با بگ فیلتر و کاربرد گسترده آن در صنعت آشنا شوید
یکی از محبوب ترین نمونه های سامانه ی فیلتر کردن آن هم به صورت صنعتی دستگاه بگ فیلتر است. همانطور که در تعریف هم گفته شد این دستگاه بیشتر در صنعت مورد بهره گیری قرار می گیرد که از جمله ی آنها می توان به کارخانه های تولید سیمان، ذوب آهن، کوره هایی که مخصوص مذاب کردن انواع فلزات هستند، ریخته گری، صنعت های غذا و دارو و غیره را نام برد. کیسه بگ فیلتر یکی از قسمت های مهم این دستگاه است.
یکی از مهم ترین ویژگی هایی این سیستم ها بر اساس تجربه های مختلف این است که آنها به خوبی قادر هستند خود را با شرایط تطبیق دهند و از این نظر به شدت تطبیق پذیر هستند. همچنین در انواع مختلف صنایع این دستگاه بگ فیلتر به خوبی قدرت مانور بالایی را به سیستم ارائه می دهد.
یکی دیگر از مشخصه های این دستگاه ها این ات بازده به شدت بالایی دارند و از این نظر خیلی خوب می توان در صنعت های مختلف به آنها تکیه کرد و از آنها اطمینان داشت. از جمله سایر نام های که این دستگاه با آن شناخته می شود می توانیم به غبارگیر کیسه ای و غبارگیر خشک هم اشاره کنیم.
سیستم دستگاه بگ فیلتر از گذشته تا کنون
در وهله ی اول باید بدانیم اصلا دستگاه بگ فیلتر چیست؟ این دستگاه یکی از انواع سامانه های تصفیه ی هوا و تهویه ی مطبوع است که وظیفه ی مدیریت آلاینده ها را بر عهده دارد. کار اصلی این دستگاه این است که مولکول ها و ذره هایی که به شکل جامد هستند و در داخل هوا معلق می باشند را به کمک فیلترهایی که در آن تعبیه شده است از هوا بزداید و به این شکل هوا را با راندمان بسیار زیادی تصفیه می کند.
این دستگاه ها نخستین بار در سال هزار و نهصد و هفتاد میلادی به شدت معمول شدند. این امر همزمان با ابداع پارچه ها و موادی بود که قادر بودند دمایی تا سیصد و پنجاه درجه ی فارنهایت را تاب بیاورند و به همین علت در تولید دستگاه بگ فیلتر مورد استفاده قرار گرفتند.
دستگاه بگ فیلتر چیست؟
یکی از دستگاه هایی که بسیار پرکاربرد در زمینه ی صنعت و نیز سامانه های تهویه ی مطبوع از نوع صنعتی می باشد دستگاه دستگاه بگ فیلتر است. این دستگاه ها دارای یک فضای بسته هستند که داخل آن را با فیلترهای کیسه ای انباشته کرده اند. نحوه ی سازوکار این دستگاه به شکل مقابل است: در قسمت خروجی این دستگاه از یک فن سانتریفیوژ بهره گرفته می شود که این فن هوا را به درون خود می کشد و به این صورت است با این مکش هوایی که دارای آلاینده ها است به داخل فضای دستگاه بگ فیلتر وارد می شود.
مسیری که در محفظه ی این دستگاه برای عبور هوای آلوده در نظر گرفته شده است به این صورت است که هوایی که به آن وارد می شود می بایست حتما از روی فیلترهای کیسه ای که درون محفظه ی دستگاه قرار گرفته اند عبور کند و سپس از دستگاه خارج شود. با این عمل هوایی که حاوی آلاینده ها و نیز گرد و غبار است این مواد آلاینده به وسیله ی فیلترهای کیسه ای جذب می شوند و هوایی که پاکیزه و تصفیه شده است از قسمت خروجی دستگاه به بیرون فرستاده می شود و به این شکل هوا به کمک این دستگاه تصفیه می شود.
معمولا فیلترهایی که درون این دستگاه قرار می گیرند به راحتی قابل تمیز کردن هستند و از این حیث یک مزیت خوب محسوب می شود. تمیز کردن فیلترهای کیسه ای به کار رفته در این دستگاه ها را می توان به سه صورت تمیز کرد: روش نخست با تکان دادن فیلترهای کیسه ای، روش دوم با استفاده از جریان برعکس و روش آخر به کمک هوای فشرده شده که به نام پالس جت هم شناخته می شود.
یک دستگاه بگ فیلتر از چه قسمت هایی درست شده است؟
دستگاه بگ فیلتر دارای قسمت های مختلفی است که این قسمت ها به شرح زیر هستند:
- فیلترهای کیسه ای استوانه ای به همراه قفس هایی که این فیلترها را در خود نگه می دارند.
- پوشش رویین و فضای داخلی دستگاه بگ فیلتر
- هاپر
- سامانه ی مخصوص خالی کردن گرد و خاک ها از دستگاه که به نام rotary air lock value هم شناخته می شود.
- سامانه ای که برای تمیز کردن و زدودن گرد و غبار از فیلترهای کیسه ای مورد استفاده قرار می گیرد.
- کمپرسور هوا
- فن
دستگاه بگ فیلتر کاربردهای بسیار فراوانی داشته و در صنعت های گوناگونی مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال می توانیم از صنعت های زیر نام ببریم که این نوع از دستگاه ها در آنها کاربردهای بسیار زیادی دارند. این صنعت ها عبارت هستند از: صنعت های متعدد معدنی و همچنین بهداشتی که از جمله ی آنها می توان به صنعت ساخت داروهای شیمیایی، ساخت و تولید پودرهای میکرونیزه، ساخت کاشی، تولید سرامیک، ساخت چینی، در صنعت های در ارتباط با معدن و نیز در صنایع فولادی اشاره کرد.
دستگاه بگ فیلتر چگونه کار می کند؟
به شکل کلی این دستگاه گرد و خاکی که در محیط مورد نظر ایجاد شده است را به کمک هودهای مکنده و نیز کانال هایی که وجود دارند از جاهایی که گرد و خاک تولید می کنند گردآوری کرده و آنها را به شکلی معلق به سمت دستگاه مورد نظر هدایت می کنند. این هدایت شدن گرد و خاک از دستگاهی به دستگاه دیگر به وسیله ی یک دستگاه سانتریفیوژ انجام می شود.
در بخش های بالایی هم گفتیم که داخل محفظه ی دستگاه بگ فیلتر کیسه هایی وجود دارند که به آنها فیلترهای کیسه ای گفته می شود. این فیلترها از تعدادی کیسه ساخته می شوند که از جنس پارچه بوده و شکل آنها مانند استوانه هایی با طول زیاد است و به نوعی می توان گفت اصلی ترین قسمتی که این دستگاه ها را تشکیل میدهد همین فیلترها هستند.
این فیلترهای کیسه ای داراری جنس های مختلفی هستند که با توجه به نوع استفاده و کاربردی که دستگاه دارد انتخاب می شوند. از جمله ی عامل هایی که در انتخاب جنس پارچه ی این فیلترها نقش دارند می توان از عامل های روبرو نام برد: نوع آلاینده ای که در هوا موجود است، درجه ی حرارت هوایی که به دستگاه وارد می شود، درصد غلیظ بودن مواد گرد و خاکی و غبار موجود در هوای محیط و غیره.
نحوه ی کار کردن این دستگاه به این صورت است که هوای آلوده وارد دستگاه بگ فیلتر می شود و از روی فیلترهای کیسه ای داخل آن رد می شوند. روی سطح فیلترهای کیسه ای قطعه هایی به شکل هرم وجود دارد که به کمک آنها دستگاه اجازه نمی دهد هیچ یک از ذره های آلوده ای که وارد دستگاه و فیلترهای کیسه ای آن شده اند به بیرون راه پیدا کنند.
پس فیلترهای کیسه ای ذره های گرد و غبار و آلودگی را به این نحو به خود جذب می کند. با این کار در گذر زمان روی لایه ی رویی فیلترهای دستگاه از این ذره ها انباشته می شود و این کار تا جایی ادامه پیدا می کند که دیگر آنقدر فیلتر از ای آلودگی ها انباشته شده که هیچ هوایی قادر نیست از آن عبور کند. در این وضعیت لازم است فیلتر پاکسازی شود که در ادامه به چگونگی آن می پردازیم.
چگونه فیلترهای کیسه ای دستگاه بگ فیلتر را از آلودگی ها پاکسازی کنیم؟
همانطور که در مقدمه ی این مطلب گفته شد فیلترهای کیسه ای که درون دستگاه بگ فیلتر قرار دارند پس از انباشته شدن از آلودگی ها قابل پاکسازی هستند. برای تمیز کردن این فیلترها از 3 روش استفاده می کنند که این سه روش به شرح زیر است:
- پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک لرزش مکانیکی یا Mechanical shaking
- پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک جریان هوای معکوس یا Reverse air
- پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک پالس جت (Pulse jet)
در برخی از دستگاها ها برای پاکسازی و تصفیه ی فیلترهای کیسه ای به دو صورت عمل می کنند: نخست روش نیمه خودکار و دیگری روش تمام خودکار. در روش نیمه خودکار دستگاه نیاز دارد از یک اپراتور بهره بگیرد تا بتواند گرد و غباری که در فیلترهای کیسه ای جمع شده اند را از آن بزداید. اما در روش تمام خودکار دستگاه دارای یک پمپ است که به آن وصل می شود و زدودن گرد و غبار به صورت کاملا خودکار انجام می شود.
در این روش دیگر احتیاجی به استفاده از اپراتورها نیست. در ادامه ی این مطلب مفصل به هر یک از روش های پاکسازی فیلترهای کیسه از غبار یعنی پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک لرزش مکانیکی یا Mechanical shaking، پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک جریان هوای معکوس یا Reverse air و پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک پالس جت (Pulse jet) می پردازیم. با ما همراه باشید.
پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک لرزش مکانیکی چگونه صورت می گیرد؟
در روش لرزاننده ی مکانیکی یک سو از فیلتر کیسه ای که درون دستگاه بگ فیلتر قرار گرفته است را به یک صفحه که قابلیت تکان خوردن و حرکت دارند وصل می کنند. سپس این صفحه ی داراری حرکت را به یک موتور متصل می کنند و به کمک موتور صفحه را دچار لرزش می کنند. این لرزش صفحه سبب لرزش فیلتر کیسه ای استوانه ای شده و تمامی آلاینده و گرد و خاک داخل آن کامل تکانده شده و فیلتر بار دیگر تمیز و عاری از هر گونه آلاینده می شود.
این نوع از فیلترها از نظر نسبت گذر هوا از آنها در مقایسه با پارچه یا همان air to cloths ratio درصد بسیار پایینی دارند و به همین دلیل است که می بایست از تعداد زیادتر از آنها برای هر دستگاه استفاده کرد. با توجه به آنچه که گفته شد برای این سامانه ی پاک کننده ی فیلترهای کیسه ای لازم است محفظه ی بزرگی را در نظر بگیریم.
پاک کردن فیلتر کیسه ای دستگاه با کمک جریان هوای معکوس چگونه صورت می گیرد؟
در تصفیه و زدودن گرد و خاک از فیلترهای کیسه ای در روش جریان هوای معکوس قسمت پایانی فیلتر را به یک صفحه که جنس آن از فلز است وصل می کنند. سمت دیگر فیلتر هم به شکل آویزان از بالای دستگاه قرار می گیرد. این دسته از دستگاه ها که برای پاکسازی فیلترها از این روش استفاده می کنند داراری قسمت های متعدد و مختلفی هستند که سبب می شود تا بتوانند به صورت متناوب کار خود را که پاکسازی فیلترها است به انجام برسانند. همانند سامانه ای که در بخش قبلی که گفته شد این سامانه هم برای کار کردن به محفظه ی زیادی احتیاج دارد.