عمومیکسب و کار ایرانی برتر

هنگام جوش آوردن خودرو چه کنیم

احتمالا می‌دانید که جوش آوردن ماشین ممکن است چه بلایی سر موتور خودرو بیاورد؛ اما اگر نمی‌دانید باید تاکید کنیم که جوش آوردن ماشین می‌تواند موتور باارزش و گران‌قیمت اتومبیل شما را به صورت کامل از دور خارج و هزینه تعمیرات بسیار سنگین به شما تحمیل کند. در این مقاله می‌خواهیم درباره کارهایی که نباید موقع جوش آوردن خودرو انجام داد، صحبت کنیم و به بعضی از راه‌حل‌های این مسئله بپردازیم. پس اگر نمی‌خواهید واشر سرسیلندر بسوزانید و رینگ پیستون ذوب کنید، در ادامه، مجله خودرو همراه مکانیک را دنبال کنید.

موقع جوش آوردن ماشین چه کار نکنیم!

در ادامه این مطلب چند مورد از اشتباهات رایج رانندگان هنگام جوش آوردن خودرو را ذکر می‌کنیم تا از انجام آنها خودداری کنید.

همین که ماشین شما جوش آورده و در معرض خطر جدی قرار دارد، کفایت می‌کند و دیگر لازم نیست که شما هم جوش بیاورید و عصبانی شوید. عصبانی شدن و تحمیل استرس زیاد به خود نه‌تنها کاری را درست نمی‌کند، بلکه حواس شما را از انجام کارهای صحیح منحرف کرده و آسیب بیشتری به موتور وارد می‌آورد.
بنابراین در درجه اول لازم است که مضطرب نشوید و سعی کنید بر اعصاب خود مسلط باشید. سپس نسبت به انجام کارهایی که احیانا بلد هستید اقدام کنید تا موتور خودرو در اثر جوش آوردن به ایراد جدی دچار نشود.

  1. موتور را بلافاصله خاموش نکنید

معمولا اولین کاری که در زمان جوش آوردن خودرو انجام می‌دهیم، خاموش کردن موتور است. البته در مواقعی که موتور به صورت جزئی جوش آورده شاید این راهکار جواب دهد و از حادتر شدن موضوع جلوگیری کند، اما در اکثر موارد نباید موتور خودرو را بلافاصله بعد از جوش آوردن خاموش کرد.

اگر بعد از جوش آوردن خودرو دمای موتور بیش از حد بالا برود و در همین زمان راننده موتور را خاموش کند، احتمال دفرمه یا ذوب شدن قطعات حساسی مثل واشر سرسیلندر، رینگ پیستون و یاتاقان‌ها وجود دارد.

واضح است که اگر این قطعات از فرم عادی خارج شده و یا ذوب شوند، دیگر موتور کار نخواهد کرد و نیاز به تعمیر اساسی با هزینه بسیار بالا خواهد داشت. بنابراین یکی از مهم‌ترین کارهایی که نباید موقع جوش آوردن ماشین انجام دهید، خاموش کردن بلافاصله موتور است.

با این حال لازم است به یک نکته بسیار ظریف فنی و مهم در مورد خاموش نکردن موتور هنگام جوش آوردن اشاره کنیم. اگر احساس کردید که برای مقابله با جوش آوردن موتور راه‌حل خاصی به ذهنتان نمی‌رسد و یا موقعیت برای انجام هیچ کاری مهیا نیست؛ می‌توانید موتور را خاموش کرده و در بازه‌های زمانی کوتاه مثل هر ۳۰ ثانیه یک تک استارت بزنید بدون آنکه موتور کاملا روشن شود.

این کار باعث می‌شود تا قطعات متحرک مثل رینگ پیستون و یاتاقان‌ها در جای خود حرکت کنند و به بدنه موتور نچسبند؛ بدین ترتیب احتمال آسیب دیدن پیشرانه بسیار کاهش پیدا می‌کند.

با یک جستجو برای خرید اقساطی شاهین پی خواهید برد که شرکت های زیادی وجود دارند که این خودرو را بفروش میرسانند اما انتخاب و اعتماد به یکی از این شرکت ها بسیار دشوار است و به راحتی نمیتوان به هر شرکتی اعتماد نمود. برای خرید اقساطی شاهین باید ابتدا و قبل از هر چیز اعتبار شرکت را مد نظر قرار دهید و معتبرترین شرکت را انتخاب نمایید. در صورتیکه نتوانید یک شرکت معتبر را بیابید در این صورت باید ریسک از بین رفتن سرمایه خود را نیز بپذیرید.

  1. درب رادیاتور را باز نکنید

مسلما زمانی که موتور جوش می‌آورد، دمای آب بسیار بالاست و اگر شما در رادیاتور را باز کنید، آب و بخار داغ با شدت بسیار بالا به بیرون فوران می‌کند. این قضیه می‌تواند سوختگی شدید روی پوست به وجود آورد و یا صدمات جدی‌تر به شما وارد کند. بنابراین توصیه اکید می‌کنیم هنگام جوش آوردن موتور و یا حتی در مواقع عادی که موتور در حال کار است، هیچ وقت درب رادیات را باز نکنید.

  1. روی موتور آب نریزید

موقع جوش آوردن خودرو به هیچ عنوان روی موتور آب نریزید. این کار نه‌تنها کمک زیادی به رفع مشکل نمی‌کند بلکه ممکن است صدمات جبران‌ناپذیری به پیشرانه وارد آورد و باعث تاب برداشتن بدنه موتور بر اثر تنش دمایی فلز شود. همچنین احتمال دارد که آب به درون قطعات الکترونیکی موتور نفوذ کند و این بخش‌ها را که عمدتا گران‌قیمت هم هستند، با مشکل مواجه سازد. بنابراین هیچ وقت روی موتور جوش آورده آب نریزید.

  1. با موتور جوش آورده به مسیر خود ادامه ندهید

شاید ماشین شما در نزدیکی مقصد جوش بیاورد و فکر کنید که می‌توان باقی مسیر را با موتور جوش آورده و بسیار داغ طی کرد. هیچ‌گاه این ریسک را نکنید؛ شاید یک درصد این ترفند شما جواب بدهد اما ۹۹ درصد موجب بروز ایرادات سنگین و هزینه‌بر روی موتور خواهد شد.

هر وقت که متوجه جوش آوردن موتور شدید، حتما در یک منطقه ایمن متوقف شوید و اقدامات لازم را انجام دهید.

موقع جوش آوردن خودرو چه کار کنیم؟

در بالا به کارهای که نباید موقع جوش آوردن خودرو انجام بدهید، اشاره کردیم. اما راه حل جوش آوردن خودرو چیست؟ توصیه می‌کنیم بعد از جوش آوردن ماشین حتما اتومبیل را در کنار مسیر در یک منطقه ایمن متوقف کنید.

با حفظ خونسردی و احتیاط درب موتور را بالا بزنید؛ البته اگر بخار داغ از موتور بیرون می‌زند سعی کنید از آن دور بمانید. در مرحله بعد اگر امکان نزدیک شدن به موتور خودرو وجود داشت، یک ظرف حاوی آب سرد را به‌تدریج روی رادیاتور و نه خود موتور روشن بریزید.

به این ترتیب احتمال دارد که دمای موتور خیلی زودتر از حد انتظار پایین بیاید و سپس می‌توانید موتور را خاموش کنید. ضمنا بهتر است پیش از آنکه از خودرو پیاده شوید، را روشن کرده و فن تهویه اتاق را روی درجه آخر تنظیم کنید تا بدین ترتیب بخشی از حرارت موتور از طریق سیستم بخاری خارج شود.

اگر دیدید که اقدامات شما جواب نمی‌دهد و دمای موتور همچنان در حال بالا رفتن است، می‌توانید موتور را خاموش کنید. البته همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، باید هر ۳۰ ثانیه یک تک استارت بزنید تا ضمن سرد شدن موتور، رینگ پیستون و سایر قطعات حساس دچار خرابی نشوند. درنهایت نیز بعد از سرد شدن موتور با یک تعمیرکار تماس بگیرید و یا با استفاده از خودروی یدک‌کش اتومبیل را به صورت خاموش جهت رفع عیب به تعمیرگاه منتقل کنید.

جمع‌بندی

به عنوان جمع‌بندی این مطلب باید توصیه کنیم که برای جلوگیری از جوش آوردن ماشین بهتر است هر دو سال یک‌بار ترموستات ماشین را عوض کنید. پیش از شروع حرکت میزان مایع خنک‌کننده موتور را چک کرده و از وجود مایع ضد یخ به میزان کافی در رادیاتور اطمینان حاصل کنید. ضمنا با رعایت بایدها و نبایدهایی که در بالا بیان کردیم، می‌توانید از وارد آمدن صدمه جدی به موتور بعد از جوش آوردن پیشگیری کنید.

در فروردین ۱۴, ۱۳۹۹ به روز رسانی شده در شهریور ۱۲, ۱۴۰۱

لازم است بدانید وقتی ماشین جوش می‌آورد، چه کارهایی را نباید انجام دهید، زیرا تعدادی از اقداماتی که افراد ممکن است هنگام جوش آوردن خودرو انجام دهند می‌تواند خطرات زیادی را ایجاد کند یا ضررهایی به خودرو برساند. پس حتما این مطلب را دنبال کنید تا بدانید هنگام جوش آوردن ماشین چه کنیم؟

۱. رانندگی نکنید

یکی از اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو این است که آن را از حرکت متوقف کنید. رانندگی و به تبع آن گاز دادن تحرک پیستون در سیلندر را افزایش می‌دهد و این کارکرد مضاعف باعث افزایش دمای موتور می‌شود. دنده‌های سنگین فشار بیشتری به موتور می‌آورند، پس نباید تصور کرد که سرعت پایین برای خودرو ضرر ندارد. اگر می‌توانید با دنده آزاد خودتان را به اولین محل پارک برسانید، حتماً این کار را بکنید. خودرو را در محل مناسبی متوقف کرده و اقدامات بعدی را انجام دهید.

۲. ماشین را خاموش نکنید

رانندگان کم‌تجربه به محض جوش آوردن ماشین، آن را خاموش می‌کنند، اما این کار نه‌تنها مفید نیست بلکه باعث آسیب دیدن موتور هم می‌شود. با خاموش کردن ماشین، حرکت آب در رادیاتور متوقف می‌شود. این امر روند خنک شدن موتور را به تأخیر می‌اندازد. به غیر از این، خاموش شدن ماشین و توقف حرکت پیستون‌ها در دمای بالا، می‌تواند باعث چسبیدن رینگ به دیواره سیلندر، و به اصلاح جام کردن موتور شود. این اتفاق علاوه بر این‌که خودرو را از کار می‌اندازد و شما را در جاده می‌گذارد، خسارات سنگین مالی را نیز روی دستتان باقی می‌گذارد.

۳. درپوش رادیاتور را باز نکنید

یکی دیگر از اقدامات لازم در هنگام جوش آوردن خودرو این است که درپوش رادیاتور را باز نکنید! یا حداقل با احتیاط فراوان باز کنید! دمای بسیار زیاد موتور، آب درون رادیاتور را به حد انفجار می‌رساند. باز کردن درپوش رادیاتور، آب جوش و بخار متراکم موجود در رادیاتور را آزاد می‌کند. پس باید مراقب دست و صورت خود باشید. استفاده از یک پارچه بزرگ می‌تواند راه‌گشا باشد.

پارچه یا دستمال تنظیف (همان لنگ) را روی درپوش رادیاتور بگذارید و آن را در جهت خلاف عقربه ساعت تاب بدهید. معمولاً در این مرحله درپوش به‌طور کامل جدا نمی‌شود، اما فاصله‌ای بین آن و رادیاتور به وجود می‌آید. این فاصله فضای امنی برای خروج آب‌جوش از رادیاتور است، به این معنی که بخار و آب داغ درون رادیاتور با زاویه‌ای مناسب و رو به پایین، بدون اینکه دست و صورتتان را تهدید کند خارج می‌شود.

یادتان نرود جبران خسارت مالی بسیار راحت‌تر از خسارت جانی است پس مراقب باشید. اگر بخواهید برای آب ریختن در رادیاتور درپوش را کاملاً باز کنید، باید آن را رو به پایین فشار داده و سپس در همان جهت بچرخانید. علاوه بر همه این حرف‌ها بهتر است در ابتدا موتور را با آب ریختن روی دیواره بیرونی رادیاتور خنک کنید. بعد از پایین آمدن نسبی آمپر آب، درپوش رادیاتور را باز کرده و آب آن را بررسی کنید.

۴. روی موتور آب نریزید

بر خلاف آب ریختن روی رادیاتور،‌ آب ریختن روی موتور می‌تواند صدماتی جدی به آن وارد کند. چدن استفاده شده در پوسته موتور بسیار حساس و شکننده است. تغییر ناگهانی دما و انبساط و انقباض پوسته، باعث ترک خوردن آن می‌شود. همچنین اختلاف حرارت بیرون و داخل موتور خطر ترک خوردن را افزایش می‌دهد.

بعد از اینکه این نوشته را خواندید بهتر است نگاهی به ویدیو زیر نیز بیاندازید. این ویدیو دقیقا به شما می‌گوید که وقتی خودرویتان در حال داغ کردن است دقیقا باید چه کار کنید.

توصیه کارنامه

این موارد را جدی بگیرید تا اگر احیانا با این مسئله مواجه شدید بدانید که باید چه‌کارهایی انجام دهید یا از انجام چه کارهایی پرهیز کنید. با توجه به آنچه در این نوشته از و این ویدیو گفته شد، می‌توانید در این زمینه مکانیک خودتان باشید، چرا‌که تمام الزامات و اقدامات لازم را مانند یک راننده باتجربه می‌دانید. امیدواریم خواندن این مطالب مفید باشد و احتمال وقوع خسارت را برای شما هنگام جوش آوردن خودرو به صفر برساند.

اگر خواندن این نوشته برای شما مفید بود توصیه می‌کنیم دیگر مقالات ما در زمینه و یا را نیز بخوانید.

 

دکمه بازگشت به بالا