سید محمد صادق الحسینی درباره تحولات نرخ ارز در ماه های آینده به باشگاه ترندونی گفت: نرخ ارز به دو عامل اصلی بستگی دارد. مانند هر محصول دیگری. یک عامل عرضه دلار و عامل دیگر تقاضای دلار است. تأمین دلار در حال حاضر به بازگشت یا عدم بازگشت ایالات متحده به برجام بستگی دارد ، به این معنی که در صورت بازگشت ایالات متحده به برجام ، حدود 100 میلیارد دلار. 1400 دلار در سال. تلاش برای دولت و بانک مرکزی ایران 30 میلیارد دلار پول نفت و 70 میلیارد دلار دارایی مسدود شده. اگر ایالات متحده به برجام برنگردد ، این 100 میلیارد دلار به کشور بر نمی گردد و ما ارز حاصل از صادرات غیرنفتی را خواهیم داشت. همان 40-50 میلیارد. دلار آمریکا اکنون داریم.
وی افزود: از سوی دیگر ، تقاضای ارز در ایران در شرایط فعلی به سخت ترین نقطه خود رسیده است ، 35-40 میلیارد دلار دیگر در قلب تقاضای ارز قرار دارد. ما یک سال داریم که تقاضای ارز به بیش از 70 ، 80 میلیارد دلار رسیده است. بنابراین ، تقاضای ارز کمترین است.
این اقتصاددان تصریح کرد: در حال حاضر به طور طبیعی عامل اصلی در شکل گیری نرخ ارز ، تهیه ارز بوده و عرضه ارز نیز تابعی از برجام است.
صادق الحسینی ادامه داد: پیش بینی ما توسط اقتصاددانان انجام شد و ما این بود که با بازگشت آمریکا به برجام ، قیمت ارز سقوط می کند و به زیر آستانه 20 هزار تومانی می رسد و 15 هزار تومان نیز دیده می شود. من خودم در ماه های نوامبر و دسامبر که نرخ ارز به مرز 30،000 تومان رسید و به شدت افزایش یافت ، مقاله ای نوشتم که نرخ ارز در حال سقوط است و محدوده واقعی ارز 20،000 – 24،000 تومان است و به این نرخ ها می رسد. بنابراین ، افزایش نرخ ارز غیر معمول است. در آن زمان ، من اعتقاد داشتم که ایالات متحده بیشتر از بازگشت آمریکا به برجام به برجام بازمی گردد ، بنابراین من فکر می کردم که نرخ ارز پایین تر خواهد بود ، زیرا اگر ایالات متحده به برجام برگردد ، 100 میلیارد دلار درآمد حاصل می شود. 1400 درآمد ارزی.
وی گفت: در آن زمان قیمت ارز به زیر 30 هزار جلد رسید و در هرات به 20 هزار جلد رسید ، اما نمی تواند از 20 هزار جلد کمتر باشد زیرا توافق نامه های ایران و ایالات متحده در مورد جنوب مسدود شده مانع پول کره شد. . خوراکی و غیر قابل تصور. این باعث شد نرخ ارز زیر این محدوده نباشد.
وی با اشاره به وضعیت اقتصاد گفت: “اگر برجام امضا شود ، این فروش 30 میلیارد دلاری نفت است.” همچنین توجه داشته باشید که در طول سه 1400 متر اول. ماه ها حدود 2 میلیون بشکه نفت فروختیم و این نشان می دهد که مسئله فروش نفت ایران در جایی حل شده و از سال 1399 اختلافات جدی ایجاد شده است.
صادق الحسینی افزود: در دوره سال 1399 نمی توانستیم ماهیانه 300 هزار بشکه نفت بفروشیم ، اما این یک واقعیت است که ارز آن به کشور برنگشت.
اگر بریم اتفاق بیفتد چه اتفاقی می افتد؟
وی گفت: “اگر برجام اتفاق بیفتد ، همانطور که گفتم 100 میلیارد دلار ارز وارد کشور می شود.” برخی فکر می کنند آقای روحانی ، همتی ، رییسی ، احمدی نژاد و دیگران است. با توجه به این که دلار نفت وقتی وارد اقتصاد کشور می شود ، می توانند ارز را کنترل کرده و از سقوط ارز جلوگیری کنند. اما اینطور نیست به دلیل تسلط سیاست مالی در سیاست ارز.
این اقتصاددان تصریح کرد: وقتی ارز نفت به دست دولت می رسد و بودجه خود را خرج می کند ، ارزی که نمی تواند هزینه کند ، باید ارز را به بانک مرکزی بدهد و ریال بگیرد. این دقیقاً مکانیسم چاپ پول است ، یعنی بانک مرکزی پول را چاپ می کند و به دولت می دهد و دولت این پول را خرج می کند. این پول همچنین پایه پولی را افزایش می دهد و نقدینگی اقتصاد را به طور کلی افزایش می دهد.
صادق الحسینی خاطرنشان کرد: این دلیل تورم دو رقمی ما طی 40 سال گذشته است. اگر این را درک کنیم و کار درستی انجام دهیم ، تورم 5 درصدی نیز در ایران وجود دارد. این طور نیست که سیاستگذار ما چنین چیزی را نمی خواهد و سیاستمداران هم نمی خواهند ، زیرا نفت در بودجه است و ما باید نفت را از آن خارج کنیم.
وی تأکید کرد که اگر برجام امضا شود ، دولت در سال 1400. 70 میلیارد دلار در اختیار بانک مرکزی قرار می دهد. این 70 میلیارد دلار که بعضی از آنها قبلاً هزینه شده باعث تورم و افزایش پایه پولی خواهد شد. اکنون بانک مرکزی باید چه کاری انجام دهد؟ بانک مرکزی دو گزینه دارد. یا نباید اجازه دهد دلار سقوط کند و کاهش نیابد و تورم 60 ، 70 درصدی را به اقتصاد وارد کند ، یا باید کاهش یابد و نرخ ارز کاهش یابد و ریال مردم را جمع کند.
این اقتصاددان افزود: “این کاهش نرخ ارز نیست که تورم را کاهش می دهد ، بلکه انباشت ریال از فروش دلار است که نرخ ارز را کاهش می دهد. وقتی بانک مرکزی ارز را در بازار می فروشد.
صادق الحسینی گفت: تقریباً هر بانک مرکزی در ایران راه دوم را انتخاب کرده است. در همین حال ، کاهش نرخ ارز صنعت ، تولید داخلی و اشتغال را از بین می برد و اقتصاد ایران را به یک اقتصاد کاملاً مصرف کننده تبدیل می کند.
او تاکید کرد. مدل های ما نشان می دهد که در صورت تکمیل برجام ، دلار به زیر 20 هزار تومان سقوط می کند و حتی 15 هزار تومان را می بیند.
بدون باریام چه اتفاقی می افتد؟
این اقتصاددان درباره وضعیت بازار ارز در صورت عدم تکمیل برجام گفت: اگر برجام اتفاق نیفتد 100 میلیارد دلار وارد اقتصاد ایران نمی شود و دلار در محدوده واقعی قیمت خواهد بود.
صادق الحسینی افزود: محاسبات ما نشان می دهد که در حال حاضر قیمت واقعی ارز بین 22 هزار تا 500 جلد تا 26 هزار تا 500 جلد است.
وی با بیان اینکه استراتژی صحیح 6 ماه گذشته نقدینگی بوده است ، گفت: استراتژی نقدی بودن مزایای زیادی داشته است ، همانطور که دلار از 30،000 به 21،000 رسیده است.
این اقتصاددان گفت: “جامعه و تحلیلگران ایران گفته اند که بوریام اتفاق می افتد. من هنوز هم می گویم که بریم اتفاق خواهد افتاد ، اما سوال این است که چه زمانی این اتفاق خواهد افتاد. مذاکرات اکنون آنقدر طولانی است که به نظر می رسد تا پایان دولت آقای روحانی عملاً غیرممکن است ، اما هنوز منتظر است که این اتفاق بیفتد.
سیاست سرمایه گذاری صحیح چیست؟
وی گفت: “از طرف دیگر ، تغییر دولت و انتخاب آقای رییسی و تیم جدید با سیاست خارجی متفاوت خطرات جدیدی ایجاد کرده است که هیچ کس نمی تواند پیش بینی کند. من که می گفتم شانس برجام در سه ماهه اول سال 80 درصد است ، اکنون می گویم با تمام اخباری که در رسانه های خارجی می بینم ، شانس برجام به طور چشمگیری از 80 درصد به کمتر از 50 درصد کاهش یافته است. احتمال عدم برجام بیش از 50٪ است.
وی گفت: “این جایگزین استراتژی سرمایه گذاری خواهد شد که تاکنون به صورت نقدی بوده است.” اطلاعات ما در مورد این شوک های اقتصادی نامشخص و بی شمار در ایران کم است. بنابراین ، در این فضای مبهم ، با توجه به اینکه برجام اتفاق نیفتاد ، استراتژی بهینه تبدیل بخشی از پول نقد به دارایی های دلار و طلا خواهد بود. مانند سهام شرکت های بورسی با دارایی های دلاری.
صادق الحسینی خاطرنشان کرد: بر این اساس ، اگر فکر می کنید برجام اتفاق نمی افتد ، باید به دارایی های دلار بروید و سهام دلار و شرکت های صادراتی سهام بسیار خوبی هستند و اگر فکر می کنید برجام خواهد بود ، پول نقد استراتژی هنوز درست است ، استراتژی بهینه. این استراتژی منتقد بودن نیست. استراتژی بهینه حرکت در مسیری است که پول نقد به دارایی دیگری تبدیل شود.