خسارت فسخ قرارداد اجاره توسط مستاجر

اجاره کردن خانه یا مغازه یکی از کارهای رایج تو زندگی روزمره ماست. وقتی قرارداد اجاره می بندیم یه سری حقوق و وظایف برای هر دو طرف یعنی موجر (صاحب ملک) و مستاجر (کسی که اجاره می کنه) ایجاد می شه. اما گاهی پیش میاد که مستاجر به هر دلیلی بخواهد قرارداد را زودتر از موعد تمام کنه. این کار که بهش می گن فسخ قرارداد اجاره می تونه تبعات مالی و حقوقی سنگینی برای مستاجر داشته باشه. تو این مطلب می خوایم این موضوع را کامل بررسی کنیم و ببینیم چطور می تونیم جلوی مشکلات احتمالی را بگیریم.

فسخ قرارداد اجاره یعنی چی و چه مفاهیمی پشتش هست؟

فسخ قرارداد اجاره یعنی مستاجر بخواهد قبل از اینکه مدت قرارداد تمام بشه به صورت یک طرفه قرارداد را لغو کنه. این کار تو قانون ایران شرایط خاص خودش را داره و اگر درست انجام نشه ممکنه مستاجر مجبور بشه خسارت بده. برای اینکه موضوع را بهتر بفهمیم باید چند مفهوم مهم مثل عقد لازم و جایز مسئولیت مدنی و اهلیت قانونی را بشناسیم.
مثلاً قرارداد اجاره یک عقد لازم است یعنی نه مستاجر و نه موجر نمی تونن به دلخواه خودشان آن را فسخ کنن مگر اینکه قانون اجازه داده باشه یا توافقی بینشون باشه. از طرف دیگر اگر مستاجر با فسخ قرارداد به موجر ضرر بزنه باید از نظر قانونی خسارت آن را جبران کنه که به این می گن مسئولیت مدنی. همچنین کسی که قرارداد را امضا می کنه باید اهلیت قانونی داشته باشه یعنی عاقل و بالغ باشه و از نظر قانونی مشکلی برای بستن قرارداد نداشته باشه.

قوانین فسخ قرارداد اجاره تو ایران چی می گه؟

برای اینکه بفهمیم تو چه شرایطی مستاجر می تونه قرارداد را فسخ کنه باید به قانون مدنی و قانون روابط موجر و مستاجر (مصوب سال ۱۳۵۶) نگاه کنیم.
طبق قانون قرارداد اجاره وقتی مدتش تموم بشه خودبه خود به پایان می رسه (ماده ۴۹۴ قانون مدنی). اما اگر مستاجر بخواهد زودتر از موعد فسخ کنه فقط تو چند حالت خاص اجازه داره:

  1. اگر خونه یا مغازه ای که اجاره کرده با چیزی که تو قرارداد نوشته شده فرق داشته باشه. مثلاً تو قرارداد نوشته شده خونه نوسازه ولی وقتی می ری می بینی یه خونه قدیمی و خرابه است.
  2. اگر یه مشکلی تو خونه به وجود بیاد که دیگه نشه ازش استفاده کرد مثلاً لوله کشی خراب بشه و قابل تعمیر هم نباشه (ماده ۴۷۸ قانون مدنی).
  3. اگر خونه نیاز به تعمیرات اساسی داشته باشه و موجر حاضر به انجامش نباشه مثلاً سقف خونه چکه کنه و موجر بگه به من ربطی نداره (ماده ۴۸۶ قانون مدنی).
    خارج از این موارد اگر مستاجر بخواهد قرارداد را فسخ کنه کارش غیرقانونی حساب می شه و باید خسارت بده.

اصطلاحات حقوقی که باید بشناسیم

تو بحث فسخ قرارداد اجاره یه سری اصطلاح حقوقی هست که بهتره باهاشون آشنا باشیم:

  • ضمانت اجرایی: یعنی قانون چه جوری از قرارداد حمایت می کنه. مثلاً اگر مستاجر بی دلیل قرارداد را فسخ کنه باید خسارت بده یا اجاره بهای عرف (اجرت المثل) را تا زمان تخلیه پرداخت کنه.
  • قوه قاهره: یه اتفاق غیرمنتظره که نمی تونی جلوش را بگیری مثل سیل یا زلزله. تو این حالت ممکنه بتونی قرارداد را فسخ کنی ولی باید تو دادگاه ثابتش کنی.
  • اجرت المثل: یعنی اجاره بهای عرف بازار. اگر قرارداد را بی دلیل فسخ کنی و هنوز تو خونه بمونی باید این مبلغ را بدی.
  • خیارات: یه سری حق فسخ قانونی که تو قانون پیش بینی شده ولی تو قرارداد اجاره فقط تو همون موارد خاص می تونی ازشون استفاده کنی.

مراحل فسخ قرارداد اجاره و تبعاتش

فسخ قرارداد اجاره و تبعات آن

برای اینکه موضوع را بهتر بفهمیم بیایم مراحل فسخ قرارداد را قدم به قدم بررسی کنیم:
مرحله اول: تعریف کلی فسخ
فسخ یعنی مستاجر بخواهد قبل از تموم شدن مدت قرارداد به صورت یک طرفه قرارداد را لغو کنه. این کار باید طبق قانون باشه وگرنه دردسر درست می کنه.
مرحله دوم: موارد مجاز برای فسخ
مستاجر فقط تو چند حالت می تونه قرارداد را فسخ کنه:

  • خونه با چیزی که تو قرارداد نوشته شده فرق داشته باشه.
  • یه مشکل اساسی تو خونه به وجود بیاد که نشه ازش استفاده کرد.
  • موجر از تعمیرات اساسی که وظیفه شه سر باز بزنه.
    مرحله سوم: تبعات فسخ غیرقانونی
    اگر مستاجر بدون دلیل قانونی قرارداد را فسخ کنه باید خسارت بده. این خسارت ها می تونه شامل این موارد باشه:
  • پرداخت اجاره بهای باقی مانده قرارداد تا وقتی که موجر مستاجر جدید پیدا کنه.
  • جبران ضررهایی که موجر به خاطر خالی موندن خونه متحمل شده (عدم النفع).
  • پرداخت اجاره بهای عرف (اجرت المثل) اگه بعد از فسخ هنوز تو خونه بمونی.

انواع خسارت هایی که مستاجر در صورت فسخ غیرموجه باید پرداخت کند

وقتی مستاجر بدون دلیل قانونی قرارداد را فسخ می کنه باید یه سری خسارت به موجر بده. این خسارت ها بسته به شرایط فرق داره ولی معمولاً شامل این موارد می شه:

  • اجاره بهای باقی مانده قرارداد: طبق قانون مستاجر باید اجاره کل مدت قرارداد را بده حتی اگه زودتر خونه را خالی کرده باشه. ولی تو دادگاه ها معمولاً این مبلغ را تا وقتی که موجر مستاجر جدید پیدا کنه حساب می کنن. مثلاً اگه قرارداد یک ساله باشه و تو بعد از ۶ ماه فسخ کنی ممکنه فقط اجاره چند ماه را ازت بگیرن.
  • خسارت عدم النفع: اگه موجر به خاطر فسخ تو نتونه خونه را اجاره بده و ضرر کنه می تونه این ضرر را ازت بگیره. مثلاً تو یه منطقه که اجاره دادن سخت باشه موجر ممکنه چند ماه خونه ش خالی بمونه و تو باید این ضرر را جبران کنی.
  • اجرت المثل: اگه بعد از فسخ هنوز تو خونه بمونی و تخلیه نکنی باید اجاره بهای عرف بازار را بدی. این مبلغ ممکنه از اجاره قراردادت بیشتر باشه مخصوصاً اگه قیمت اجاره تو منطقه بالا رفته باشه.
  • هزینه های جانبی: گاهی موجر برای اجاره دادن دوباره خونه هزینه هایی مثل تبلیغات یا حق کمیسیون بنگاه می ده. تو بعضی پرونده ها دادگاه این هزینه ها را هم از مستاجر می گیره.
    برای محاسبه این خسارت ها معمولاً دادگاه از نظر کارشناس استفاده می کنه. مثلاً برای اجرت المثل کارشناس می ره قیمت اجاره تو منطقه را بررسی می کنه و یه مبلغ مشخص می کنه.

اگر موجر بخواهد خسارت بگیره چه کار می کنه؟

اگه مستاجر قرارداد را بی دلیل فسخ کنه و خسارت نده موجر می تونه به دادگاه بره و دادخواست بده. این دادخواست باید کتبی باشه و توش مشخصات موجر و مستاجر موضوع دعوا (یعنی مطالبه خسارت) و مدارک مربوط به خسارت ها را بنویسه.
مراحل رسیدگی تو دادگاه هم به این صورته:

  1. موجر دادخواست را به دادگاه می بره (دادگاهی که تو حوزه ملک قرار داره).
  2. دادگاه یه وقت رسیدگی تعیین می کنه و به هر دو طرف خبر می ده.
  3. تو جلسه دادگاه هر دو طرف حرف هاشون را می زنن و مدارکشون را نشون می دن.
  4. قاضی با توجه به مدارک و حرف ها رأی می ده.
  5. اگه یکی از طرف ها از رأی راضی نباشه می تونه درخواست تجدیدنظر یا فرجام خواهی بده.

راهکارهای عملی برای کاهش خسارت های ناشی از فسخ قرارداد توسط مستاجر

اگه قرارداد را فسخ کردی و حالا موجر ازت خسارت می خواد می تونی با چند کار عملی میزان خسارت را کم کنی:

  • کمک به پیدا کردن مستاجر جدید: سعی کن به موجر کمک کنی که زودتر یه مستاجر جدید پیدا کنه. مثلاً خونه را به دوستات معرفی کن یا هزینه تبلیغات را خودت بدی. این کار باعث می شه خونه کمتر خالی بمونه و خسارت موجر کمتر بشه.
  • ارائه مدارک برای شرایط خاص: اگه به خاطر مشکلاتی مثل بی پولی بیماری یا مهاجرت مجبور به فسخ شدی این شرایط را با مدارک (مثلاً گواهی پزشکی یا نامه از کارفرما) به دادگاه نشون بده. شاید قاضی با این مدارک خسارت را کمتر کنه.
  • مذاکره با موجر: حتی بعد از فسخ بیا با موجر حرف بزن و سعی کن باهاش به توافق برسی. مثلاً بگو بخشی از خسارت را قسطی می دم یا اگه تخفیف بدی زودتر خونه را خالی می کنم.
  • دفاع تو دادگاه با کمک وکیل: اگه کار به دادگاه کشید حتماً با یه وکیل متخصص مشورت کن. مثلاً اگه تو تهران هستی می تونی از وکیل ملکی خوب تهران در ایران وکلا کمک بگیری که تو این جور پرونده ها تجربه دارن. اگه بتونی با کمک وکیل نشون بدی که موجر هم تو کم کردن خسارت کوتاهی کرده مثلاً عمداً خونه را اجاره نداده یا اجاره بهای غیرمنطقی خواسته می تونی از این موضوع به نفع خودت استفاده کنی.
  • توجه به عرف منطقه: اگه تو منطقه تون اجاره دادن خونه سریع اتفاق می افته می تونی بگی موجر عمداً خونه را خالی نگه داشته تا خسارت بیشتری بگیره.

چند نکته کاربردی برای مستاجری که می خواد قرارداد را فسخ کنه

اگه قصد داری قرارداد را فسخ کنی این چند نکته را رعایت کن تا کمتر به مشکل بربخوری:

  • قرارداد را خوب بخون: اول ببین تو قرارداد چی نوشته شاید یه شرط خاص برای فسخ گذاشته باشن.
  • با وکیل مشورت کن: قبل از هر کاری با یه وکیل یا مشاور حقوقی حرف بزن. اون می تونه بگه با توجه به شرایطت بهترین کار چیه.
  • با موجر حرف بزن: سعی کن با موجر به توافق برسی. مثلاً بگو من فلان مشکل را دارم بیا یه جوری قرارداد را تموم کنیم که به هر دومون ضرر نرسه.
  • مدارک جمع کن: اگه فکر می کنی یه دلیل قانونی برای فسخ داری (مثلاً خونه خرابه یا موجر تعمیرات را انجام نمی ده) مدارکش را جمع کن که بتونی تو دادگاه ثابت کنی.
  • اظهارنامه بفرست: اگه تصمیم به فسخ گرفتی یه اظهارنامه رسمی برای موجر بفرست و بگو که می خوای قرارداد را فسخ کنی. این اظهارنامه تو دادگاه به کارت میاد.
  • خونه را تحویل بده: بعد از فسخ حتماً خونه را تخلیه کن و کلید را به موجر بده. این کار نشون می ده که دیگه تو خونه نیستی و از مسئولیت بیشتر جلوگیری می کنه.

یه توصیه حقوقی با زبان ساده

وقتی می خوایم توصیه حقوقی بدیم بهتره با زبان ساده و محتاط حرف بزنیم. مثلاً به جای اینکه بگیم مستاجر حتماً باید اجاره باقی مانده را بده بگیم طبق قانون ممکنه مستاجر مجبور بشه اجاره باقی مانده را بده ولی این بستگی به نظر قاضی و شرایط پرونده داره. این جوری هم درست راهنمایی کردیم هم خودمون را از پیش بینی قطعی دور نگه داشتیم.

نتیجه گیری

فسخ قرارداد اجاره توسط مستاجر یه موضوع پیچیده ست که باید با دقت و آگاهی کامل انجام بشه. قانون ایران فقط تو چند حالت خاص به مستاجر اجازه فسخ می ده و اگه بی دلیل این کار را بکنی باید خسارت بدی. برای همین بهتره قبل از هر اقدامی حسابی تحقیق کنی با وکیل مشورت کنی و اگه می تونی با موجر به توافق برسی. اگه هم به مشکلی خوردی می تونی به دادگاه یا شورای حل اختلاف بری و از حق خودت دفاع کنی.

چند سؤالم جواب بدیم

سؤال ۱: آیا مستاجر هر وقت بخواد می تونه قرارداد را فسخ کنه؟
خیر قرارداد اجاره یه عقد لازمه و نمی تونی هر وقت دلت خواست فسخش کنی. فقط تو چند حالت خاص که قانون گفته این کار ممکنه.
سؤال ۲: اگه مستاجر به خاطر مشکلات مالی نتونه اجاره بده می تونه قرارداد را فسخ کنه؟
مشکلات مالی به تنهایی دلیل قانونی برای فسخ نیست. تو این حالت اگه اجاره را ندی ممکنه موجر بخواد خونه را تخلیه کنی. ولی اگه با موجر حرف بزنی و بتونی باهاش توافق کنی شاید بتونی قرارداد را فسخ کنی.
سؤال ۳: اگه موجر تعمیرات اساسی خونه را انجام نده مستاجر می تونه قرارداد را فسخ کنه؟
بله اگه تعمیرات اساسی لازم باشه و موجر انجامش نده طبق قانون می تونی درخواست فسخ کنی. ولی اول باید به موجر اطلاع بدی و یه مدت بهش وقت بدی که تعمیرات را انجام بده. اگه باز هم کاری نکرد می تونی به دادگاه بری و درخواست فسخ بدی.

پیشنهاد آخر

با توجه به اینکه این موضوع خیلی پیچیده ست و ممکنه تبعات سنگینی داشته باشه حتماً با یه وکیل متخصص تو امور ملکی مشورت کن. وکیل می تونه با بررسی قرارداد و شرایطت بهت بگه چه کار کنی که ضرر کمتری ببینی و اگه لازم شد تو دادگاه ازت دفاع کنه. اگه هم با موجر به اختلاف خوردی می تونی به شورای حل اختلاف یا دادگاه بری و از حق خودت دفاع کنی.

دکمه بازگشت به بالا