شاید برای شما جالب باشد بدانید موسلی چیست و از کجا آمده است؟ موسلی یا میوسلی ترکیبی از غلات سبوس دار، دانه های مغذی، مغزها و میوه های خشک شده است که معمولا به همراه شیر سرد یا ماست خورده می شود. این ترکیب برای اولین بار توسط پزشکان برای تقویت بنیه بیماران ضعیف توصیه شد، این ترکیب مغذی کم کم بین مردم محبوبیت پیدا کرد. امروزه صبحانه موسلی همانطور که شاید در facebook.com نیز دیده اید، از انتخاب های رایج در دنیا و به ویژه کشورهای اروپایی به شمار می رود. موسلی را می توان به صورت آماده از فروشگاه ها خرید، اما تهیه آن در خانه قطعا سالم تر و مطمئن تر است.
موسلی چیست؟
به صورت خلاصه باید گفت موسلی یکی از خوراکهای محبوب و متنوع در سراسر دنیا و مخصوصا اروپا است که به عنوان وعدهی صبحانه یا میانوعده مصرف میشود. این محصول خوشمزه، با استفاده از غلات و دانههای کامل سبوسدار، ویتامینهای گروه ب، میوههای خشک و خشکبار تهیه و به صورت بستهبندیهای جذاب عرضه میشود. استفاده از غلات در ترکیب موسلی، ارزش این وعده غذایی را برای تامین انرژی، فیبر، و مواد مغذی مختلف در وعدههای غذایی دو چندان کرده است.
تاریخچه موسلی
تا سالهای 1900 کسی نمیدانست موسلی چیست تا اینکه یک اتفاق موجب معرفی موسلی به جهان شد. تاریخچه موسلی با تأسیس یک مؤسسه بهداشتی در سوئیس توسط دکتر ماکسیمیلیان بیرچر آغاز شد. این مؤسسه به نام “Lebendige Kraft” در کوهستانهای زوریخ در سال 1900 تأسیس شد. دکتر بیرچر در این مؤسسه از رژیم غذایی غنی از میوهها و سبزیجات برای درمان بیماران استفاده میکرد. او به دنبال طرحی بود که میوهها و سبزیجات تازه را به عنوان قسمتی از درمانهای خود به کار ببرد و تغذیهی سالم و مفید را ترویج کند.
دکتر و همسرش در یک سفر پیادهروی در کوهستانهای سوئیس با یک خوراک عجیب و جالب که محلیها سرو میکردند، آشنا شدند. او این ایده را اصلاح و با اضافهکردن مواد اولیههای دیگر مثل غلات و دانهها به میوهها و سبزیجات، یک خوراک سالم و مغذی به نام موسلی ابداع کرد و این چنین بود که مشخص شد موسلی چیست. در ابتدا، موسلی به عنوان یک وعده شبانه و نه صبحانه معرفی شد. اما با پذیرش و استقبال گستردهتر مردم از این خوراک سالم و خوشمزه، موسلی به سرعت به عنوان یک صبحانه محبوب در سوییس و دیگر کشورهای جهان شد.
طرز تهیه موسلی صبحانه
اگرچه اکنون میتوانید موسلی را از فروشگاهها بخرید، اما من ترجیح میدهم آن را در خانه درست کنم که به من امکان میدهد محتوای شکر را به حداقل برسانم. پس از بازی با چند نسبت مختلف، هر بار به فرمول ایدهآل برای موسلی رسیدم. به یاد داشته باشید که برخی از میوه های خشک حاوی شکر اضافه شده است، بنابراین حتما برچسب آن را بررسی کنید.
طرز تهیه موسلی صبحانه: ۴ فنجان دانه + ۱ و۱/۲ فنجان آجیل / دانه + ۱/۲ فنجان میوه خشک
غلات: جو دوسر، سبوس گندم، چاودار کامل، جو کامل، تکه های کینوآ.
آجیل/دانه: خلال بادام، گردو، بادام هندی، گردو، پسته، فندق، تخمه آفتابگردان، دانه چیا، دانه خشخاش، دانه کنجد، پوسته نارگیل شیرین نشده.
میوه خشک: زردآلو خشک، گیلاس خشک، انجیر خشک، کشمش، کشمش طلایی، مویز، چیپس سیب.
نحوه خوردن موسلی
روش مورد علاقه شخصی من برای خوردن موسلی به سبک جو دوسر است. ۲/۳ فنجان موسلی را در یک شیشه درب کوچک بریزید، روی آن را با ۲/۳ فنجان شیر یا شیر جایگزین کنید، روی آن را زغال اخته یخ زده قرار دهید، درب آن را ببندید و یک شب در یخچال بگذارید. صبح، یک موسلی خنک، خیس شده و نرم دارید که به ویژه در تابستان عالی است. اگر از طرفداران پودینگ چیا هستید، مقداری دانه چیا را نیز روی آن بریزید.
همچنین می توان موسلی را مانند غلات میل کرد، در ماست هم زده می شود. برای اینکه روتین صبحانهام ثابت نباشد، دوست دارم آن را در طول هفته تغییر دهم. تطبیق پذیری آن همچنین باعث می شود این غذای صبحانه ای باشد که همه موافق آن هستند، زیرا همه ما روش مورد علاقه خود را برای تهیه آن پیدا کرده ایم. اگر ترجیح میدهید صبحانهتان شیرینتر باشد، میتوان با عسل یا شربت افرا سرو کنید. سعی کنید روی موسلی کره آجیل بریزید. دانه ها، مغزها و دانه ها را برشته کنید. فر را با دمای ۳۵۰ درجه فارنهایت گرم کنید. جو، سبوس گندم، نمک و دارچین را روی یک لایه پخش کنید. بادام، گردو را روی در یک لایه یکنواخت قرار دهید.
نارگیل را اضافه کنید. لایه پخت را با آجیل بردارید و کنار بگذارید تا خنک شود. نارگیل را روی جو دو سر بپاشید، به قفسه بالایی فر برگردانید و تا زمانی که نارگیل طلایی مایل به قهوه ای شود، حدود ۵ دقیقه دیگر بپزید. از فر خارج کنید و حدود ۱۰ دقیقه کنار بگذارید تا خنک شود. انتقال به یک کاسه بزرگ. محتویات هر دو ورقه پخت را به یک کاسه بزرگ منتقل کنید. میوه خشک را اضافه کنید. زردآلو و گیلاس را اضافه کنید و هم بزنید تا مخلوط شوند. به ظرف دربسته منتقل کنید. موسلی را می توان در ظرف دربسته در دمای اتاق تا ۱ ماه نگهداری کرد. در صورت تمایل به عنوان بلغور جو دوسر، غلات، جو دوسر یا با ماست، با میوه تازه و مقداری عسل یا شربت افرا میل کنید.
انواع موسلی
در پاسخ به این سوال که انواع موسلی چیست، باید گفت دنیایی از انتخاب وجود دارد و هر کشور و فرهنگی موسلی مورد علاقه خود را مطابق با فرهنگ غذاییاش تهیه میکند. برخی از طعمهای موسلی که طرفدران زیادی دارد و در سبد محصولات چاربان نیز هست عبارتند از:
- موسلی بادام و کرنبری: در تهیه این موسلی از بادام درختی، تخمه کدو حلوایی، تخمه آفتابگردان، تخم کتان و کرنبری و عسل و… استفاده شده است.
- موسلی بادام زمینی و شیر شکلات: نیمی از جو پرک در این محصول با کره بادام زمینی مخلوط شده و نیمی با سس شکلات تلخ. در نتیجه طعمی فوق العاده دارد.
- موسلی گردو، سیب و دارچین: یکی از خوشمزهترین طعمهای موسلی است که فواید زیادی هم دارد.
خواص موسلی
در توضیح اینکه خواص موسلی چیست، اولین نکته که باید به آن اشاره کرد، وجود فیبر فراوان در آن است.
- فیبر غذایی یکی از مهمترین عناصر تغذیهای است و برای حفظ سلامت دستگاه گوارش و بهبود عملکرد بدن بسیار مؤثر است. فیبر یک نوع کربوهیدرات پیچیده است که در سلولهای گیاهان یافت میشود و به دو دسته: فیبر محلول و غیر محلول تقسیم میشود.
- فیبر محلول: این نوع فیبر در آب حل میشود که میتواند به جذب کلسترول بد و قند خون کمک کند. این نوع فیبر در گیاهانی مانند کلم، هویج، سیبزمینی، مرکبات، حبوبات (نخود، لوبیا، عدس) و آرد جو وجود دارد.
- فیبر نامحلول: این نوع فیبر در آب حل نمیشود و برای حرکت مؤثر غذا در دستگاه گوارش و پیشگیری از یبوست بسیار مؤثر است. این نوع فیبر در پوست میوهها (مانند سیب، خیار)، غلات کامل (جو، گندم، برنج قهوهای) و سبزیجات برگی یافت میشود.
فیبر موجود در موسلی چه کمکی به ما میکند؟
- بهبود گوارش: فیبر غذایی به دلیل ایجاد حجم در محتوای روده، حرکات روده را تسهیل میکند و به از یبوست جلوگیری کمک میکند.
- کنترل قند خون: فیبر حلال میتواند جذب قند را کنترل کند و باعث کاهش آهسته قند خون شود که مخصوصاً برای افراد دیابتی بسیار مفید است.
- کاهش کلسترول بد: فیبر محلول میتواند کلسترول بد (LDL) را از خون کم کند و کلسترول خوب (HDL) را افزایش دهد، که این عمل باعث بهبود سلامت قلب و عروق میشود.
- ایجاد احساس سیری: فیبر غذایی باعث ایجاد حس سیری بیشتر در مصرفکننده میشود و به کنترل افزایش وزن و کاهش مصرف غذاهای ناسالم کمک میکند.
- تقویت سلامت روده: حمایت از سلامت روده یکی دیگر از فواید مهم مصرف فیبر غذایی است. فیبر غذایی، نقش بسیار مهمی در بهبود سلامت دستگاه گوارش ایفا میکند و منجر به عملکرد صحیح رودهها میشود.
- حفظ تعادل باکتریهای گوارشی: باکتریهای موجود در نقش بسیار مهمی در پشتیبانی از سلامت دستگاه گوارش، جذب مواد مغذی و تولید ویتامینها دارند. فیبر غذایی از جمله موادی است که تغذیهی مناسب برای این میکروبها را فراهم میکند و به حفظ تعادل میکروبیوم گوارشی کمک میکند.
- جلوگیری از التهاب رودهها: مصرف مداوم فیبر غذایی میتواند به کاهش التهابهای مزمن دستگاه گوارش کمک کند. التهاب رودهها ممکن است علل مختلفی داشته باشد و مصرف فیبر غذایی میتواند از آن پیشگیری کند.
- جلوگیری از بروز یبوست: فیبر غذایی برای تسهیل حرکات روده بسیار مؤثر است. مصرف مناسب فیبر میتواند از بروز یبوست و مشکلات هضمی جلوگیری کند.
- حمایت از سلامت غشا مخاطی: فیبر غذایی میتواند غشاء مخاطی دستگاه گوارش را تقویت کند و از آسیبها و التهابات به این غشاء جلوگیری کند.