خبرگزاری آنلاین – گروه استان ها: یکی از خطراتی که محیط زیست بسیاری از کشورهای جهان را تهدید می کند چالش کم آبی است؛ موضوعی که در کنار تغییرات اقلیمی شرایط را برای زندگی سالم سخت و دشوار کرده است؛ در حقیقت ما در جهانی زندگی می کنیم که با کمبود آب شیرین روبروست.
یکی از سرزمین هایی که استعداد پذیرش بحران آب را دارد ایران است؛ بیش از ۹۰ درصد از اقلیم ایران خشک و نیمه خشک که همین موضوع مدیریت صحیح منابع آب را طلب می کند.
کاهش بارندگی های لرستان
بهروز مرادپور مدیرکل هواشناسی لرستان در گفت وگو با خبرنگار آنلاین اظهار داشت: به طورکلی از ابتدای سال زراعی جاری یعنی از آغاز مهرماه ۱۴۰۳ تا به امروز متوسط بارش در سطح استان ۶۴ میلی متر بوده این عدد به شکل نقطه ای ثبت شده است.
وی با بیان اینکه این میزان نسبت به آمار سال گذشته و همچنین آمار بلندمدت متأسفانه کاهش یافته است عنوان کرد: در این راستا نسبت به سال گذشته ۱۳ درصد و نسبت به بلندمدت هم ۵۶ درصد کاهش بارندگی را داشته ایم.
مدیرکل هواشناسی لرستان در ادامه سخنان خود با بیان اینکه مجموع بارندگی نقطه ای در مرکز استان تا این لحظه ۴۶ میلی متر بوده است گفت: همچنین میزان بارش های نقطه ای در بروجرد ۳۶ میلی متر کوهدشت ۴۰ میلی متر الیگودرز ۶۷ میلی متر پلدختر ۲۷ میلی متر دورود ۷۹ میلی متر الشتر ۴۵ میلی متر نورآباد ۷۵ میلی متر ازنا ۶۵ میلی متر رومشکان ۴۴ میلی متر چگنی ۳۴ میلی متر «ایمان آباد» ۴۹ میلی متر «سیلاخور» ۴۶ میلی متر سپیددشت ۱۱۸ میلی متر «ریمله» ۵۰ میلی متر و «شول آباد» ۱۹۴ میلی متر بوده است.
بارش های زمستان نرمال است
مرادپور بیان داشت: متوسط بارندگی در استان از ابتدای سال زراعی تا امروز ۶۴ میلی متر بوده این عدد در مدت مشابه سال قبل ۷۳ میلی متر و بلندمدت هم ۱۴۴ میلی متر بوده است.
وی در ادامه سخنان با بیان اینکه اگر اعتماد به مدل های هواشناسی داشته باشیم که البته مدل های هواشناسی بیشتر وقتی که تبدیل به پیش بینی های بلندمدت یعنی ماهانه و فصلی می شوند احتمال صحت آنها ۶۰ درصد است گفت: با همین احتمال ۶۰ درصد الگوها نشان می دهند که بارش در زمستان نرمال است حالا احتمال دارد که در بازه های زمانی با کاستی بارش در زمستان مواجه باشیم اما نظر مقدار در محدوده نرمال یا کمتر از نرمال هستیم.
منابع آبی که به دریاچه سدهای دز و کرخه می رود
داریوش حسن نژاد مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان نیز دراین رابطه در گفت وگو با خبرنگار آنلاین اظهار داشت: استان لرستان در حوزه آبریز درجه دو رودخانه های کرخه و کارون بزرگ واقع شده است که ۵۹ درصد مساحت استان در حوضه کرخه و مابقی حدود ۴۱ درصد در حوزه کارون بزرگ قرار گرفته است.
وی گفت: همچنین حدود ۹۴ کیلومترمربع از مساحت استان در حوضه فلات مرکزی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان ادامه داد: متوسط بارش های استان در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ بر اساس آمار سازمان هواشناسی کشور حدود ۵۳۷.۴ میلی متر بوده که نسبت به سال آبی گذشته با ۵۱۷ میلی متر حدود چهار درصد افزایش و نسبت به متوسط دوره آماری با ۵۸۹ میلی متر حدود ۹ درصد کاهش داشته است.
حسن نژاد در ادامه سخنان خود عنوان کرد: شبکه رودخانه ای استان با بیش از ۱۳۰ رودخانه دائمی و فصلی به طول حدود ۹ هزار کیلومتر شامل چهار رودخانه اصلی به نام های «سیمره» «کشکان» «سزار» و «بختیاری» به طول حدود هزار و ۵۰۰ کیلومتر و مابقی شامل سرشاخه های دائمی و فصلی مهم رودخانه های اصلی به طول حدود هفت هزار و ۵۰۰ کیلومتر در دو حوضه کارون بزرگ و کرخه یکی از غنی ترین شبکه آب های روان کشور است که پس از کسر مصارف مابقی به دریاچه سدهای دز و کرخه وارد می شود.
کاهش سطح آب های زیرزمینی
وی گفت: متوسط بلندمدت حجم آب خروجی استان که به وسیله ایستگاه های هیدرومتری بر روی رودخانه های دز و کرخه احداث شده اند حدود ۱۲.۵ میلیارد مترمکعب است که معادل ۱۲ درصد آب های جاری کشور است. از این مقدار حدود ۷.۵ میلیارد مترمکعب مربوطه حوضه کارون بزرگ و حدود پنج میلیارد مترمکعب مربوط به حوضه کرخه است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان تصریح کرد: متوسط بلندمدت حجم آب تولیدی استان حدود هشت میلیارد مترمکعب است که معادل هشت درصد کل آب های جاری کشور است از این مقدار حدود پنج میلیارد مترمکعب مربوطه حوضه کارون بزرگ و حدود سه میلیارد مترمکعب مربوط به حوضه کرخه است.
حسن نژاد در ادامه بیان داشت: متوسط دبی اندازه گیری شده رودخانه های استان در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته حدود ۲۱ درصد افزایش و نسبت به متوسط طول دوره آماری حدود ۴۹ درصد کاهش داشته اند.
وی با اشاره به وضعیت آب های زیرزمینی استان بر اساس آمار بلندمدت منتهی به سال ۱۴۰۳-۱۴۰۲ گفت: سطح آب های زیرزمینی استان در بلندمدت منتهی به سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ به طور متوسط حدود ۵.۵ متر افت و کسری مخزن حدود ۵۰۳.۵ میلیون مترمکعب داشته است که معادل افت سالانه حدود ۰.۲ متر (۱۹ سانتی متر) و کسری مخزن حدود ۱۷ میلیون مترمکعب است که نشان دهنده روند کاهشی منابع آب زیرزمینی در استان است.
کاهش دبی چشمه ها
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان افزود: بیشترین افت سطح آب زیرزمینی در بلندمدت مربوط به محدوده های مطالعاتی کوهدشت ازنا و الیگودرز به ترتیب حدود ۲۰.۵ متر و ۱۰.۱ متر بوده که معادل ۱۱۱.۷ و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است.
حسن نژاد در ادامه سخنان خود با اشاره به تغییرات چشمه های انتخابی سطح استان گفت: بر اساس آماربرداری دوره سوم منابع انتخابی شبکه بهینه سنجش آب زیرزمینی توسط ۱۰ هزار و ۲۲۱ دهنه چشمه با خروجی سالانه حدود ۹۰۲ میلیون مترمکعب و هزار و ۶۶۳ رشته قنات با خروجی سالانه حدود ۸۰ میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی در سال تخلیه می شود.
وی گفت: میانگین دبی چشمه های انتخابی استان در سال آبی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ حدود ۲۲۷ لیتر بر ثانیه بوده که نسبت به سال گذشته با ۲۱۵ لیتر بر ثانیه حدود پنج درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه بلندمدت با ۳۳۰ لیتر بر ثانیه حدود ۳۱ درصد کاهش داشته است.