دلیل سیاه و خشک شدن برگ درخت گردو چیست؟
عمر درخت گردو را 200 الی 300 سال برآورد کرده اند همین عمر طولانی و مصارف بسیاری که از محصول این درخت میتوان کرد، خود دلیلی است کاملاً قانع کننده، برای اینکه به پرورش گردو و احداث باغ آن روی بیاوریم. بدون شک پرورش سود فراوانی به همراه خواهد داشت. اما مسئله ای در این میان وجود دارد که ما همیشه بر آن تأکید ورزیدهایم، و آن هم این است که:
پرورش هر محصولی و احداث باغ آن، به علم و دانش و تجربه مکفی نیاز دارد. بله… پرورش گردو نیز به همین منوال، نیازمند دانش تخصصی است؛ زیرا که ممکن است به صورت کاملاً ناگهانی، درختان ما دچار خسارت و آسیب شوند و اگر علم کافی نداشته باشیم، ضرر بسیاری را متحمل خواهیم شد.
از جمله همین آسیب ها، می توان سیاه شدن و به اصطلاح سوختگی برگها را نام برد، معضلی که اگر به موقع رفع نشود، میتوانند ضرر بسیار سنگینتری را بر جای بگذارد. امروز در این نوشتار، قصد داریم تا از علت خشک شدن درخت گردو برای شما صحبت کنیم. در این گفتار، نه تنها علل شایع برای این آسیب را بررسی خواهیم کرد، بلکه راهکارهایی را نیز برای رفع و جلوگیری از آن، به شما معرفی خواهیم کرد؛ به علاوه علت خشک شدن برگ درخت گردو در تابستان، را نیز مشخص خواهیم کرد.
مراقبتهای لازم برای درخت گردو
قبل از آنکه به عنوان یک باغدار، از خود بپرسید که علت سیاه و خشک شدن برگ چیست باید مراقبت های لازم از این درخت را به خوبی بدانید و البته از درختان باغ خود، به صورت اصولی و بر روی قاعده مشخص، نگهداری کنید. به طور مثال، قبل از کاشت و خرید نهال گردو چندلر، باید شرایط اقلیمی محل باغ را بررسی کنید، بعد از آن نژادی مناسب و سازگار خریداری کنید. بعد از آن، زمین را آماده کنید، کوددهی کنید، به تغذیه و آبیاری درخت توجه کنید، هرس کنید، سمپاشی کنید و چندین و چند نوع مراقبت ضروری دیگر را به عمل آورید.
بدون انجام این مراقبت ها که از قضا برای باردهی و کیفیت محصول درخت بسیار ضروری هستند و در اصطلاح تخصصی به مرحله «داشت» شناخته می شوند، نمی توان انتظار داشت که درختان بعد از مدتی آسیب نبینند و یا دچار سوختگی برگ درخت گردو، نشوند.
علت سیاه شدن برگهای درخت گردو
خیلی از کشاورزان و باغداران، بعد از کاشت درخت و رسیدن به مرحله داشت و مراقبت، متوجه سیاه شدن برگ درختان خود میشوند. این سیاه شدن در اصطلاح عام، با نام «سوختگی برگ» نیز شناخته میشود و البته در زمره بیماری های درخت قرار میگیرد. اینجاست که باغدار از خود میپرسد که علت سیاه شدن برگهای درخت گردو، چیست و چگونه می شود آن را رفع نمود.
علت سیاه و خشک شدن برگ درخت گردو؛ را میتوان در موارد متعددی خلاصه نمود؛ در این مواقع، برگ ابتدا اندکی خشک و زرد میشود و در نهایت، میریزد. در چنین حالتی، متخصصان اعتقاد دارند که درخت، از روند رشد طبیعی خود خارج شده و باید آن را درمان کرد. در ادامه، برخی از مهمترین دلایل سیاه شدن برگ درختان گردو را مرور خواهیم کرد.
1. سوختن برگ گردو بخاطر شوری آب:
آبیاری برای درخت گردو بسیار مهم است؛ آبیاری بیش از حد، میتواند علت سیاه شدن برگهای درخت گردو، باشد. زمانی که آبیاری زیادتر از حد تحمل درخت باشد، در این صورت دور برگها آرام آرام سیاه شده و در نهایت، فرو خواهند ریخت. حتی تنش در آبیاری و یا استفاده از برخی کودها نیز میتواند نتایج مشابهی را بهدنبال داشته باشد.
2. افزایش غلظت بور و سیاه شدن برگ گردو:
وجود بیش از اندازه بعضی از عناصر در خاک و یا کود، میتواند منجر به سوختگی برگ درخت گردو، شود. حتی به عکس، کمبود برخی از عناصر (مثل فسفر و پتاسیم) نیز همین نتیجه را بهدنبال خواهد داشت. اگر در خاک و یا کودی که به درخت خود میدهید، میزان عنصر «بور» بیش از حد اندازه باشد، به تدریج اطراف هر برگ سیاه شده و روی سطح برگ نیز لکه های قهوه ای رنگ مشاهده خواهد شد. به گفته کارشناسان نهال فروش اکین نهال، برای رفع این معضل میتوانید از مواد کاهنده غلظت در آبیاری و یا از آب شیرین برای آبیاری استفاده نمود.
3. سیاهی برگ گردو به دلیل آنتراکنوز:
بیماری آنتراکنوز، یا همان قارچ آنتراکنوز، از دیگر دلیل های سوختگی برگ درخت گردو، است. همانطور که گفتیم، این بیماری نوعی قارچ است؛ مبدأ بروز آن نیز برگ های خشک شده ای است که در فصل پاییز و زمستان، به زیر درخت می ریزند و رطوبت را به خود جذب میکنند. این عارضه، با اسم «لکه سیاه» نیز شناخته شده است. مناسب ترین راهکار برای رفع این بیماری، آن است که برگ های ریخته شده به زیر درخت را بسوزانیم، و یا شخم زده و کاملا با خاک بپوشانیم.
4. تأثیر بیماری بلایت بر سوختگی برگ گردو:
بیماری بلایت را همچنین می توان به عنوان علت سیاه و خشک شدن برگ درخت گردو، بیان کرد. این بیماری، نه تنها برگ درخت را سوزانده و سیاه کرده، بلکه در درجات بالاتر، سبب سیاهی پوست سبز رنگ میوه شود و به محصول، آسیب وارد میکند. این بیماری باکتریایی است و به محض مشاهده، باید برای درمان اقدام کرد، وگرنه ضرر بسیاری متوجه باغ و سایر درختان نیز خواهد شد.
5. سیاه شدن برگ گردو به دلیل سرمازدگی:
سرمای بهاره میتواند کابوسی برای هر باغدار باشد. سرمای بهاره معمولاً در روند رشد درخت، جوانهزدن و باردهی، اثری سوء دارد و می توان ضرر و زیان بسیاری را به همراه داشته باشد. علت سیاه شدن برگهای درخت گردو، هم می تواند به دلیل همین سرمای بی خبر بهاره باشد. برای کاهش اثر سرمازدگی بهاره، می توان از کود هایی که دارای ترکیبات پتاسیم، آمینو اسید و فسفر هستند، استفاده نمود.
6. خشک شدن برگ گردو در تابستان:
علاوه بر مواردی که در بالا مطرح شد، موضوع دیگری را نیز می توان بیان نمود آن هم چیزی نیست جز خشک شدن برگ، در فصل تابستان. می توان علت خشک شدن برگ درخت گردو در تابستان، را با تمامی موارد ذکر شده در بالا توجیه کرد. اما علاوهبرآن، می توان آبیاری نامناسب و یا گرمای زیادی و قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید را نیز افزود.
درمان سوختگی برگ درخت گردو
در اولین مرحله برای درمان، ابتدا باید علل سوختگی برگ درخت گردو، را با بررسی دقیق، پیدا کرده و سپس برای رفع آن، اقدام نماییم. برای رفع این معضل، پیشنهاد میشود که به صورت زیر عمل نمایید:
- درخت را به خوبی بررسی کنید تا اگر به آفات و حشرات موذی دچار شده است، بتوانید آن ها از بین ببرید. سمپاشی می تواند در رفع سیاهی برگ این درخت، بسیار مفید واقع شود. انجام به موقع و درست سمپاشی، تأثیر بسزایی در حفظ سلامتی درخت خواهد داشت.
- در مرحله بعدی، باید تغذیه درخت را اصلاح نمایید. آبیاری و کوددهی، هر دو بخشی از تغذیه درخت هستند و باید به انجام صحیح هر دو، ممارست ورزید. عناصر و منابع خواسته شده درخت باید تأمین شوند، خاک و ریشه باید از راه اصولی تقویت شوند و آبیاری نیز باید به اندازه مناسب صورت گیرد.
- نکته ی دیگر برای رفع سوختگی برگ درخت گردو، این است که از همان اول، بهدنبال ارقام و نژاد مناسب نهال باشید، نهال باکیفیت خریداری کنید و البته در این میان، چنان که گفتیم، به اقلیم محل کاشت نیز توجه داشته باشید.
درخت گردو؛ مزایا و مصارف آن
به این موضوع اندک اشاره ای در بخش قبلی داشتیم؛ مهمترین مزایای کاشت این درخت را شاید بتوان عمر طولانی آن دانست؛ زیرا که با این عمر طولانی، میتواند مانند یک سرمایهگذاری، برای چندین نسل باشد. تنها لازم است تا از علت خشک شدن برگ گردو در تابستان، آگاهی یافت و پیشگیری های لازم را رقم زد. موارد استفاده از محصول آن هم که خدا را شکر، اصلاً کم نیست و هیچوقت هم کم نمیشود. نه تنها خود درخت، بلکه محصول آن نیز در زمره پر مصرف ترین محصولات است.
از گردو در هزار و یک صنعت و حوزه می توان استفاده کرد؛ نانوایی و شیرینیپزی، مصرف خام و خشک، عطاری، عصاره گیری و روغن گیری، داروسازی و تولید لوازم بهداشتی و زیبایی و خیلی از موارد دیگر. حتی اگر روزی محصول دهی این درخت تمام شود، می توان از چوب درخت استفاده کرد. اما در این میان، اگر درخت و محصولات شما به طور مثال دچار معضل سوختگی برگ درخت گردو، شوند تمام این رویاها به باد خواهد رفت.
علت های خشک شدن درخت گردو
یکی از قدیمی ترین و با ارزش ترین گونه های درخت نزد افراد باغدار درخت گردو می باشد. این درخت هم به دلیل میوه ی آن و هم به سبب عمر بالایی که حدود 200 تا 300 سال تخمین زده شده است مورد توجه اکثریت باغداران می باشد. طبق آمار گرفته شده مشخص شده که کشور ما حدود 10 درصد از گردو کشت شده در جهان را به خود اختصاص داده است.
اما باید این نکته را هم در نظر گرفت که درخت گردو دارای حساسیت هایی و بیماری هایی می باشد که ممکن است اگر مشکلات آنرا ندانیم این درخت در همان سال های ابتدایی و یا حتی به صورت ناگهانی خشک شود. در این مقاله ما به دلایل خشک شدن درخت گردو و و راهکارهای پیش گیری و مبارزه با آنها می پردازیم.
مکان نامناسب علت خشک شدن درخت گردو
درخت گردو به خاکی حاصلخیز و عمیق با بافتی نرم نیاز دارد. ریشه های درخت گردو تا عمق 5/1 متر می توانند رشد کنند، پس این نکته را در نظر بگیرید که به خاکی نرم و با عمیقی زیاد نیاز دارند .این خاک باید زه کشی خوبی شده باشد تا رطوبت و هوا به ریشه های درخت برسد.
اگر خاک به رنگ قهوه ای مایل به قرمز بود نشان دهنده ی کیفیت و خوب بودن آن است ولی اگر رنگ آن خاکستری با رگه قرمزبود نشان از بی کیفیت بودن خاک و نرسیدن هوا به ریشه ها می باشد.
کم آبی یا آبیاری درخت گردو
میزان آبیاری درخت گردو از اهمیت بالایی برخوردار است، آبیاری درخت گردو به عواملی از جمله سن درخت، آب و هوای محیط و فصل بستگی دارد. اگر در سال های ابتدایی کاشت، به آبیاری آن توجه نشود ممکن است درخت گردو دچار آسیب شود. پس آبیاری باید به صورت منظم و به میزان لازم انجام شود.
معمولا درخت های جوان به آبیاری بیشتری نسبت به درخت های دیگر دارند. نهال های جوان را بهتر است در 6 ماه اول سال، هفته ای یکبار و درخت گردوهایی که پیرتر و دارای عمر بیشتری هستند را هر دو الی سه هفته آبیاری کرد. درختان گردو جوان در سالهای اول برای هر دفعه آبیاری به 11 تا 19 لیتر آب نیاز دارند. همچنین در فصل تابستان دفعات آبیاری به دلیل گرمای هوا بیشتر و در فصل زمستان کمتر می شود.
برای آبیاری درختان گردو از روش آبیاری قطره ای استفاده کنید. در قدیم از روش غرقابی استفاده می کردند که این روش به دلیل آب بیش از حدی که پای درخت می رود، باعث می شود ریشه ی درخت به مرور پوسیده شود و درخت شما آسیب ببیند و از بین برود. همچنین هیچگاه برای آبیاری تنه درخت گردو و برگ ها را خیس نکنید.
آب و هوای نامناسب در خشک شدن درخت گردو
یکی از مهم ترین فاکتورهای رشد و سلامت درخت، آب و هوای مناسب می باشد. درخت گردو در آب و هوای بسیار گرم و بسیار سرد خشک میشود. اگر درخت گردو شما در اثر سرمای زیاد دچار یخ زدگی شد، بهتر است از کودهای فسفر، پتاس، اسید آمینه استفاده کنید تا آسیب وارد شده به درخت گردو خود ا کاهش دهید. باید به این نکته توجه کرد که زمان و مکان کاشت در انواع متفاوت میباشد.
خشک شدن درخت گردو بر اثر سیل، باد و آفتاب سوختگی
همانطور که گفته شد آب و هوا و شرایط جوی،تاثیر به سزایی در رشد درخت و سلامت آن دارند.
- آفتاب سوختگی: زمانی که درخت شما در آفتاب شدید قرار گرفت برای اینکه درخت دچار افتاب سوختگی نشود باید تنه درخت را به وسیله ی رنگ سفید رنگ کنید.
- سیل: توجه داشته باشید ازغرقاب شدن یا جمع شدن آب فراون به پای درخت به هنگام سیل جلوگیری کنید، چون باعث آسیب جدی به درخت گردو می شود.
- وزش باد: به هنگام وزش بادهای شدید، از یک قیم برای نهال خود استفاده کنید، تا مانع از شکستن و آسیب دیدن تنه درخت شود.
کود کافی درخت گردو
یکی از مهم ترین کارها برای باروری نهال و تقویت ریشه، انتخاب کود مناسب می باشد. مقدار مورد نیاز کود به نوع درخت گردو و آب و هوای آن منطقه بستگی دارد. معمولا زمان کوددهی درخت گردو در ابتدای فصل بهار است.
اگر میخواهید به نهال خود نیتروژن بدهید، کافیست 3 تا 5 کیلوگرم کودی که حاوی سولفات آمونیوم است، پای نهال بریزید. به این صورت که کود را به فاصله ی سی سانتی متر از تنه درخت می ریزیم و بعد خاک پای نهال را آبیاری میکنیم تا گردو خشک نشود.
استفاده از نهال سالم و استاندارد
همواره به این نکته توجه کنید که نهال را از یک نهالستان معتبر و سالم تهیه کنید. اگر نهال خریداری شده ضعیف و یا دارای مشکل باشد، رشد و باردهی محصول نیز به مشکل می خورد و ممکن است دچار بیماری شود.
گردو پیوندی نخرید
طبق آمار و تحقیقات معمولا بالای 80 درصد از نهال های پیوندی بعد از گذشت چند سال، از قسمت پایین مکانی که پیوند انجام گرفته دچار مشکل شده اند. نهال های پیوندی به طور معمول در دهمین سال خشک می شوند و خرید آن ها کار غیر معقولانه ای می باشد.
بیماری بلایت درخت گردو
بیماری بلایت یکی از بیماری های رایج درخت گردو است این نوع باکتری بیشتر در نواحی پربارش دیده می شود. این بیماری بیشتر در فصل بهار که هوا گرم تر و دارای رطوبت بیشتری می باشد ظاهر می شود. علائم این بیماری باکتریایی با ظاهر شدن سوختگی و سیاه شدن برگها و نمایان می شود.
لکه های ایجاد شده دارای رنگ قهوه ای می باشند و حاشیه ی برگ ها هم تغییر شکل پیدا کرده و خطهای سیاه در آن ها ظاهر می شوند. این بیماری بعد از اینکه در برگها و میوه درخت گردو شکل گرفت، می تواند به شاخ ها هم سرایت کند و لکه های قهوه ای، ساقه ها و بعد از آن پوست درخت را هم بگیرد. که به واسطه ی این بیماری، ساقه ها و شاخه ها خشک می شوند از بین می روند.
توجه کنید که اگر درخت گردو شما دچار بیماری بلایت شد، برگ های آسیب دیده آنرا از روی زمین جمع کنید تا این بیماری به دیگر درختان گردو سرایت نکند. گر بیماری شدید شود و از روش های درمانی و پیشگیری استفاده نشود ممکن است که 80 تا 100 درصد از محصول آسیب ببیند و از بین برود.
درمان بیماری بلایت درخت گردو
- آبیاری درختان با استفاده از سیستم آبیاری قطره ای
- جداسازی شاخه های آلوده به بیماری و سوزاندن آنها
- کاشت ارقام مقاوم و ارقام دیرگل
- استفاده از سم های شیمیایی حاوی مس
- هرس درختان برای افزایش جریان هوا
بیماری پوسیدگی طوقه و خشک شدن درخت گردو
قارچ فیتوفتورا را می توان یکی از عوامل خشک شدن درخت گردو دانست که عاملی تهدید آمیز برای بقای درختان گردو می باشند که پیشگیری از این بیماری بسیار ساده تر از درمان آن می باشد . اولین بار این قارچ در کالیفرنیا مشاهده شد. تا به امروز از این قارچ 11 گونه وجود دارد. این قارچ باعث به وجود آمدن بیماری در ریشه و طوقه ی درخت گردو می شود که بعد از مدتی این نواحی دچار پوسیدگی می شوند.
از جمله علائم این قارچ می توان به زرد شدن و کوچک شدن برگ درخت اشاره کرد. در قسمت طوقه های درخت گردو لکه هایی شکل میگیرد که بعد از مدتی لکه ها به هم وصل میشوند. در قسمت ریشه ها نیز ابتدا ریشه های بزرگتر آلوده می شوند و بعد به سیستم داخلی ریشه حمله می کند.
این قارچ معمولا بیشتر در باغ هایی ظاهر میشود که خاک آن زه کشی خوبی ندارند. این نکته را در نظر داشته باشید که اگر درختان گردو شما به این قارچ آلوده شد، دیگر هیچ وقت حتی با وجود سمپاشی نمی توانید ریشه ی درخت را کامل از وجود این قارچ پاک کنید.
روش های پیشگیری از بیماری طوقه درخت گردو
- و ارقام مقاوم تر
- خیس نشدن طوقه درخت به هنگام آبیاری
- استفاده از روش آبیاری قطره ای
- قطع قسمت های آلوده طوقه و یقه درخت
- جدا سازی و دور ریختن خاک اطراف طوقه
- با سموم مخصوص محل های آلوده و زخم شده را ببندید
حذف آفات و پیشگیری از خشک شدن درخت گردو
به انواع حشرات و موجودات زنده ای که درختان را مورد هدف قرار می دهند آفات می گویند. حمله آفات حتی می تواند باعث مرگ درخت هم شود. از انواع مهم آفات در درخت گردو می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کرم گردو
علف هرز، کرم میوه، مگس پوست خوار میوه گردو، شپشک گردو، شته گردو، کنه زرد، کچلی گردو و…در ابتدا توصیه می شود که مکان کاشت نهال و اطراف آنرا از تمیز کنید و هیچ گونه علف هرز در آنجا وجود نداشته باشد. وجود علف هرز در محل کاشت درخت گردو باعث میشود تا مواد مغذی خاک جذب علف ها شوند.
جمع بندی علت سیاه و خشک شدن برگ درخت گردو یا سوختگی برگ درخت گردو:
در این مقاله، سعی ما بر آن بود تا بتوانیم علل شایع سوختگی برگ های درختان، را در کنار هم، بررسی نماییم. سوختگی و سیاهی برگ این درخت، در نهایت منجر به ریزش برگ می گردد و میتواند سلامت کل درخت را درگیر کند، روند طبیعی باردهی را مختل سازد.
از همین روی، ابتدا ما انواع علت سیاه شدن برگهای درخت گردو، را برای شما برشمردیم، سپس از راهکارهای رفع آن برای شما صحبت کردیم. در نهایت نیز روش هایی را برای جلوگیری و حل و فصل این بیماری، به شما پیشنهاد دادیم.
حتی از دلیل خشک شدن برگ درخت گردو در تابستان، نیز صحبت کردیم در نهایت، اجازه دهید به عنوان حسن ختام این گفتار کوتاه، نظر شما را نیز جویا شویم؛ آیا شما هم تجربه سوختگی و یا ریزش برگ درختان گردو را داشتهاید؟ برای رفع آن از چه روش هایی استفاده کردهاید؟ تجربیات خود را در قالب کامنت، با ما هم در میان بگذارید.
جهت خرید نهال با ما در تماس باشید . شما عزیزان می توانید جهت خرید انواع نهال پربار با کارشناسان آکین نهال ارتباط برقرار کرده و با دریافت مشاوره رایگان، بهترین نهال میوه را خریداری نمایید. فروش انواع نهال میوه با مجوز رسمی جهاد کشاورزی و ضمانت بازگشت واقعی کالا صورت می پذیرد.