مفهوم آرماتور بندی
اگر اخیراً از کنار ساختمان های تازه ساخت عبور کرده باشید، یقینا میلگرد های مختلفی را دیده اید که به شکل ستون یا المان های مختلف شبکه بندی شده اند. این شبکه از میلگرد ها را همان آرماتوربندی گویند.در واقع آرماتور بندی به فرآیندی گفته می شود که در آن میلگردها، متناسب با ساختار المان های مختلف برش و خم می شود.
سپس اتصال آن ها به همدیگر باعث میشود تا نوعی فضای شبکه ای برای قالب بندی و بتن ریزی فراهم شود.آرماتور بندی در بخش ها و قسمت های گوناگونی از بنا صورت می گیرد. ستون ها، کف، پی، پله، دیوارها و… جزو بخش هایی هستند که متناسب با نظر مهندس، برای آن ها آرماتور بندی انجام شده و به استحکام آن ها کمک می شود.
لازم به ذکر است که پروسه آرماتور بندی جزئیات و ویژگی های مختلفی دارد.برای مثال نوع میلگرد به کار رفته، فاصله بینی میلگرد ها، نحوه به کارگیری و… همگی جزو نکات مهمی است که باعث میشود تا پروسه آرماتور بندی تا حدودی پیچیده بوده و جنبه های مختلفی داشته باشد.با این اوصاف همگی آن ها در جهت افزایش استحکام پروژه بوده و می تواند منجر به مقاومت بیشتر بنا در برابر ضربات و آسیب های مختلف شود.
مزایا و اهمیت آرماتور بندی
قبل از این که بخواهیم به صفر تا صد آرماتور بندی بپردازیم، بهتر است ابتدا مزایا و اهمیت آن را درک کنید.بدون شک این موضوع میتواند دلیل نفوذ این شیوه از ساخت و ساز در طی دهه های گذشته را برای شما مشخص کند.در واقع باید عنوان کنیم بتن ها در حالت عادی مقاومتی کششی و فشاری بالایی ندارند.
به عبارت سادهتر این متریال در صورت قرارگیری در معرض فشارهای مختلف، دچار ترک و شکستگی میشود.همین عامل هم باعث شده تا نتواند انتخاب مناسبی برای ساختمان های مسکونی باشد؛ چرا که در اثر وزن طبقات بالایی یا فشارهای ناشی از زلزله، به سادگی خرد شده و ساختمان فرو می ریزد.
اما آرماتوربندی پروسه ای است که میتواند مانع از بروز چنین رخدادی شود.در واقع باید عنوان کنیم که میلگرد ها می توانند مقاومتی به مراتب بیشتر از بتن ها داشته باشند. به گونه ای که این محصولات می توانند در برابر خمش، فشارهای جانبی و موارد دیگر مقاومت بالایی از خود نشان می دهند.
همین مورد باعث شده تا استفاده از آرماتور بندی به همراه بتن ریزی، رواج زیادی برای افزایش مقاومت ساختمان داشته باشد.اگر اطلاعات دقیق تری در رابطه با میلگرد بستر نیاز دارید پیشنهاد می کنیم مقالات سایت را حتما مطالعه نمایید.
نکته قابل توجه دیگری که در رابطه با آرماتوربندی وجود دارد، افزایش مقاومت سازه در برابر خطرات دیگری نظیر رطوبت و آتش است.در واقع این محصولات می توانند به دلیل ساختار فیزیکی و شیمیایی خود، مانع از تاثیرگذاری بیشتر رطوبت بر روی بدنه سازه شوند.
از طرفی دیگر مقاومت کلی آن ها باعث حرکت کندتر آتش و در نتیجه مقاومت بیشتر سازه در برابر آتش سوزی می شود.موضوع دیگری که میزان استفاده از آرماتور بندی در سازه های جدید را افزایش داده، اجرای ارزان و سریع آن است.در واقع انجام این پروسه در مقایسه با روش های دیگر ایمن سازی، به مراتب ارزان تر است.
به گونه ای که هزینه های آن در مقابل زیان های احتمالی، به مراتب بیشتر است.جلوگیری از انحراف ساختمان یکی دیگر از مزیت های قابل توجه آرماتوربندی است.در حقیقت اغلب بناهای سنتی به دلیل مشکلاتی نظیر ترک یا خیز های مختلف، دچار انحراف میشود که می تواند سلامت آن ها را تهدید کند.
پیش از اینکه شما عملیات بتن ریزی را در ساختمان انجام دهید باید به خوبی در مورد نکاتی که مربوط به آموزش آرماتوربندی و قالب بندی می باشد اطلاعات خود را افزایش دهید. ضوابطی که مربوط به عملیات بتن ریزی است را شما باید به صورت اصولی انجام دهید.
آرماتوربندی و قالب بندی را به عنوان مرحله پیشین بتن ریزی نیاز است بر اساس استانداردهای مشخص شده ای انجام دهید. یکی از مهمترین نکاتی که شما نیاز است زمان آرماتوربندی و بتن ریزی ساختمان به آن دقت داشته باشید استفاده کردن از بهترین می باشد.
زمان آموزش آرماتوربندی و قالب بندی به شما تجهیزات متنوعی را معرفی می کنند که از آنها برای استحکام بتن استفاده کنید. به طور کلی باید بدانید که قالب بندی و آرماتوربندی پایه بتن را مستحکم می سازد. اما وسیله های دیگری هم در این بین باید برای استحکام بتن به کار برده شوند که شما باید آنها را به کار بگیرید.
یکی از بهترین تجهیزاتی است که شما می توانید برای مستحکم سازی بتن خود مورد استفاده قرار دهید. یکی از بهترین هایی می باشد که کاربرد بسیار زیادی دارد. برخی از مهمترین نکاتی که مربوط به آموزش قالب بندی و آرماتوربندی می باشد را در ادامه معرفی می کنیم تا اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید.
نکاتی مربوط به آموزش آرماتوربندی و قالب بندی
برخی از نکات بسیار مهمی که مربوط به آموزش آرماتوربندی و قالب بندی می باشد و شما باید در مورد آن اطلاعات کافی داشته باشید عبارت است از :
- اگر می خواهید که بتن ریزی را روی زمین انجام دهید باید دقت داشته باشید که سطح زمین عاری از هر نوع مواد زاید باشد. آن دسته از زمین هایی که تمیز نیستند به درستی قالب ریزی نمی شوند و شرایط رطوبتی آنها اجازه نمی دهد که بتن شکل مستحکمی به دست آورد. این مسئله که روی زمین آب نباشد اهمیت بسیار زیادی دارد و شما باید به خوبی این مسئله مهم را در نظر داشته باشید. عاری از آب اضافی بودن فضای بتن ریزی یکی از مهمترین نکاتی است که شما باید به خوبی پیش از قالب بندی و آرماتوربندی به آن دقت داشته باشید.
- ابعاد هر یک از قالب هایی که شما برای بتن ریزی انتخاب می کنید باید بر اساس استانداردهای مشخص شده باشد. نقشه های اجرایی هر یک از ساختمان ها را به خوبی مورد بررسی قرار دهید و سپس بر اساس مجاز بودن هر یک از قالب ها آنها را به کار بگیرید.
- قالب ها باید به بهترین نحو ممکن در جای خود نصب شوند. برخی از افراد شاید بخواهند به زور قالب ها را در جای خود جای دهند که این کار بسیار خطرناک می باشد. هیچ نوع لغزشی در قالب ها نباید مشاهده شود. به همین دلیل شما باید به خوبی از مهار بودن قالب ها اطمینان خاطر به دست آورید و سپس آنها را روی ساختمان نصب کنید.
- تمیز بودن قالب ها یکی از دیگر نکات بسیار مهمی است که شما باید به خوبی زمانآرماتوربندی و قالب بندی به آن دقت داشته باشید. اینکه درون قالب ها هیچ نوع مواد زیادی وجود نداشته باشد اهمیت بسیار زیادی دارد. خرده چوب، برف، گل و لای و …. درون قالب ها به هیچ عنوان نباید وجود داشته باشد، چرا که در این صورت بتن ریزی بر اساس استانداردهای مناسب انجام نمی شود.
- برای اینکه از چسبندگی بتن به درون قالب جلوگیری نمایید و همچنین آب بتن به وسیله قالب جذب نشود باید سطح قالب را به بهترین نحو ممکن روغنکاری نمایید. روغنی که شما برای روغنکاری قالب ها مورد استفاده قرار می دهید باید مناسب این کار باشد. در واقع شما هر روغنی را نمی توانید برای روغنکاری مورد استفاده قرار دهید.
- وضعیت میلگردها را پیش از نصب کردن روی آرماتور باید به خوبی مورد بررسی قرار دهید. اینکه خوردگی درون بتن وجود نداشته باشد اهمیت بسیار زیادی دارد و شما باید به خوبی این مسئله را زمان آرماتوربندی در نظر داشته باشید. زمانی که میلگردها دچار زنگ زدگی شده باشند مقاومت ساختمان را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهند و کارایی لازم را از خود نشان نمی دهند.
- فاصله زمانی بتن ریزی را در قالب بندی و آرماتوربندی باید به خوبی حفظ کنید. اینکه هر فاصله چندین ساعت می باشد را باید رعایت کنید تا کارایی مناسبی از بتن ریزی به دست آورید.
- میلگردهای درون آرماتور را باید به وسیله ای مانند اسپیسر روی بتن قرار دهید. فاصله میله ها باید بر اساس استانداردهای مشخص شده باشد. آن دسته از میله ها که فاصله زیادی دارند استاندارد نیستند و مقاومت ساختمان را کاهش می دهند.
- تمامی وسیله هایی که برای بتن ریزی و قالب بندی وجود دارد را باید آماده کنید و با استفاده از آنها قالب بندی و آرماتوربندی را انجام دهید.