سلامت و دانشکسب و کار ایرانی برتر

کود نیترات آمونیوم برای پسته

کودهای ازته برای کود دهی درختان پسته + فروش نیترات آمونیوم به قیمت روز

نیتروژن یا ازت یکی از اصلی‌ترین مواد و عناصر مغذی در تغذیه باغات پسته محسوب می‌شود. درخت پست همانند سایر درختان و گیاهان نیتروژن را از طریق ریشه‌ و برگ جذب می‌نماید. ازت | نیتروژن به دو شکل یونی نیترات و آمونیوم و همچنین به شکل مولکولی اسیدهای آمینه و سایر اسیدهای آلی از طریق ریشه‌ها جذب می‌گردد. ازآنجاکه بخش عمده مغز پسته (20%) از پروتئین تشکیل شده است، کمبود این عنصر مغذی کیفیت و حتی کمیت محصول پسته را به شدت تحت تأثیر قرار داده و باعث افت آن می‌شود. با سیگما شیمی همراه باشید.

علائم کمبود ازت | نیتروژن در درختان پسته:

  • ریزش جوانه‌های گل در زمان گل‌دهی
    • کاهش میزان رشد رویشی درخت پسته
    • کاهش تعداد دانه‌های موجود در هر خوشه
    • زرد شدن برگ‌ها در شاخه‌های بارده و خزان قبل از زمان طبیعی
    عمده کودهای ازته موجود در بازار ایران به صورت اوره، کود نیترات آمونیوم، دی آمونیوم فسفات و نیترات فسفات آمونیوم می باشند. در میان این کودها 3 نمونه اول بیشترین سهم بازار (در حدود 90%) را به خود اختصاص داده‌اند. کود اوره برای استفاده در خاک‌های قلیا و شور مناسب نمی‌باشد.

به علاوه که در تحقیقات و پژوهش‌های علمی صورت گرفته، نشان داده‌شده است که به‌ بازده و کارایی کمتری در رشد و عملکرد درختان پسته به‌خصوص گونه‌های سیاه ریشه دارد. بزرگ‌ترین اشکال کودهای ازته | نیتروژنی حلالیت بالای آن‌ها در آب و لذا آبشویی سریع و راحت این نوع کودهای می‌باشد. برای برطرف نمودن این مشکل پیشنهاد می‌گردد کودهای ازته را در چند نوبت در طول فصل رشد گیاهان به زمین داده شود. زمان مصرف کودهای ازته به‌ صورت تدریجی و اقساطی در طی حداقل 3 مرحله برای باغ‌های پسته پیشنهاد گردیده است.

  • نوبت اول در اسفند یا فروردین
    • نوبت دوم در خرداد قبل از مغز گیری پسته
    • مرحله سوم در شهریور و مهر قبل از و یا بعد از برداشت محصولات

مرحله اول: اسفند یا فروردین (آخرین آبیاری پیش از سبز شدن درختان) – حدود نیمی از کود ازت مصرفی باید در این زمان به درخت داده شود که بهتر است از فرم آمونیم ( ) استفاده گردد. چون جذب این شکل از ازت به دمای هوا بستگی ندارد و در هوای سرد نیز قادر به جذب شدن هست ا.ین مرحله می‌تواند ضمن رشد رویش کافی موجب افزایش دانه در خوشه شود. در این مرحله می‌توانید از سولفات آمونیوم  که حاوی شکل آمونیومی از ازت بوده و به‌راحتی می‌توانید آن را گندم پاش نمایید، استفاده کنید.
مرحله دوم: خردادماه (زمان تشکیل مغز پسته) – یک‌چهارم (25%) کود ازتی مصرفی باید در این زمان به درخت داده شود. قسمت عمده‌ای از مغز پسته را مواد پروتئینی (اسیدهای آمینه) تشکیل می‌دهد. برای ساختن آمینواسیدها نیاز به مقدار زیادی نیتروژن می باشد و کمبود ازت در این زمان باعث زرد شدن برگ‌ها، ریزش جوانه‌های گل و سال آوری در درختان پسته می‌شود.
مرحله سوم: شهریور ماه (آخرین آب قبل از برداشت محصول) – یک‌چهارم (25%) ازت مصرفی باید در این زمان در اختیار درختان قرار گیرد. بهتر است در این زمان از فرم نیترات استفاده شود چون باید سریعاً قبل از خزان درختان جذب شود کمبود ازت در این مرحله موجب ریز شدن دانه‌های پسته  دهان بسته شدن و تأخیر رشد در سال زراعی آینده شود.

با توجه به شوری خاک زمین‌های کشاورزی در بسیاری از مناطق زیر کشت پسته به‌خصوص استان کرمان، مصرف نسبت به اوره و کود نیترات آمونیوم ارجحیت دارد. البته درصورتی‌که مشکل شوری زمین‌های کشاورزی وجود نداشته باشد، در مرحله سود کود دهی استفاده از نیترات آمونیوم به دلیل وجود هر دو فرم نیترات و آمونیوم نتیجه بهتری دارد. را باید پیش از انجام آبیاری (1 الی 2 ساعت پیش از آبیاری) به صورت گندم پاش در دو طرف، ردیف‌های درختان پاشیده شود.
در رابطه با نوع کودهای ازته | نیتروژنی برای محصولات باغی به‌خصوص باغات پسته بهترین نوع کود ازته، کود سولفات آمونیوم می باشد.

مواردی که باید در کود دهی ازت درختان پسته مورد توجه قرار گیرند:

  • در سال‌های کم محصول نوبت دوم کود دهی (خرداد ماه) باید حذف و یا کود استفاده شده خیلی کم شود.
    • در خاک‌های شور و قلیا بهتر است در هر سه مرحله فوق (حتی مرحله سوم) فقط از استفاده کنید. چراکه استفاده از این کود مانع مسمومیت شوری خاک می‌شود.
    • برای کود دهی درختان زیر 8 سال (غیر بارور) کودهای ازته را از اسفند ماه تا پایان تیر ماه همراه با هر نوبت آبیاری به مقدار خیلی کم مصرف نمایید.
    • اگر ازت | نیتروژن را به شکل آلی در اختیار گیاه قرار گیرد نیاز به استفاده در چند نوبت نیست و فقط سالانه با یک نوبت مصرف نیاز گیاه برآورده می‌شود. چون ازت در اثر سوخت‌وساز مواد آلی و فعالیت میکروارگانیسم‌های خاک آزادشده و به‌تدریج در اختیار درختان پسته قرار می‌گیرد.
    • میزان مصرف کودهای ازته، به میزان آب مصرفی در آبیاری (دور و عمق آبیاری) بستگی دارد . هرچه میزان آب مزرعه کمتر شود، ما باید از کود از ته کمتری استفاده کنیم. در غیر این صورت باعث پژمردگی برگ و میوه در ماه‌های گرم سال (تیر و مرداد) و بخصوص سقط جنینی و سوختگی میوه می¬گردد.

باروری درخت پسته

درخت پسته برای بارور شدن به ۵ الی ۶ سال نیاز دارد. در این مدت محصول درخت پسته ممکن است کم باشد. باردهی اصلی درخت پسته در سن ۱۰ یا ۱۲ سالگی است. در طول این مدت نیتروژن و پتاسیم وارد مغز میوه می‌شود.  بنابراین لازم است از کودهایی که حاوی این عناصر هستند، به درخت داده شود. تا بتواند این مواد مغذی را به میوه بدهد. کود مخصوص پسته از نظر نیتروژن و پتاسیم کود (ان پی کا) است.

رعایت اصول برای بازدهی بیشتر درخت پسته

جهت بازدهی بیشتر درخت پسته رعایت یک‌سری اصول لازم و ضروری است. این اصول که در جذب مواد مغذی موثر است عبارتند از:

  • کنترل میزان آبیاری
  • وجین کردن و حذف علف‌های هرز
  • رشد ریشه‌ها و سالم بودن آن‌ها کنترل شود
  • پی اچ خاک بررسی شود
  • آهک خاک اندازه‌گیری شود
  • تا حد امکان کمی بعد از آغاز رشد درخت، کوددهی شروع شود
  • از کودهایی که دارای قدرت ماندگاری بیشتری هستند و با آب شسته نمی‌شوند، استفاده شود
  • از طریق آزمایش خاک، نیاز درخت سنجیده شود و متناسب با آن کود انتخاب شود
  • درخت در زمان بعد از برداشت محصول و در فصل زمستان نیاز به مراقبت و نگهداری دارد

بهترین کود مخصوص پسته

بهترین کود مخصوص پسته عبارتند از:

·         کود هیومیک اسید

بهترین کود مخصوص پسته کودی است که نیازهای درخت پسته  برای رشد و تکامل از جمله: نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، بور و مس را در ترکیب خود داشته باشد. استفاده از کود هیومیک اسید می‌تواند این نیازها را برطرف نماید. کود هیومیک اسید، به دلیل ارگانیک و طبیعی بودن، سازگاری بیشتری با خاک دارد. بنابراین می‌تواند بهترین کود مخصوص پسته باشد.

  • کود سولفات آمونیوم و اوره فسفات

در زمان فصل بهار که زمان جوانه‌زنی درخت پسته است، آن به نیتروژن و فسفر نیاز دارد. برای تامین نیتروژن کافی به‌ ویژه زمانی که خاک سرد است، استفاده از کود سولفات آمونیوم مناسب است. جهت تامین فسفر مورد نیاز درخت؛، کود اوره فسفات بهترین کود مناسب پسته (کود مخصوص پسته)در این هنگام است.

·         کود نیتروژن

کود نیتروژن نیز جهت تامین نیترژن پسته مورد استفاده قرار می‌گیرد. در چهار نوبت کود نیتروژن به پسته داده می‌شود.

اواخر اسفند

نیمه دوم اردیبهشت

اوایل تیر ماه هنگام شروع مغز بستن پسته

شهریور ماه

به طور مثال برای یک هکتار زمین بارور درخت پسته، به طور کل  حدود ۲۰۰ کیلوگرم کود نیتروژن استفاده می‌شود. در هر نوبت ۵۰ کیلوگرم نیتروژن به پسته داده می‌شود و معادل ۱۰۰ کیلوگرم اوره ۲۰۰ کیلوگرم سولفات آمونیوم و ۱۵۰ کیلوگرم نیترات آمونیوم است.

اگر خاک شور بود، از کود سولفات آمونیوم استفاده شود. در اواخر اسفند به همراه کود نیتروژن حدود ۱۰۰ گرم اوره فسفات نیز به پسته می‌دهند.

·         کود کلسیمی

پسته در مرحله تشکیل پوست استخوانی در فصل بهار و قبل از تشکیل شدن مغز آن، به کلسیم نیاز شدیدی دارد. اگر درخت پسته دچار کمبود کلسیم شود، در معرض بیماری‌ لکه استخوانی قرار می‌گیرد. لبه‌های برگ‌های جوان نیز به طرف بالا قرار می‌گیرد.

·         کود مخصوص پسته

بنابراین در این هنگام باید از کودهای حاوی کلسیم استفاده شود. کودهای کلسیم حاوی منبعی از نیترات کلسیم کلات کلسیم و آمینوکلات کلسیم است. بهتر است به صورت محلول پاشی از آمینوکلات کلسیم استفاده شود.

·         کود پتاسیمی

پتاسیم به عنوان عنصری است که در تسریع عملکرد درخت پسته نقش بسیار مهمی دارد. طبق بررسی‌های به عمل آمده بعد از نیتروژن، بیشترین مصرف درخت پسته از خاک پتاسیم است. به خصوص هنگامی‌که مغز پسته در حال شکل‌گیری است. استفاده از کودهای حاوی پتاسیم، از جمله کود نیترات پتاسیم و کود سولوپتاس، تا حدودی نیاز درخت پسته را به خصوص در زمان باروری برطرف می‌کند.

·         کود فسفر

فسفر یکی از عناصر اصلی غذایی است و در غلظت‌های بسیار کم در خاک یافت می‌شود. جذب این عنصر توسط ریشه درخت پسته باعث کاهش آن در خاک می‌شود. در مناطق پسته کاری به این نکات توجه شود:

  • خاک در این مناطق دارای آهک بسیار بالایی است. در این نوع از خاک، فسفر توسط اکسیدهای آهن و کربنات کلسیم تحت کنترل است.
  • ترکیبات فسفر در نزدیک محیط ریزوسفر قرار دارد.
  • زمان زیادی طول می‌کشد تا عنصر فسفر از ترکیبات کودی آزاد شود و به خاک برسد.
  • با استفاده از ترکیب کودی دی آمونیوم فسفات می‌توان کمبود فسفر در درخت پسته را جبران کرد.
دکمه بازگشت به بالا