورزی توسط تعاونیها صورت میگیرد.
رئیس اتاق تعاون تصریح کرد:در سند توسعه بخش تعاون از ۸۰ حکم که برای ۲۱ دستگاه در نظر گرفته شده است، ۱۵ حکم مربوط به وزارت جهاد کشاورزی است، چون بیشترین اشتراک و فعالیتهای تعاونی در بخش کشاورزی است.
عبداللهی یکی از نمودهای مهم در بخش کشاورزی را شبکه تعاونیهای تولید، توزیع و تامین کالاهای کشاورزی دانست و با اشاره به برگزاری شورای عالی توسعه تعاون با حضور رئیس جمهور در این ماه، گفت:پیشبینی میشود بیشترین مسائل در مورد بخش کشاورزی باشد.
در حال حاضر ظرفیت شناسایی شده خالی در بخش تعاون با محوریت کشاورزی و تولید بسیار است و باید تلاش کرد ظرفیت سازی جدیدی در عرصههای مختلف از جمله اشتغال، تامین امنیت غذایی و سلامت خانواده به وجود آید.
به گفته کارشناسان ساختاری که در حوزه اجرا یعنی کاشت، داشت و برداشت در سطح گروههای مختلف بینالمللی در عرصه کشاورزی داریم بیانگر این مفهوم است که اگر با مدل و قالب تعاونی در این زمینهها وارد عمل شویم نتایج موثر و قابل توجهی خواهیم داشت.
در همین زمینه خاطره استادرضایی ـ معاون امور تعاون و اتحادیههای اتاق تعاون استان تهران، بخش تعاون را بهترین قالب برای تنظیم بازار و مقابله با دلالی و واسطهگری در اقتصاد دانسته و معتقد است: در شرایطی که میتوانیم از ظرفیت شبکههای تعاونی در داخل کشور در تامین نهادهها، تولید گوشت و مرغ و سایر نیازهای ضروری مردم استفاده کنیم نیاز به واردات از خارج نداریم.
وی انواع نهادهها، صیفیجات، سبزیجات، مرکبات، اقلام پروتئینی، گوشت و مرغ، تخم مرغ و سایر کالاهای اساسی مورد نیاز خانوار را از طریق شبکه تعاونیها قابل تامین دانست و گفت:در حال حاضر امکان و ظرفیتهای بالایی در بخش تعاون وجود دارد که میتوان از این ظرفیت در تنظیم بازار و تهیه و تولید اقلام اساسی و مصرفی مردم استفاده کرد.
استادرضایی با توجه به اهمیت حوزه کشاورزی و نیاز امروز کشور به تامین محصولات کشاورزی و استفاده از ظرفیت فارغ التحصیلان این رشته،آمادگی کمیسیون کشاورزی اتاق تعاون را جهت ارائه مشاورههای لازم به منظور فراهم شدن بازار کار تحصیلکردگان رشتههای کشاورزی اعلام کرد.
به گزارش ترندونی، تعاونیها به دلیل ماهیت و کارکردهای ذاتی خود موجب ترویج کارآفرینی،سازماندهی منابع و امکانات،ایجاد خوداشتغالی، تشویق اعضا به اشتغال محلی و خلاقیت و نوآوری میشوند. به منظور ایجاد تحرک و پویایی در بخش کشاورزی، بخش تعاون به ویژه تعاونیهای تولیدی بهترین ابزار برای بهبود وضع کشاورزی به شمار میروند.تعاونیهای تولیدی در باز توزیع منافع حاصل از رشد بخش کشاورزی،ایجاد اشتغال پویا و مولد،توسعه مشارکت مردمی در بخش کشاورزی،پایین آوردن ریسک سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و کاهش هزینههای دولتی در تولید نقش موثر و منحصر به فردی ایفا میکنند.
انتهای پیام