جنگل لفور بخشی از جنگلهای چند میلیون ساله است که از گزینههای فوقالعاده برای طبیعتگردی به حساب میآید. مضاف بر اینکه جنگل مذکور بهخاطر پوشش گیاهی متنوع، هوای پاک و تمیز و آبشارهای متعدد، بهترین گزینه برای دورشدن از هیاهوی زندگی شهری و تجربه آرامش و سکوت در دل طبیعت به شمار میرود.
در این جنگل میتوانید تفریحهای مختلفی مثل جنگلنوردی، آبتنی، ماهیگیری، دیدن آبشارهای پرآب، کمپینگ، عکاسی و… را تجربه کنید. با کجارو همراه شوید تا اطلاعات بیشتری از این طبیعت دوستداشتنی و بکر در اختیارتان قرار دهیم.
معرفی جنگل لفور
اجاره کلبه در لفور نهتنها فرصت یک طبیعتگردی متفاوت را برای شما فراهم میکند، بلکه جاذبههای زیادی را در دل خود جای داده است که از آن جمله میتوان به آبشارهای متعددی نظیر هفت آبشار، گزو، پلنگدره، آبشار آهکی اسکلیم و… اشاره کرد و برای دسترسی به آنها باید چند ساعتی در این جنگل پیادهروی کنید.
منطقه لفور قدمت زیادی دارد و کشفیاتی همچون قالبهای سنگی، خمرههای مواد غذایی و زیرسازی خانههای قدیمی خود گواه این ادعا هستند. بر اساس مستندات و شواهد بخشی از این جنگل در گذشته گورستان بوده است.
اهمیت جنگل لفور فقط به پوشش گیاهی آن مربوط نمیشود و وجود چشمهها، آبشارها، درختان، گیاهان، پرندگان و گونههای جانوری در کنار هم، باعث جذابیت بیش از پیش این منطقه شده است. عاشقان طبیعتگردی و جنگلنوردی قطعا از ماجراجویی در این جنگل دست نخورده نهایت لذت را خواهند برد.
علاوه بر این، در جنگل لفور با بازارهای زنان محلی مواجه خواهید شد که محصولاتی نظیر آلوچه و دیگر میوهها، دوغ، رب و… را میفروشند که با خرید از آنها هم به کسبوکار مردم بومی رونق میدهید و هم یادگاری ارزشمند از این منطقه خواهید داشت.
جنگل لفور کجاست؟
جنگل لفور در دهستان لفور در شهرستان سوادکوه استان مازندران قرار دارد که از جنوب به ارتفاعات البرز، از شمال به جنگلهای شیرگاه، از غرب به منطقه بابلکنار و همین طور از شرق به جنگلهای بخش زیر آب و جوارم منتهی میشود. دهستان لفور از به حساب میآید که جاذبههای طبیعی بکر و تاریخی زیادی دارد و از همین رو، این منطقه به یکی از مقاصد گردشگری مازندران تبدیل شده است.
آدرس جنگل لفور
اگر از تهران عازم جنگل لفور هستید، مسیر جاده فیروزکوه و گذر از شهرهای فیروزکوه، پل سفید و ، شما را به این جنگل زیبا میرساند و با توجه به اینکه فاصله چندانی با پایتخت ندارد، میتواند گزینهای عالی برای تعطیلات آخر هفته باشد تا برای ساعاتی هم که شده از شلوغی و ترافیک شهر به دل طبیعت زیبا و بکر جنگل لفور پناه ببرید.
جنگل لفور روی نقشه
برای اینکه راهی جنگل لفور شوید، میتوانید از گوگل مپ استفاده کنید که تا شیرگاه شما را هدایت میکند و از آنجا نیز میتوانید تا سد لفور را از روی نقشه پیش بروید که حدود ۳۰ کیلومتر با شیرگاه فاصله دارد.
فاصله تهران تا جنگل لفور
اگر قصد دارید از تهران بهسمت جنگل لفور حرکت کنید، باید از جاده فیروزکوه و عبور کنید و به طرف شیرگاه بروید. بعد از پلسفید بهتدریج وارد جنگل لفور میشوید. جادهای که از دل جنگل میگذرد، در واقع آن را به دو قسمت کرده است و میتوانید از بخش شرقی یا غربی جنگل دیدن کنید. تهران تا شیرگاه حدود ۲۳۴ کیلومتر فاصله دارد که این سفر تقریبا سه ساعت طول میکشد.
جاهای دیدنی جنگل لفور
با فرارسیدن روزهای گرم تابستان، گردشگران زیادی راهی منطقه سرسبز و خوش آب و هوای لفور میشوند؛ اما تا چه اندازه با جاهای دیدنی جنگل لفور آشنا هستید؟ با ما همراه باشید تا برخی از آنها را به شما معرفی کنیم.
هفت آبشار تیرکن
هفت آبشار بزرگ و کوچک در بخش غربی جنگل وجود دارد که به هفت آبشار تیرکن معروف هستند و برای دیدن آنها باید حدود دو ساعت جنگلنوردی کنید. در طی مسیر سه کیلومتری شاهد آبشارهای کوچک و بزرگی خواهید بود که بلندترین آنها، ارتفاعی در حدود ۹ متر دارد و حوضچهای در پایین دست آن دیده میشود. پیک نیک، آب بازی بهخصوص در روزهای گرم تابستان، تماشای طبیعت بکر و عکاسی از این همه زیبایی از جمله تفریحهایی است که میتوانید در این منطقه تجربه کنید.
پارک جنگلی آذررود
پارک جنگلی آذررود بخشی از جنگلهای لفور به شمار میرود که امکانات رفاهی خوبی چون آلاچیق، سرویس بهداشتی و امکان برپایی چادر دارد. از پوشش گیاهی و جانوری این منطقه میتوان به وجود درختان راش، ممرز، ازگیل، انجیلی، توسکا و جانورانی مانند گراز، مارمولک درختی، شغال و… اشاره کرد.
آبشار اسکلیم
عکاس: مرتضی ایزدی
آبشار اسکلیم از در میان جنگلهای سرسبز لفور است که برای رسیدن به آن باید خود را آماده جنگلپیمایی کنید. این آبشار آهکی بهصورت پلکانی است و آن را عروس آبشارهای سوادکوه میدانند. جالب اینکه دورتادور آبشار با انواع درختان احاطه شده که زیبایی آن را دوچندان کرده است.
آبشار گزو
آبشار گزو یکی از بلندترین آبشارهای ایران با ارتفاع تقریبی ۴۸ متر در جنگل لفور است که حدودا در ۴۰ کیلومتری شهر زیرآب سوادکوه قرار دارد. امامزاده گزو در نزدیکی این آبشار است که بازدید از آن خالی از لطف نخواهد بود. جالب اینکه در مسیر منتهی به امامزاده، تعدادی حوضچه پرورش ماهی فعالیت میکند که با خرید ماهی از آنها میتوانید در دل طبیعت ماهی کبابی درست کنید. بهترین زمان بازدید از آبشار گزو، فصل بهار و پاییز است.
پلنگ دره
یکی از مشهورترین دیدنیهای منطقه جنگلی لفور به حساب میآید و هر ساله بهویژه در فصل گرم، گردشگران زیادی به اینجا میآیند. در این منطقه رودخانهای وجود دارد که مکان مناسبی برای آب بازی است. همچنین انتهای رودخانه، آبشار هشت متری پلنگدره قرار گرفته که با پیمودن این مسیر زیبا به آن خواهید رسید.
سد لفور
سد لفور یا سد صالحی مازندرانی از سدهای خاکی کشور به حساب میآید که در منطقه جنگلی لفور قرار دارد. این سد چشمانداز بسیار زیبا و دلنوازی دارد و به همین دلیل در تمام ایام سال شلوغ است؛ هرچند مسیر دسترسی به سد لفور نیز به همان اندازه دلربایی میکند و شامل جنگل و آبشارهای كمنظیر و چشمهها میشود.
با سفر به این منطقه میتوانید ماهیگیری در دریاچه و رودخانه، گشتوگذار در روستاها، سکوت و آرامش محض، قدمزدن در آب سرد رودخانه و… را تجربه کنید.
آبشار ترز
آبشار ترز در نزدیکی روستای قرآن تالار منطقه سوادکوه قرار دارد که پس از حدود ۳۰ دقیقه پیادهروی در شیبی ملایم به آبشار خواهید رسید. در طول مسیر رودخانهای زیبا وجود دارد که اگر آن را دنبال کنید در نهایت آبشار ترز را خواهید دید.
یکی از بخشهای جذاب این مسیر، پلی چوبی است که از روی رودخانه میگذرد و میتواند هیجان سفرتان را دوچندان کند. این آبشار آهکی از مقاصد کمتر شناختهشده برای جنگلپیمایی و طبیعتگردی است که ۱۸ متر ارتفاع دارد و در نهایت به رودخانه بابلرود میریزد.
آبشار اسپی آر و جلسنگ
آبشار اسپی آر و جلسنگ واقع در سوادکوه شمالی در منطقه لفور نیز میتواند مقصد بعدی سفرتان باشد؛ بهخصوص که پس از یک پیادهروی جانانه، صدای آبشار را خواهید شنید و کمکم منظرهای تماشایی پیش رویتان ظاهر میشود. عبور از میان درختان سربهفککشیده هیرکانی و سکوت و آرامش محیط که در طول رسیدن به این آبشارها تجربه میکنید، ارزش این جنگلنوردی و تحمل سختی راه را دارد.
پوشش گیاهی جنگل لفور
همان طور که گفتیم جنگل لفور بخشی از جنگلهای هیرکانی به شمار میرود و در آن انواع گیاهان پهنبرگ به چشم میخورد که بسیاری از آنها هستند. درختان انجیلی با تنه و برگهای خاصشان، از جمله این گیاهان محسوب میشوند که چوب سخت و محکمی دارند و حدود ۲۵ متر رشد میکنند.
برگهای این درخت در پاییز به رنگهای نارنجی، قرمز و زرد درمیآید که بسیار دیدنی و چشمنواز میشود. بهطور کلی حدود ۸۰ گونه گیاهی از درختان ممرز تا ازگیل، راش، لیکی و غیره در این جنگل وجود دارد که پوشش گیاهی متنوع آن را نشان میدهند.
بهترین زمان سفر به جنگل لفور
جنگل لفور و مناطق اطراف آن در هر چهار فصل زیباییهای خاص خود را دارند؛ هرچند با توجه به وضعیت آب و هوا میتوان از اردیبهشت تا اواخر تابستان را بهترین زمان سفر به جنگل لفور دانست.
بهترین زمان سفر به جنگل لفور، از اردیبهشت تا اواخر تابستان است
با فرارسیدن فصل بهار، آبشارها پرآب میشوند و احتمال بارندگی وجود دارد. در تابستان هوا گرم و شرجی میشود که جنگلنوردی را قدری دشوار میکند؛ با این حال، گردشگران زیادی در تعطیلات تابستانی راهی این منطقه میشوند. فصل هزار رنگ پاییز نیز جلوهای باشکوه به این طبیعت منحصربهفرد میبخشد که بیشک چشمنواز و زیبا است. جنگل لفور در فصل زمستان هم جذابیت خود را دارد؛ اما بهدلیل سرمای هوا و احتمال بارش باران و برف، سفر به این منطقه توصیه نمیشود.
اقامت در لفور
عکاس: فاطمه مویدی
بسیاری از شما با هدف شبمانی در جنگل لفور راهی این منطقه میشوید. یکی از امکانات اقامتی که میتواند لذت حضور در محیط روستایی و طبیعت منحصربهفرد آن را برایتان رقم بزند، ویلاها و اقامتگاههای بومگردی منطقه است که تعدادشان هم در این منطقه زیاد است. علاوه بر این، میتوانید با کمپزدن در دل جنگل، شب را همان جا سپری کنید؛ یکی از بهترین جاها برای کمپزدن، اطراف سد لفور (سد البرز) است که امکان تماشای منظره شگفتانگیز طلوع خورشید از پشت سد را نصیبتان میکند.
کلبه جنگلی لفور
عکاس: مرتضی ایزدی
اگر میخواهید شب را در جنگل لفور سپری کنید، علاوه بر کمپزدن و استراحت زیر آسمان پرستاره میتوانید بهسراغ کلبههای جنگلی بروید که از کاهگل و چوب ساخته شدهاند. ضمن اینکه مالکان این کلبهها با منوی غذایی لذیذی از شما پذیرایی خواهند کرد. واقعا چه چیزی بهتر از اقامت در کلبههای دنج و راحت میتواند لذت سفر به جنگل لفور را تکمیل کند؟ برای استفاده از این کلبهها با صاحبان کلبههای چوبی تماس بگیرد که شماره تلفنشان را در کنار جادهها گذاشتهاند یا میتوانید از سایتهای اجاره ویلا کمک بگیرید.
وسایل لازم برای سفر به جنگل لفور
برای سفر به جنگل لفور بهتر است با امکانات لازم بروید تا بهترین تجربه را برای خود رقم بزنید. از جمله این وسایل میتوان به کفش مناسب پیادهروی، کرم ضدآفتاب، کیسه زباله، چادر کمپینگ، آب آشامیدنی، کنسرو، لباس گرم و لباس اضافه، جعبه کمکهای اولیه، وسایل آتشزا و… اشاره کرد. برای ثبت لحظههای بهیادماندنی سفر حتما دوربین عکاسی بههمراه داشته باشید.
نکته های ضروری برای بازدید از جنگل لفور
هنگام حضور در جنگل لفور همه سعی خود را برای حفاظت از آن و موجوداتی که در آن زندگی میکنند، به کار ببندید و آسیبی به آنها وارد نکنید.از آنجا که در روزهای بارانی، مسیرهای جنگل لفور لغزنده میشود، بهتر است از عصاهای مخصوص پیادهروی استفاده کنید.
برای اینکه در جنگل گم نشوید حتما جی پیاس داشته باشید و ترجیحا بهصورت گروهی یا با تورهای طبیعتگردی قدم به این منطقه بگذارید.دریاچه لفور سواد کوه، دریاچه ای مصنوعی است که پشت سد لفور یا سد البرز شکل گرفته است و تبدیل به یکی از جاذبه های گردشگری بسیار پرطرفدار بابل شده است.
به گزارش ،دریاچه لفور، دریاچه ای مصنوعی در سواد کوه است که با احداث سد لفور در نقطه تلاقی سه رود کارسنگ ، اسکلیم روها و آذر رود بوجود آمده است و تبدیل به یکی از جاذبه های گردشگری بسیار محبوب در دل جنگل لفور شده است. سد لفور به نام سد البرز و سد پاشا کلا هم شناخته میشود به منظور ایجاد آسیب کمتر به محیط زیست با سازه های طبیعی و سنگریزه ایجاد شده است و به همین دلیل آلودگی زیست محیطی کمی ایجاد نموده است.
هدف از ساخت سد لفور تامین آب آشامیدنی و آب کشاورزی 54 هکتار زمین زراعی اطراف سد است. دریاچه لفور در منطقه دئوتک در ارتفاع 72 متری بر فراز تپه ای نسبتا بلند قرار گرفته است و آب روستاها و شهرهای بابل ، قائمشهر ، جویبار ، امیر کلا ، خزر شهر و فریدون کنار را تامین میکند.
دریاچه لفور سوادکوه کجاست؟
سد لفور در 45 کیلومتری جنوب شرق بابل قرار دارد بنابراین برای رسیدن به دریاچه لفور باید از مسیر جاده هراز یا فیروزکوه به سمت بابل بروید ، بعد از بابل وارد جاده گنج افروز به سمت منطقه بابلکنار بروید. این جاده با وجود زیبایی بسیار زیاد در کنار یک دره عمیق قرار گرفته است و بسیار پرخطر است بنابراین در زمان بارندگی بهتر است از سفر به این منطقه اجتناب کنید.
بعد از رسیدن به بابلکنار به سمت سه راهی شیردارکلا بروید. ادامه مسیر سر راست است و شما را به ضلع شرقی دریاچه می رساند. برای نزدیک شدن به سد لفور میتوانید از سمت روستای گالشکلا به سمت سد بروید. برای این منظور باید جاده را به اندازه 5 کیلومتر دیگر ادامه دهید. در طول مسیر منظره دریاچه سد لفور از فراز جاده قابل مشاهده است.