با قطع این سیگنال، دنیا نابود می شود؟ / پیام مرموزی که ۴۰ سال بی وقفه از روسیه پخش می شود

با قطع این سیگنال، دنیا نابود می‌شود؟ / پیام مرموزی که ۴۰ سال بی‌وقفه از روسیه پخش می‌شود

به گزارش ترندونی ایستگاه رادیویی مرموز «بازر» از سال ۱۹۸۲ روی فرکانس ۴۶۲۵ کیلوهرتز فعالیت دارد و پیام هایی عجیب و رمزآلود پخش می کند. پیام های این ایستگاه شامل مجموعه ای از اعداد کلمات بی معنی و گاهی اسامی روسی مانند «Ya UVB-76, Ya UVB-76. 180 08 BROMAL 74 27 99 14. Boris, Roman, Olga, Mikhail, Anna, Larisa» است.

به نقل از یورونیوز هرچند فروپاشی شوروی در دهه ۱۹۹۰ میلادی بسیاری از پروژه های آن دوران را متوقف کرد اما این ایستگاه همچنان به کار خود ادامه می دهد و محل پخش آن میان مسکو و سن پترزبورگ تخمین زده می شود. برخی معتقدند این ایستگاه که حالا نام آن به «MDZhB» تغییر پیدا کرده بخشی از سیستم ارتباطی سری نظامی شوروی بوده که پیام های رمزگذاری شده را ارسال می کرده است.

جف هاون متخصص امنیت در مدرسه اقتصاد لندن در گفت وگو با شبکه فرانسه ۲۴ ادامه فعالیت «UVB-۷۶» را به شبکه ای از «ایستگاه های اعداد» مرتبط می داند که در دوران جنگ سرد توسط سرویس های اطلاعاتی شوروی برای ارسال پیام های رمزنگاری شده به کار می رفتند.

ایستگاه اعداد به ایستگاه های رادیویی موج کوتاهی گفته می شود که در آن ها معمولا یک نفر در حال خواندن یک سری اعداد است که می توان آن ها را پس از کدگشایی به یک پیام معنادار تبدیل کرد.

آیا این ایستگاه کارکرد نظامی دارد؟

بررسی های فنی نشان می دهد که ایستگاه رادیویی احتمالا با اهداف نظامی طراحی شده است. به گزارش وب سایت «Priyom» این ایستگاه توسط دو مرکز ارتباطی نظامی روسیه در منطقه سوداک مدیریت می شود. «UVB-۷۶» از یک فرستنده اصلی با توان ۲۰ کیلووات و یک فرستنده پشتیبان با توان ۵ کیلووات بهره می برد که امکان ارسال پیام به فواصل بسیار طولانی را فراهم می کند.

همچنین استفاده از امواج کوتاه که قابلیت بازتاب از لایه یونوسفر را دارند نشانه ای دیگر از کارکرد نظامی این ایستگاه است.

هاون می گوید: «این ایستگاه ها پیام هایی یک طرفه ارسال می کنند که تنها با ابزار رمزگشایی مخصوص قابل فهم هستند. این نوع ارتباطات برای ماموران مخفی در حال ماموریت بسیار مناسبند.»

از سوی دیگر برخی معتقدند که این ایستگاه صرفا یک ابزار آموزشی برای اپراتورهای اطلاعاتی الکترونیکی یا سیستمی برای ارتباطات پشتیبان است. اما ماریس گلدمنیس مدیر وب سایت «Numbers-Stations» با اطمینان می گوید که این ایستگاه رادیویی برای آموزش جاسوسان تازه کار طراحی شده و گاهی دستورات خاصی را به ارتش ارسال می کند.

در میان فرضیه های ترسناک برخی معتقدند که ایستگاه «UVB-۷۶» ممکن است بخشی از سیستم موسوم به «دست مرده» باشد؛ فناوری ای که در دوران شوروی طراحی شده و گفته می شود قادر است در صورت قطع سیگنال یک حمله هسته ای را به طور خودکار فعال کند. کوین لیمونیه پژوهشگر فرانسوی در گفت وگویی با نوول آبزر توضیح داده است: «صدای وزوز UVB-۷۶ احتمالا یک سیگنال هشدار است و اگر متوقف شود ممکن است زنجیره ای از پاسخ های هسته ای فعال شود.» و اگر چنین سیستمی وجود داشته باشد ما احتمالا پیش از آگاهی از آن نابود خواهیم شد.

در سال ۲۰۱۰ زمانی که این ایستگاه برای مدتی فعالیت خود را متوقف کرد و سپس با پیام هایی غیرمعمول به کار خود ادامه داد علاقه جهانی به این کشف معمای رادیویی افزایش یافت. علاقه مندان بسیاری تلاش کردند پیام های این ایستگاه را ضبط و تحلیل کنند و حتی یک کانال یوتیوب به انتشار مرتب پیام های آن اختصاص یافت.

چندی پیش یکی از سازندگان محتوای مرتبط با موضوعات ناشناخته در فرانسه با نام «Feldup» یکی از قسمت های خود را به این موضوع اختصاص داد که این ویدئو بیش از ۲ میلیون بازدید داشت و باعث بار دیگر توجه ها به «UVB-۷۶» جلب شود.  

در سال ۲۰۲۲ حدود یک ماه پیش از حمله روسیه به اوکراین گزارش شد که این ایستگاه هک شده و آهنگ گانگام استایل از آن پخش شده است. برخی این رویداد را نشانه ای از حمله احتمالی روسیه دانستند اما عده ای دیگر آن را تنها یک شوخی بی مزه قلمداد کردند.

چرا از یک فناوری قدیمی استفاده می شود؟

در عصر ارتباطات ماهواره ای و اینترنت چرا باید همچنان به استفاده از یک ایستگاه به این اندازه قدیمی ادامه داد؟ پاسخ در دو کلمه خلاصه می شود: امنیت و ناشناس بودن. تونی اینگوسون متخصص ارتباطات نظامی توضیح می دهد: «ایستگاه های اعداد یک کانال ارتباطی غیرقابل ردیابی و امن ارائه می دهند که برای ارسال دستورات حساس بسیار مناسب است».

با وجود گذر دهه ها صداهای مرموز «UVB-۷۶» همچنان یک معما باقی مانده  و کسی نمی داند آیا این ایستگاه صرفا بقایای یکی از ایستگاه های رادیویی بی استفاده از دوران شوروی است یا ابزاری نظامی که هنوز به کار گرفته می شود؟

هرچند فعالیت این ایستگاه رادیویی معمولا همزمان با  با رویدادهای نظامی یا به روزرسانی پروتکل ها افزایش می یابد اما ماریس گلدمنیس می گوید: «هیچ کس نمی تواند با قطعیت در این باره نظر بدهد.»

۵۸۵۸

دکمه بازگشت به بالا