در گفت و گو با آنا مطرح شد؛
کارگردان عراقی مستند «عموبابا» از چگونگی ساخت این اثر ورزشی و اهمیت آن برای جوانان عراقی گفت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری آنا یکی از مستند های بلندی که در بخش بین الملل هجدهمین جشنوارهفیلم مستند ایران «سینما حقیقت» به نمایش درآمد مستند «عموبابا» به کارگردانی «محمد خلیل» از کشور عراق بود؛ که زندگی و فعالیت های «عموبابا» چهره فقید و نامدار فوتبال این کشور را روایت می کرد.
در همین ارتباط کارگردان این اثر در گفت و گو با خبرنگار آنا عنوان کرد: «امانوئل باباداود» معروف به «عموبابا» چهره محبوب و اسطوره ای فوتبال کشور من است که در قامت سرمربی بین سال های ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۷ در دوره های مختلف به عنوان سرمربی تیم ملی عراق انتخاب شد و افتخارات زیادی را این تیم به دست آورد. او در دوران بازی از گلزنان مطرح فوتبال عراق در اواخر سال های دهه ۵۰ و سال های ۶۰ میلادی بود. عموبابا که اولین گل عراق در تاریخ جام ملت های آسیا را نیز به ثمر رسانده در سال ۱۹۶۵ از فوتبال خداحافظی کرد و بلافاصله به مربیگری روی آورد؛ جایی که توانست موفقیت های بیشتری نسبت به دوران حضور در زمین به دست بیاورد.
از اسطوره فوتبال عراق چه می دانیم؟
محمد خلیل اظهار کرد: قهرمانی در بازی های آسیایی ۱۹۸۲ دهلی نو راهیابی به جام جهانی ۱۹۸۶(تنها حضور عراق در تاریخ جام جهانی) کسب سه مقام قهرمانی در جام خلیج فارس برای تیم ملی عراق در سال های ۱۹۷۹ ۱۹۸۴ و ۱۹۸۸ مقام چهارم جام ملت های آسیا در سال ۱۹۷۸ قهرمانی در جام ملت های عرب در سال ۱۹۸۸ از جمله این افتخارات بود که او را به چهره ای محبوب در بین جوانان و فوتبالدوستان عراقی تبدیل کرد.
وی افزود: فراتر از زمین سبز فوتبال محبوبیت عموبابا در بین مردم به خاطر اعتراض به سیاست های مداخله جویانه و بی رحمانه «عُدی» پسر «صدام حسین» در جایگاه رئیس فدراسیون فو تبال عراق و حمایت از بازیکنان تیم ملی بود. مواضعی که به خاطر آن ها چند بار نیز به زندان افتاد و در نهایت به خاطر در امان ماندن از تهدید های دیکتاتور عراق و پسرش از عراق خارج شد.
این فیلمساز ساکن عراق که به خاطر سال ها حضور در ایران در دوران کودکی و نوجوانی به زبان فارسی نیز مسلط است عنوان کرد: دو نسل از فوتبالیست های عراقی در سال های دهه هفتاد تا ۹۰ میلادی از شاگردان عموبابا بودند. عموبابا علاوه بر عراق در بین کشور های عربی وآسیایی نیز یک چهره فوتبالی معروف بود. همان گونه که شخصیت های ورزشی مثل تختی و پرویز دهداری در ایران محبوبیت دارند و درباره آنها فیلم مستند و داستانی تهیه شده در عراق هم «عموبابا» یک چهره ورزش محبوب است که ظرفیت پرداختن در این قالب ها را دارد. معتقدم که فیلم های مستند ورزشی زبان مشترک بین ملت ها است و برای همه جذابیت دارد.
روایتی از برخورد تحقیرآمیز پسر صدام با «عمو بابا»
وی عنوان کرد: «عموبابا» او زندگی پرفراز و نشیبی داشت. در کنار این سوابق ورزشی شخصیتی مقتدر و در عین حال مهربان داشت که وقتی با لحن صمیمی و همراه با یک لکنت جزئی او همراه می شد او را به چهره ای دوست داشتنی تبدیل می کرد. این مربی فقید چیزی حدود نیم قرن چهره اول فوتبال عراق بود و هموطنان من خاطرات زیادی با موفقیت ها او داشتند. عموبابا برای کودکان محروم یک مدرسه فوتبال در بغداد تأسیس کرد که هنوز هم با اسم خودش در حال فعالیت هست و در این سال ها بازیکنان ملی پوش زیادی را تربیت کرده است.
محمد خلیل گفت: من علاقه زیادی به فوتبال دارم؛ احساس کردم اگر درباره این چهره تأثیرگذار و کار هایی که در دوران خفقان رژیم بعث انجام داد کاری نکنیم به تدریج فراموش خواهد شد و یا چهره ای دیگر از او و زمانه اش برای جوانان عراقی به نمایش می گذارند. مثلاً وقتی که پسر نوجوان من فیلم را دید با تعجب می پرسید آیا واقعاً پسر صدام دستور می داد بازیکنان تیم ملی را زندانی و شکنجه کنند؟ برای این نسل باور این مسائل سخت است اما آنهایی که سن وسالی دارند این جنایات و اقدامات مخرب خاندان صدام را فراموش نمی کنند. آنها فراموش نمی کنند که پس از بازگشت تیم ملی فوتبال عراق از بازی های المپیک ۱۹۸۸ سئول به خاطر شکست از تیم قدرتمندی مثل ایتالیا تعدادی از بازیکنان این تیم بازداشت شدند. نیرو های «عُدی» عموبابا را از همان فرودگاه به بازداشتگاه می برند و بعد از یک هفته برخورد توهین آمیز و کتک زدن او را آزاد می کنند.
وی افزود: اینها حقایق تلخی است که در این مستند به آنها اشاره شده؛ من شاهد بودم که وقتی فیلم را در برخی سینما در عراق پخش کردیم برخی تماشگران اشک می ریختند و خاطره آن روز ها برایشان زنده شد. خیلی ها از جمله جوانان عراقی این موضوع را نمی دانند و به اصطلاح فکرمی کنند «همه چیز گل و بلبل بوده» است.
یک مستند آگاهی بخش برای جامعه و جوانان عراق
این فیلمساز عراقی گفت: ما یک عبارتی به زبان عراقی داریم تحت عنوان «جیلُ الطَیبین» که معادل فارسی آن شاید «روزگار زیبا» یا «دوران آدم های خوب» باشد. متأسفانه برخی با فراموش کردن این وقایع تاریخی از آن دوران با این عنوان یاد می کنند و می گویند بله خدابیامرزد صدام را چه دوران خوبی بود! ارزانی و امنیت داشتیم (با خنده). برای همین باید آن وضعیت و فشار هایی که به مردم عراق و شخصیت هایی مثل عموبابا می آمد را مدام یادآوری کنیم. یک ویژگی مهم این مستند روشنگری و آگاهی بخشی به جوانان عراقی است.
وی افزود: «عموبابا» در سال ۲۰۰۹ (خرداد ۱۳۸۸) فوت کرد و طبیعتا دسترسی به او امکان پذیر نبود. من یک بار در ۲۱ سال پیش دیدار وگفتگویی با او داشتم اما هیچ وقت فکر نمی کردم که شرایط به گونه ای پیش برود که فیلم مستند او را بسازم.
محمد خلیل عنوان کرد: مستند «عموبابا» پیش از جشنواره «سینما حقیقت» درجشنواره معتبر فیلم های ورزشی میلان هم شرکت کرده بود. تولید این مستندحدود یک سال و نیم زمان برد. حدود هفت ساعت گفتگوی تصویری و صوتی از عموبابا جمع آوری کردم که خیلی مفید بود.
این مستندساز گفت: دسترسی به تصاویر آرشیوی در عراق بسیار سخت بود و متأسفانه فدراسیون فوتبال عراق نیز همکاری مناسبی در این زمینه نداشت. می دانید که در جریان حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ و آشوب های پس از آن بخش عمده ای از این آرشیو ها در تلویزیون ملی عراق و نهاد های فرهنگی غارت شد و از بین رفت. من منابع موردنیاز خودم را از جا های مختلف خریداری کردم. تعدادی از دوستان و پیشکسوتان فوتبال عراق و هیمنطور شاگردان عموبابا درتیم ملی مثل کریم صدام حبیب جعفر راضی شنیشل و… جلوی دوربین ما نشستند و اطلاعات خوبی را درباره او ارائه دادند.
وی افزود: من پیش از این کار مستند های کوتاه و بلند زیادی ساخته ام. یکی از شاخص ترین آنها «سائق التوک توک» بود. این فیلم درباره یک مجروح جنگی است که یک «توک توک» (گاری کوچک چرخدار) خریده و با آن کار می کند. حدود ۱۸ سال پیش هم مستند «غریب ری» را با محوریت زندگی حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) ساختم. فیلم مستندی هم درباره کتابخانه ملی ایران ساخته ام که برای خودم جذاب است.
این فیلمساز عراقی با ابراز خرسندی از حضور در جشنواره سینما حقیقت که از هجدهم تا بیست و پنجم آذرماه امسال در تهران برگزار شد عنوان کرد: کار بعدی من هم سوژه ای فوتبالی دارد و درباره قهرمانی شگفت انگیز تیم ملی عراق در جام ملت های آسیا در سال ۲۰۰۷ است؛ زمانی که مردم عراق خسته و زخمی از اشغال و جنگ های داخلی و بمبگذاری های خونین در آن ایام توانستند طعم شیرین قهرمانی در آسیا را بچشند.