فقط می توان به دعای چهل و پنجم صحیفه سجادیه اشاره کرد که نموداری از عظمت و کرامت این ماه است و حکایت از فراق و وداع سید سجدان و پرستش نمازگزاران در ماه خدا دارد.
اما تقارن پایان آن روزهای خوش با عید سعید فطر، عید بزرگ مسلمانان، می تواند تسلی خاطره ها باشد و به تعبیر امام عاشقان (ع) بخشی از «فاجعه» را جبران کند. ” غیبت ماه رمضان؛ صد ممنون که اومدی و صد ممنون که باعث شدی!
بر اساس روایتی که سید بن طاووس در کتاب شریف اقبال الاعمال بازگو کرده است، پیامبر خدا (ص) می فرماید: «وقتی روز اول شوال می رسد، واعظ فریاد می زند: ای مؤمنان!
مرحوم میرزا جواد آقای ملکی تبریزی از این قبیل داستان ها می گوید: «خداوند برای ماه رمضان عبادتگاهی معین کرده و بندگان خود را در عید به جمع آوری جوایز و هدایا دعوت کرده است».
«عید زمانی است که خداوند متعال او را برای ثواب و استفاده از بندگانش از نعمتها برمیگزیند و برای دریافت هدایا و ثواب گرد هم میآورند و به همه اعلام میدارند که به سوی او متوسل شده و به بندگی خود اعتراف کرده است و برای گناه و ارضای نیازها و خواسته هایشان. . در همه این موارد خداوند به آنها وعده اطاعت و موهبتی فراتر از میلشان داده است، اما بالاتر از آن چیزی است که ذهن انسان تصور می کند.
وی معتقد است: «عظمت این روز به اندازه همه اوقات و موقعیتهای ماه مبارک رمضان است. زیرا این روز زمان نزول میوه، پاداش و معرفت، پذیرش یا طرد، رضایت یا خشم، نزدیکی یا دوری است». . . و خوشبختی یا بدبختی.”
عید فطر چنان باشکوه و پربرکت است که شب او را کمتر از شب گدرو نمی دانستند; امام سجاد (ع) می فرماید فرزندان خود را به شب سفارش داد و فرمود: «این شب کمتر از آن شب نیست». از این روست که یأس از فیض الهی مانند شب قدر محرومیت و زیان است و به سختی مورد مذمت اولیای خدا قرار می گیرد. پس این شب و روز را نمی توان از دست داد و نماز در آن طعمه محسوب می شود.
… اما ضروری ترین نیاز ما در این شب و روز این است که زیباترین راز هستی را بیابیم و جوهر همه خوبی ها را طلب کنیم.
گفت و گو با امامی به ظاهر غایب، افشای راز و کمک خواستن از او، یکی از توصیه های اکید به این عید مبارک است; مانند خواندن دعای ندبه از اعمال خاص اوست. صاحب المراقبت از این حیث دارای تألیفات بسیار دلنشین و نشاط آور است که تنها از قلم پاک و الهی او خوانده شود.
از دعای وداع امام سجاد(ع) همین بس که این کار پرشور را با ایشان تقدیم کنیم: «خدایا! به محمّد و آل محمّد تبريك بگو و مصيبت اين ماه را به ما پاداش ده و روز فطر را عيد مبارك قرار ده و از بهترين روزهاي ما قرار ده كه در آن روز بيشتر ما آمرزيده مي شويم. گناهان ما را ببخش و بشویید و خداوند ما را به خاطر آنچه در نهان و آشکار گناه می کنیم می بخشد…
خداوند! در این روز عید فطر که روز عید و روز شادی مومنان و اجتماع مسلمانان است، توبه از هر گناهی که کرده ایم و از هر بدی که کرده ایم و از تمام نیت های بدی که کرده ایم. که در وجدان ما تثبیت شده است ما به سوی تو روی می آوریم و توبه می کنیم جایی که او هرگز به گناه باز نمی گردد و هرگز به گناه باز نمی گردد… بارالها! این عید را بر همه مؤمنان مبارک باد و به ما این توفیق عطا کن که در این روز به آپارتمان برگردیم و از گناهان خود توبه کنیم.»