
رئیس جمهور آمریکا به دولت های خارجی هشدار داد که باید «پول زیادی» برای برداشتن تعرفه های گسترده بپردازند و این عوارض گمرکی را «دارو» توصیف کرد که باعث ریزش بیشتر بازارهای مالی جهانی در معاملات روز دوشنبه شد.
به گزارش ترندونی بازارهای سهام آسیایی به طور گسترده سقوط کردند و معاملات آتی بازار سهام آمریکا کاهشی گشایش یافت زیرا سرمایه گذاران نگران هستند که تعرفه های ترامپ ممکن است به قیمت های بالاتر تقاضای ضعیف تر و رکود اقتصادی جهانی منجر شود.
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا روز یکشنبه در هواپیمای ریاست جمهوری و در گفت وگو با خبرنگاران گفت: نگران زیان هایی نیست که تریلیون ها دلار از ارزش بازارهای سهام در سراسر جهان را از بین برده است. وی هنگام بازگشت از گلف آخر هفته در فلوریدا گفت: نمی خواهم چیزی از بین برود. اما گاهی اوقات برای رفع مشکل باید دارو مصرف کرد.
ترامپ گفت: در آخر هفته با رهبران اروپا و آسیا صحبت کرده است که امیدوارند او را متقاعد کنند تعرفه های گمرکی را که از هفته جاری اجرایی می شود تا ۵۰ درصد کاهش دهد. رئیس جمهور آمریکا گفت: آنها پای میز مذاکره می آیند. آنها می خواهند صحبت کنند اما هیچ صحبتی وجود ندارد مگر اینکه سالانه پول زیادی به ما بپردازند.
موج تعرفه های ترامپ که هفته گذشته اعلام شد با محکومیت رهبران کشورهای دیگر مواجه شد و اعمال عوارض تلافی جویانه از سوی چین را به دنبال داشت.
بیل آکمن مدیر صندوق میلیاردری که از نامزدی ترامپ برای ریاست جمهوری حمایت کرده بود خواستار توقف تعرفه ها برای جلوگیری از «جنگ هسته ای اقتصادی» شد. سرمایه گذاران و رهبران سیاسی به سختی در تلاش هستند تا دریابند آیا تعرفه های ترامپ بخشی از یک سیستم جدید دائمی است یا یک تاکتیک مذاکره برای کسب امتیاز از دیگر کشورها.
مشاوران اقتصادی ارشد ترامپ در برنامه های گفت وگوی صبح یکشنبه تلاش کردند تعرفه ها را به عنوان تغییر موقعیت هوشمندانه ایالات متحده در نظم تجارت جهانی نشان دهند. اسکات بسنت وزیر خزانه داری آمریکا گفت که از زمان اعلام چهارشنبه گذشته بیش از ۵۰ کشور مذاکره با ایالات متحده را آغاز کرده اند. هاوارد لوتنیک وزیر بازرگانی گفت که این تعرفه ها «برای روزها و هفته ها» پابرجا خواهند ماند.
ژاپن به عنوان یکی از نزدیک ترین متحدان واشنگتن در آسیا از جمله کشورهایی است که امیدوار به دستیابی به توافقی است. اما شیگرو ایشیبا نخست وزیر این کشور روز دوشنبه گفت که نتایج یک شبه مشخص نخواهد شد.
با این حال سرمایه گذاران منتظر نماندند. در حالیکه ایشیبا در پارلمان صحبت می کرد شاخص نیک کی ژاپن ۶.۶ درصد سقوط کرد و به پایین ترین حد خود در یک سال و نیم گذشته سقوط کرد و سهام بانک های این کشور که در زمره بزرگترین وام دهندگان جهان از نظر دارایی قرار دارند پیشتاز این سقوط بود. بانک های ژاپن تقریبا یک چهارم ارزش بازار خود را در سه روز معاملاتی گذشته از دست داده اند.
شاخص سهام کره جنوبی نیز پنج درصد نزول کرد. شاخص ام اس سی آی بازارهای سهام آسیا اقیانوسیه ۷.۸ درصد کاهش یافت و در مسیر ثبت بزرگترین کاهش روزانه از سال ۲۰۰۸ قرار گرفت.
سهام شرکت های بزرگ چینی نیز در شرایطی که بازار منتظر اقدامات محرک مالی بیشتر پکن بود سقوط کردند. شاخص بازار تایوان که روزهای پنجشنبه و جمعه تعطیل بود حدود ۱۰ درصد سقوط کرد.
در وال استریت شاخص اس اند پی ۵۰۰ در معاملات پرنوسان ۳.۵ درصد نزول کرد. معاملات نزدک ۴.۴ درصد کاهش یافتند و به ریزش حدود ۶ تریلیون دلاری هفته گذشته افزودند.
معاملات یورو استاکس ۵۰ به میزان ۴.۴ درصد کاهش یافت و همزمان معاملات اف تی اس ئی کاهش ۲.۲ درصدی و معاملات داکس آلمان افت ۴.۲ درصدی داشتند. به موازات ریزش گسترده بازارهای سهام در روز دوشنبه قیمت نفت هم به شدت کاهش یافت.
سرمایه گذاران پیش بینی می کنند که خطر فزاینده رکود می تواند منجر به کاهش نرخ بهره آمریکا در اوایل ماه مه شود.
«کوین هاست» مشاور اقتصادی کاخ سفید برای کاهش نگرانی ها مبنی بر اینکه تعرفه ها بخشی از استراتژی تحت فشار قرار دادن فدرال رزرو آمریکا برای کاهش نرخ های بهره است گفت: هیچ «اجبار سیاسی» برای بانک مرکزی وجود نخواهد داشت.
بر اساس گزارش رویترز اکنون دو بانک وال استریت جی پی مورگان و گلدمن ساکس ریسک رکود جهانی را به ترتیب ۶۰ و ۴۵ درصد می بینند. این عدم اطمینان چشم انداز را برای سیاست گذاران جهانی تیره کرده است.
بانک مرکزی نیوزلند اولین بانک مرکزی بزرگی است که پس از اعلام تعرفه های ترامپ تشکیل جلسه می دهد و قرار است روز سه شنبه نرخ های بهره را کاهش دهد. به گفته اقتصاددانان این کاهش نرخ بهره می تواند اولین کاهش از چندین کاهش امسال باشد.
انتهای پیام