مالیات چیست؟
امور مالیاتی یکی از دغدغههای مهم هر کسب و کار محسوب میشود و تمامی سازمانها و شرکتها با آن سروکار دارند. به عبارت ساده مالیات هزینهای است که سازمان ها باید به دولت بپردازند. این هزینه صرف امور عمومی و دولتی، هزینههای آموزشی و درمانی، پروژههای عمرانی و مواردی از این دست میشود. مالیات از اهمیت خاصی برای دولتها برخوردار است و پرداخت مالیات میتواند کمک بزرگی به رشد یک جامعه داشتهباشد. مالیات انواع مختلفی دارد که هر کدام قوانین خاص خود را دارد. قوانین مرتبط با امور مالیاتی به طور مرتب تغییر و اصلاح میشود و همین پیچیدگیهاست که موجب میشود سازمانها به مشاور مالیاتی خبره یا وکیل مالیاتی نیاز داشته باشند تا آنها را در این امور راهنمایی و مشاوره دهد.
وکیل مالیاتی کیست؟
یکی از مواردی که هر شرکت و کسب و کاری با آن سروکار دارد امور مربوط به مالیات است. در واقع مالیات هزینه ای است که شرکت ها و سازمان ها به دولت پرداخت می کنند و دولت آن را برای امور درمانی و آموزشی، پروژه های عمرانی و غیره مصرف می کند. مالیات ها انواع گوناگونی دارند که هرکدام از آن ها نیز قواعد و قوانین مخصوصی دارند. بسیاری از قوانین مالیات دشوار و پیچیده هستند به همین دلیل برای سهولت در انجام امور مالیاتی خود می توانید از کمک مشاورین و یا وکلای مالیاتی استفاده کنید. مشاور مالیاتی یا به عبارت دیگر وکیل مالیاتی شخصی است که در حوزه حسابداری و امور مالی بسیار باتجربه بوده و از قوانین مالیاتی نیز کاملاً آگاه است.
مشاور مالیاتی تهران با تسلطی که به قوانین مالیاتی دارد به شرکت ها و سازمان ها کمک می کند که مالیات کمتری پرداخت کنند و از اظهارنامه مالیاتی آنها دفاع می کند. وکیل مالیاتی با بررسی وضعیت مالی شرکت راهکاری ارائه می دهد تا از طریق قوانین مربوط به کسورات و معافیتهای مالیاتی میزان مالیات پرداختی مؤدیان را کاهش دهد.
مشاور مالیاتی درجه وکالت ندارد؛ اما با گرفتن وکالت در پرونده های مالیاتی به امور مالیاتی سازمان ها رسیدگی می کند. با توجه به امور دادرسی که مشاور مالیاتی انجام می دهد به او وکیل مالیاتی نیز می گویند. وکیل مالیاتی کلیه هزینه های شرکت را کنترل و بررسی می کند و تلاش می کند که سود شرکت را افزایش داده و هزینه هایی را که مورد قبول سازمان مالیات نیستند شناسایی کند.
برخی از وظایف مشاور یا وکیل مالیاتی به شرح زیر هستند:
- ارائه مشاوره در ارتباط با چگونگی تهیه اسناد و مدارک مالی
- ارائه خدمات مربوط به حسابداری
- ارائه مشاوره در مورد معافیت های مالیات
- تحقیق و آگاهی از جدیدترین قوانین مالیاتی
- ارائه راهکارهای لازم جهت کاهش بدهی مالیاتی و غیره.
- تهیه کردن فرم های مالیات
- ایجاد ارتباط با مراجع حقوقی و قانونی و مشتریان
- ارائه مشاوره در ارتباط با مسائل حقوقی
- ارائه مشاوره در ارتباط با مسائل مالی و مالیاتی
- ارائه مشاوره در خصوص چگونگی تنظیم دفاتر قانونی
- ارائه مشاوره مالیات بر ارث
بنابراین، استفاده از خدمات وکلای مالیاتی راهی برای رسیدگی کردن به امور مالیاتی است و شرکت ها و اشخاص به علت اینکه نسبت به قوانین پیچیده مالیات آگاهی کافی ندارند جهت کاهش دادن هزینه های مالیاتی خود از کمک وکلای مالیاتی استفاده می کنند.
تاثیر بهره مندی از وکیل مالیاتی
وکیل مالیاتی به دو روش به کم شدن هزینهی مالیاتی شرکتها کمک میکند:
پشتیبانی مالیاتی: مشاور مالیاتی در ابتدا به مدیران مالی شرکتها مشاوره داده و آنان را با مشکلات و قوانین مالیات آشنا میکند. سپس کارمندان مالی شرکت و یا مشاور مالیاتی اقدام به تهیه و تنظیم صورتهای مالی شرکت بهصورت دقیق و شفاف میکند تا بدینوسیله مالیات کمتری پرداخت کنند. برخی از کارهایی که در زمینه پشتیبانی و مشاوره مالیاتی انجام میشود عبارتاند از: کنترل و نظارت بر قراردادها، کنترل و نظارت بر دریافتها و پرداختهای شرکت و ارائه مشاوره و راهنمایی های لازم به مدیران شرکت با روشهای استفاده از معافیتهای مالیاتی.
دادرسی مالیاتی: در دستگرفتن و رسیدگی به پروندهی مالیاتی یک شرکت در اداره مالیات و رفع مشکلات مربوط به آن در مراجع قانونی و حل اختلافات از دیگر وظایف یک وکیل یا مشاور مالیاتی میباشد. صاحبان مشاغل و شرکتها و سازمانها موظفاند که هرساله در زمان مقرر و مشخصی اظهارنامه مالیاتی را پر کرده و به اداره مالیات ارسال کنند.
گاهی اوقات اظهارنامه ی مالیاتی شرکت مورد قبول ممیز مالیاتی واقع نشده و مبلغ دیگری برای مالیات شرکت بیان میکند. در چنین مواقعی نیاز است که فردی باتجربه بتواند در مراجع رسیدگی و حل اختلافات مالیاتی از اظهارنامهی شرکت دفاع کرده و مانع از پرداخت مالیات بیشتر توسط شرکت شود. وکیل مالیاتی با تخصص و تجربه و تسلطی که به قوانین مربوط به مالیات دارد میتواند در مراجع رسیدگی و حل اختلاف حضور پیدا کرده و با دفاع از اظهارنامه شرکت به آنها در پرداخت مالیات کمتر کمک نماید.
چرا به مشاور مالیاتی، وکیل مالیاتی نیز میگویند؟
یک مشاورمالیاتی از لحاظ حقوقی دارای درجه وکالت نیست، اما در پروندههای مالیاتی با گرفتن وکالتنامه از سوی شرکت یا سازمان، به امور مالیاتی رسیدگی میکند. وکیل مالیاتی به قوانین و آییننامههای مالیاتی تسلط داشته و با اشراف بر استانداردهای مالی تعیینشده، به دفاع از اظهارنامه مالیاتی شرکت میپردازد. با توجه به امور انجامشده توسط مشاور مالیاتی در پروسههای دادرسی مالیاتی، به مشاور مالیاتی وکیل مالیاتی نیز گفته میشود.
وظایف و مسئولیتهای مشاور مالیاتی چیست؟
وظایف و مسئولیت های یک مشاور مالیاتی براساس حوزهای که روی آن تمرکز دارد، ممکن است متفاوت باشد. برای مثال شرکتهای بزرگ برای امور حسابداری و مالیاتی تمایل دارند افراد را تنها در حوزه تخصصی خود به کار گیرند، در حالی که در شرکتهای کوچک ممکن است چندین کار را به نیروهای مالی خود بسپارند.
به طورکلی مشاورین و وکلایمالیاتی به سوالات مشتریان پاسخ میدهند، پرونده مالیاتی مشتریان را آماده میکنند و اطلاعات را تحلیل میکنند تا از قانونیبودن اقدامات انجام شده، اطمینان حاصل کنند. مشاور مالیاتی شرکت تلاش میکند که با بررسی و کنترل هزینههای مربوط به شرکت، سود مجموعه را به حداکثر برساند و هزینههای غیر قابل قبول مالیاتی را شناسایی کند. به همین دلیل انتخاب یک مشاور مالیاتی ایدهآل اهمیت زیادی دارد. به طور کلی وظایف مشاور مالیاتی عبارت است از:
- آمادهسازی فرمهای مالیاتی
- ارتباط با مشتریان و مراجع قانونی و حقوقی
- مشاوره درمورد مسائل حقوقی
- ارائه مشاوره مالی و مالیاتی به کسب و کارها
- مشاوره در مورد نحوه تنظیم دفاتر قانونی
- مشاوره در خصوص تهیه مدارک مالی
- مشاوره در مورد پیگیری اعتراضهای مالیاتی
- استراتژی برای به حداقل رساندن بدهیمالیاتی
- ارائه خدمات حسابداری
- تحلیل سیستمهای مالی
- مشاوره مالیاتی در خصوص معافیتهای مالی مالیاتی
- انجام محاسباتتخصصی و پیچیده
- حفظ و نگهداری رسیدها و سوابق مالیاتی مشتریان
- تحقیق در خصوص آخرین قوانین و مقررات مالیاتی وضع شده
خصوصیات و ویژگیهای مشاور مالیاتی چیست؟
اگر قصد دارید به عنوان مشاور مالیاتی مشغول به کار شوید، باید بدانید که این افراد خصوصیات زیر را دارند:
- ذهن پویا و تحلیلگری دارد.
- توانایی بالایی برای مذاکره دارد.
- توانایی محاسبات پیچیده و تخصصی را دارد.
- این افراد اغلب منعطف بوده و در موقعیت های مختلف با شرایط انطباق پیدا میکنند.
- روابط عمومی بالا یکی دیگر از ویژگیهای این افراد است.
- اطلاعاتعمومی بالا و علاقهمندی برای بدست آوردن اطلاعات جدید، از مهارتهای مشاور مالیاتی است.
- توانایی کار با فناوریهای جدید مانند نرم افزارهای حسابداری را دارد.
- دقت بالایی دارد و به جزئیات توجه ویژهای میکند.